MAGAZIN

»

KOLUMNE

18.10.2010.      

Autor: Željko Ivnik

Photo: Ana Jelušić (naslovna), Natko Zrnčić Dim (tekst dolje),
autor karikature Branko Medak

 

Skijanje i skijaško prigovaranje

Iz perspektive prosječnog konzumenta zimskih putešestvija, listopad je izrazito zahvalno uvodno razdoblje u novu skijašku sezonu.

Razdoblje kada još uvijek stignete promijeniti planove i aranžmane, nadopuniti must have listu skijaške opreme ili promijeniti  skijaški nekompatibilnog partnera.

Ako  vam neka od navedenih stavki zvuči poznato ne preostaje vam izustiti ništa drugo doli: Oh putena čežnjo što ime ti je skijanje! Dijagnoza glasi: istinski predan i beznadežno izgubljen za sva vremena skijaški entuzijast.  Pa  dobrodošli u klub ukradenih duša, uđite, uđite samo naprijed!

Kako svaka iole ozbiljnija tvrdnja  iziskuje čvršću podlogu, a može i powder, ja bih svoju tezu razdoblja u godini poznatijeg i kao "onog" razdoblja kad starta Svjetski skijaški kup u austrijskom Söldenu, što je pravom skijaškom vjerniku spasenje tj.  "Biblija svih Biblija", potkrijepio  tipičnim bračnim parom  solidnog godišta i očuvanog braka. U igri su srednje tridesete te dvoje djece (osnovnoškolci - curica i dečko).

Bitno je istaknuti odmah na začetku da tekući "Obiteljski manifest" vezan uz "skijaču", koji potpisuje predsjednik kućnog nadzornog odbora glasi:

Točka br. 1. / Sam-neeee
Točka br. 2. / Sa suprugom i djecom - da (kratko i odriješito)
Točka br. 3. / S dečkima - neeee

Ne brinite, eventualno izazvano  isključivo vizualno stanje uma zbog spornih točaka nije samo vaš problem i ne prijeti vam društvena izopćenost već je predmetom daljnjih žustrih pregovora tijekom sezone. Imajte na umu da ništa nije konačno, a mi ćemo se u nastavku fokusirati na pet faza uoči vaše nove skijaške avanture.

-.--.-Faza 1 / Fizička sprema
Filozofski pristup iz kolovoza u kojem se proklamira neki novi JA razvijenih mišića abdomena i donjih ekstremiteta još uvijek ima realnu znanstvenu podlogu barem u našim glavama. Dakle ovo je faza lišena  samoprijekora i malodušja.  Naravno  da s kasnijim  prvim ozbiljnijim mišićnim upalama, koje će samo pospiješiti vaše tankiranje uz stazu slijedi svečana prisega  oko nečeg tamo što se naziva fizička pripremljenost za slijedeću sezonu bla, bla. I tako unedogled, svake godine ista priča. No neka, i to je dio nužnog folklora.

Faza 2 / Ulizivanje
Škola je već uzela maha što vam svakako ide u prilog jer vašu kćer –'hoću na Facebook mrzim vas' i sina – 'Ben 10 power mode', lakše mentalno  modelirate uz nagovještaje zimskog odmora naspram zahtjevnog školskog gradiva koje nekako te isključivo ždere iznutra vas i suprugu, a manje vaše potomstvo. Nemojmo se zavaravati ovo je krajnje osjetljiva faza jer brojka 1 u imeniku ne predstavlja odličan startni broj vašeg obiteljskog laufanja. Dapače, u slučaju negative za vas nema niti predvožnje. S druge strane eto vam izlike zašto jednostavno nemate dovoljno vrijeme za odrađivanje i razvoj  psihofizičkih sposobnosti za nadolazeću zimu.


Faza 3 / New Deal
Djecu imate pod kontrolom, a sada je na redu supružnik. Stoga otvarate sezonu kućnih radova, dakle sve ono što ste po mogućnosti svojoj najdražoj obećali odraditi još prošle godine.  Iz osobnog  primjera minulih zima mogu navesti da sam s iskrenim divljenjem promatrao kuhinjsku ugradbenu kombiniranu plinsko električnu ploču na kojoj je od tri radio tek jedan plinski plamenik. Maltene kao da sam vidio rijetkog bengalskog tigra u planinama Butana! Savjet mjeseca glasi: - ne birajte ništa prezahtjevno!

Stoga  kako  se ne biste poskliznuli odmah na početku kućne reforme koja ima u ovome slučaju za cilj udobrovoljiti partnera da ponovno provuče kreditnu  karticu za novu skijašku rapsodiju, trčite u predsoblje i gle čuda - mijenjate stropnu žarulju. Hrabro potom kročite u kupaonicu, skidate silikonsku fugu s postojanom crnom plijesni  (krasi svako kućanstvo) na spoju kade i zidnih pločica  te razmazujete novi sloj bijelog silikona.  To je provjerena metoda na koju svakako morate zaigrati. Tako. Pokazali ste inicijativu,  otvorili novo poglavlje u pregovorima gdje vi doista nešto i radite, a snježni obronci u onom, naravno za Hrvate privilegiranom najskupljem razdoblju od 24.12-9.1., nikad vam se nisu činili bližima.

-.-Branko Medak-.-Faza 4 / Samootkrivenje
Negdje između odrađivanja dragovoljnog shopinga sa najdražom (sve samo da zadržite bonus iz prethodne faze) i slušanja vokalno besmislenih pjesmuljaka u trgovačkim centrima (dali bi sve samo da jednom čujete Anton aus Tirol) konačno ste shvatili. Od spavanja na kauču vas isto bole leđa, stoga onaj dio oko obaveznih tjelovježbi iz faze br.1 slobodno i definitivno možete  preskočiti , blaženog li neznanja. Skijaški ponos dobiva maha! Stoga žurno kući  malo drijemnuti kako biste ogladnjevši oko tri ujutro odmorni  navalili po masnoj hrani.

Faza 5 / Eruptivan skijaški zanos

Kraj je listopada, vrijeme je za Sölden, show počinje!  Svemirska ravnoteža je uspostavljena, emocije iz vas naviru kao stvrdnuta pašteta iz tube koju ste zajedno s konzervama mesnog doručka prošle zime odlazeći na skijanje, skrivali u prtljažniku. Prikovani ste uz kauč poput posade boba, na snagu je stupio  moratorij vezan uz telefonska javljanja i otvaranje kućnih vrata. Cupkate nogama i stiščete šake kao da Obala Bjelokosti nije država već dermatološka bolest. Dišite, dišite.. Konačno, režiser prijenosa vaš je novi najbolji kućni prijatelj jer u kadru se pojavljuju naši, evo ih huraaaaa! Sve je tako stvarno, gotovo da možete osjetiti miris znojnog flisa i kuhanog vina. Vi niste na sedmome nebu, vi ste na "žici", gore ste!

I što sada? Takvo opće manifestiranje svega skijaškog u vama u kombinaciji s činjenicom da se većina vaših prijatelja trenutno svađa i rastavlja, odagnati će kod vašeg partnera sve moralne dvojbe oko (ne)odlaska na zimovanje.

I za kraj, ove sezone bez obzira dominira li hrvatska šahovnica u Svjetskom kupu ili ne, imamo li predstavnike u drugoj vožnji ili je tekma osiromašena nenastupanjem naših skijaških vedeta, budite ponosni u pobjedi i dostojanstveni u porazu jer ako pitate mene, imamo najbolju ski repku na svijetu, prave istinske štemere čiji se posteri trebaju nalaziti u sobama naših klinaca.

Op, op, op svima, što skijanje spoji čovjek neka ne rastavi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 166830
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr