OPREMA

»

SKIJE

11.09.2013.      

Autor: Željko Ivnik

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem, Slovenija

 

Elan Amphibio 88 Xti (13/14)

Sitne oku ugodne vizualne preinake ne znače mijenjanje odlika materijala. Treća sezona na tržištu modela iz allmountain Amphibio serije, kojem je Porsche design studio iz Zell am Seea dao svoj obod, nosi jasnu poruku.

Testirani model: 170 cm, r = 15,5 m
Sidecut: 136-88-116
Dostupne visine: 170, 178, 186 cm

 

-.--.-Ta poruka glasi: Skije trebaju biti roba široke potrošnje, po mogućnosti s dizajnerskim potpisom...

Prošlogodišnji crni logo s istaknutom Rocker/Camber tehnologijom zamijenila je Waveflex oznaka uz djelomično svjetlije tonove prema vrhu skije. To je ionako bitan detalj tek preprodavačima odnosno potencijalnim kupcima.

Svi oni koji su do sada imali priliku voziti ovu skiju osvjedočili su se u njenu blagonaklonost po pitanju upravljivosti. Tome umnogome doprinosi Amphibio tehnologija. Spoj Rockera i Cambera pomirio je dva naizgled različita svijeta. I dok je Rocker (vanjska uzdignuti profil skije, nap.a.) sam po sebi zaslužan za laku upravljivost, uz žrtvovanje jednolikog pritiska rubnika po cijeloj dužini skije, Camber (unutarnja strana) to 'ispravlja' odnosno omogućuje odličan grip u zavojima.

Waveflex tehnologija zaslužna je za torzijsku stabilnost uz kontrolu brzine carvanja bez obzira na podlogu.

Testirani model  duljine 170 cm i radijusa 15,5 m na trenutke je odavao dojam slalom modela uz gotovo odličnu reakciju na kratke zavoje i tjelesnu masu od 95 kg autora ovih redaka. Iako s lakoćom dobiva na brzini, ne morate se plašiti nestabilnosti ili 'čupanja' prilikom prelaska iz kratkog u zavoj srednjeg radijusa koji joj je nekako najprirodniji, ili obrnuto. Tek će uzimanje dugih zavoja pri većim brzinama, prouzročiti svojevrstan osjećaj nelagode zbog nedostatka stabilnosti.

To je rezultat primjene Xti tehnologije – posebne lake konstrukcije za šire skije.

Kombinacijom sloja titana dobivena je kontrola u zavoju, a upotrebom karbonskih vlakna pospješena je njena pokretljivost prilikom prebacivanja s jednoga na drugi rubnik.

Po ukupnoj masi ovo je lagana skija, međutim, prevarili biste se ako pomislite da je namijenjena isključivo uređenim stazama. SST Sidewall tj. drvena jezgra, koja se oblikuje posebno za svaki model, u ovome slučaju 'U profili', pogoduje vožnji i po dubokom snijegu.

Mišljenja smo da Elan Amphibio 88 Xti, upravljan od strane početnika na uređenom terenu, niti približno ne daje sliku svojih realnih mogućnosti. Promjenjivi uvjeti na stazi, u nogama jednog naprednog rekreativca, otvaraju mogućnost brzog napretka u svladavanju tehnike. 

Na kraju, složili bismo se sa zaključkom da proizvođač s punim pravom, kao jednu od najvećih prednosti ove skije, ističe njenu lakoću vožnje po svim terenima, ali i njenu vrlo široku primjenu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 184656
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr