23.11.2006.      

Autori: Željko Mihalić, Elinka Barišić 

Prometne informacije za Austriju

Ograničenja brzine
u naselju 50 km/h
van naselja 100 km/h
cesta za motorna vozila 110 km/h
autocesta 130 km/h
Maksimalna brzina ograničena je na 110 km/h u noćnim satima (22h - 5h) na autocestama Tauern (A10), Inntal (A12), Brenner (A13) i Rheintal (A14)
Zimska oprema

Nije datumski određena, ali vozači je moraju posjedovati ukoliko tako nalažu vremenske prilike. Za vozila do najveće dozvoljene mase 3,5 t zimska oprema obuhvaća uporabu zimskih guma min. dubine profila 4 mm ili ljetnih guma min. dubine profila 4 mm uz korištenje lanaca na pogonskim kotačima. Uz zimske gume u slučaju snažnog snježenja obvezni su lanci i na svim cestama visoke nadmorske visine (posebno označeno prometnim znakovima). Kazna za vožnju bez zimske opreme je 35 eura, ukoliko izazovete zastoj na cesti ona se penje i do 5.000 eura!

Alkohol

0,5 ‰

Cestarine - autoceste

Koristite li autoceste, na ulasku u Austriju (ili neposredno prije granice na benzinskim postajama, duty free shopovima i sl.), morate kupiti vinjetu:
   10-dnevna: € 8,30
   2-mjesečna: € 24,20
   godišnja: € 80,60
Napomena: neka prodajna mjesta naplaćuju i svoju proviziju, pa cijena vinjete može odstupati od gore navedenih

Cestarine - tuneli

Karavanke: € 6,50

smjer Graz - Liezen
Gleinalmtunnel (A9 Pyhrn Autobahn): € 8,00
Bosrucktunnel (A9 Pyhrn Autobahn): € 4,50

smjer Karavanke - Salzburg
Katschbergtunnel i Tauerntunnel (A10 Tauern Autobahn): € 10,00

Cestarine - prijevoji

Großglockner Hochalpenstraße: € 33,00 (smjer Mallnitz - Kitzbuhel)
                                                      cesta je zatvorena od 01.11. - 01.05.
Felbertauernstraße: € 10,00 (smjer Lienz - Mittersill)
Gerlos Alpenstraße: € 8,00 (smjer Mittesill - Gerlos)

Cestarine - ostalo


Autovlak - Tauerntunnel Mallnitz: € 17,00 jedan smjer, € 30,00 povratna karta
                                                        raspored vožnji pogledajte ovdje
Brenner Autobahn: € 8,50 (smjer Innsbruck - Bolzano)
Arlberg Schnellstrasse: € 9,00 (smjer Innsbruck - Bregenz)

Alternativni pravci

Karavanke
    Alternativni putevi da se izbjegne naplata tunela su Ljubelj - opasni prijevoj s još opasnijim vremenskim prilikama. Vodi do pred ulaz u Klagenfurt, pa se dalje može uključiti na autocestu i vratiti prema Villachu, ili produžiti lokalnim cestama (za primjerice skijališta Bad Kleinkirchheim, Innerkrems ili Turracher Höhe) i tako izbjegnuti i plačanje vinjete.

    Ukoliko putujete prema Nassfeldu, ili istočnom Tirolu, možete koristiti prijelaz Podkoren kod Kranjske gore ili, još bolje, prijelaz Rateče kojim se preko Tarvisia izbija na magistralu za Hermagor ili na autocestu Udine - Villach. Putujete li prema Nassfeldu iz primorskih krajeva, sugeriramo da koristite talijansku varijantu dolaska - autoputom preko Trsta, Udina te izlaskom u mjestu Pontebba, iz kojeg se direktno u Nassfeld penje brdska cesta.

Katschbergtunnel i Tauerntunnel
    Mogu se također izbjeći korištenjem pojedinih planinskih prijevoja - cestom preko Rennwega, St. Michaela, Mauterndorfa, Obertauerna i Radstadta uključiti se na autocestu kod Bischofshofena. No, ovi prijevoji su u zimskim mjesecima vrlo opasni, pogotovo Katschberg Hoehe, koji preko Rennwega vodi u St. Michael, a zimi često zna biti i zatvoren.

zapadni dio pokrajine Salzburg (Zell Am See, Saalbach, Kaprun, Ober, ...)

    Možete poslužiti malim lukavstvom, krećete li iz pravca Zagreba: Krenete putem prema Grazu, prvi tunel (Gleinalm) mimoiđete skretanjem za Bruck am Mur, kod st. Michaela izbijete ponovo na autoput (Graz - Linz), skrenete kod Liezena na magistralu prema Schladmingu, zatim na Bischofshofen i dalje prema zapadu ili prema Tirolu. Dakle vinjetu ne možete izbjeći, ali ako vam je bitna cijena, a imate vremena za vožnju, probajte se poigrati i izbjeći sve cestarine. Kilometraža je neznatno veća nego da idete preko Karavanki, ali se put produljuje za oko 45 minuta do sat vremena. Brze se ceste kod Bruck am Mura u stvari kategorija naših autoputeva (gotovo 80% je puni profil autoputa), baš kao i cesta od Bischofshofena do Lenda (koja više podsjeća na poluautocestu Zagreb - Rijeka).

    Idete li u Obertauern i željeli biste izbjeći tunele, možete to učiniti također na nekoliko načina. Prvi je da dođete do Graza pa krenete prema Klagenfurtu te preko Bad St. Leonarda i Judenburga pratite cestu za Tamsweg te Mauterndorf. Ceste su magistralnog tipa i u odličnom stanju. Drugi je način preko Ljubelja, pa prema Klagenfurtu i St. Veitu pa preko Judenburga opet na Tamsweg. Upozoravamo da je Ljubelj na austrijskoj strani pun vrlo strmih i uskih serpentina.

istočni Tirol ili Kitzbuhelsko gorje
    Daleko najisplativije je ići preko Hermagora magistralom pa preko Lienza za Matrei. Istina čeka vas jedan tunel i jedan malo nezgodniji prijevoj iznad Koetschacha, ali to i nije nešto nesavladivo, tim više što niti jedna od tih cesta nije sezonska (osim one kroz Nacionalni Park Grossglockner). Idealno bi bilo ići preko Rateča, Tarvisia, Feistritza, Hermagora i Lienza prema sjeveru. Druge opcije također postoje, kao što je prijevoj Pontebba uz samo skijalište u Nassfeldu, ali ako ste se već odlučili voziti kroz Italiju ipak radije preporučamo prijevoj Ploeckenpass sjeverno od grada Tolmezza. Taj put uključuje korištenje autoceste Udine - Villach i cestarine.


Korisni linkovi

Izvještaj o stanju na cestama
Cestovni prijevoji - trenutno stanje prijevoja u Austriji, ali i u Europi (stranica na njemačkom)
Cestovni prijevoji - trenutno stanje prijevoja u Sloveniji, ali i u Europi (stranica na slovenskom)
Cijene cestarina
Asfinag - informacije o radovima na cestama i cestarinama
Cijene goriva u Austriji
ViaMichelin - precizno planiranje rute putovanja

 

 

 

 

« Prethodni članakSljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 29228
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr