MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

10.11.2013.      

Autor: Majda Gregorović Čolović 

15 najboljih park-destinacija u sezoni 13/14.

Ne tako davno parkovi su na skijalištima bili rijetka pojava, a danas je, zahvaljujući razvoju freestyle skijanja i snowboarda, teško pronaći skijalište bez nekog oblika parka.

Prema izboru Whitelines magazina predstavljamo Vam 15 najboljih park-destinacija na svijetu:

1. Mammoth, SAD
Ukupno 9 snow parkova pokriva zapanjujućih 100 jutara skijališta. U Mammothu se može pronaći preko 200 kombiniranih elemenata, osmišljenih i postavljenih tako da je osigurano dovoljno izbora za sve razine znanja, od početnika do profesionalaca.

2. Morzine, Francuska
Sustav Morzine-Avoriaz, te skijališta povezana s tim sustavom, nude pregršt freestyle mogućnosti. Dok je park u Morzineu prosječan, nadmašuje ga park u susjednom, povezanom Les Getsu.

Avoriaz
pak nudi dva reprezentativna parka, veliki halfpipe, tematski park Burton Stash, te mali park za početnike.

Za stvarno odvažne, u povezanom resortu Les Crosets (na švicarskoj strani granice) nalazi se čudovišni park s najvećim objektima.

-.--.-

3. Mayhofen, Austrija
Vans Penken Park u Mayrhofenu nije impozantne veličine, ali je definitivno odličan allround snowpark. Započinje na nadmorskoj visini od 1820 metara ispod vrhova Hornberg i Penken, suncem je okupan na južno orijentiranoj padini, a opslužuje ga Sun-jet četverosjedežnica.

Park nudi raznolikost, te opcije za sve razine freestyle entuzijasta. S jedne strane nalaze se paralelno Pro i Medium linija, a razlikuju se samo po veličini kickera. S druge strane tu je Fun Area, koji ima zaseban ulaz, te elemente u stilu boardercrossa. Uz Pro line nalazi se i 120 metara dugi halfpipe, a malo dalje i zaseban kids/beginner park.

-.--.-

4. Val Thorens, Francuska
Dok pojedina skijališta moraju čekati s otvaranjem parka zbog nedostatka snijega i do kraja prosinca, Val Thorens nema takav problem. Već početkom prosinca sezona započinje sa snowboard tjednom u kojem je park već spreman i u punom pogonu, zahvaljujući strategiji pokrivanja snijega ceradama tijekom ljetnih mjeseci.

Uz podršku uređaja za zasnježivanje i predanog osoblja za oblikovanje, park u Val Thorensu danas glasi za jedan od najboljih u Francuskoj. Prostire se na površini od oko 70.000 kvadratnih metara, a sadrži skokove i elemente od početničke razine do 25-metarskih kickera.

-.--.-

5. Aspen, SAD
Parkovi na području Snowmassa i Buttermilka zajedno imaju skoro 200 elemenata, te dva Superpipea.

Parkovi u Buttermilku svjetski su poznati zahvaljujući X Games igrama, koje se održavaju svake godine. Osim X parka, koji je uvijek zatvoren za javnost uoči X Gamesa, Buttermilk ima još aduta. Ukoliko se podignete Summit Expressom, do dna možete proći kroz 3 od 4 parka, odnosno pred vama je slopestyle ekstravagancija duga dvije milje. Započinje jib fokusiranim Teaser Parkom, prolazi kroz šumu i Chuck's Park, te nastavlja na Jacob's Ladder Park,gdje elementi dobivaju na veličini i tehničkoj zahtjevnosti. Ako vam do kraja ovog spusta nisu otkazale noge, i posjedujete vještine ravne profesionalcima, možete produžiti do X parka, gdje su najveći skokovi i superpipe. Osim navedenih Buttermilk ima još jedan park, koji se nalazi na drugoj strani planine i više je orijentiran za početnike i srednje ridere.

Raspored u Snowwmassu je malo više raštrkan, ali glasi za bolje održavan tijekom sezone. Lowdown Park dizajniran je za potpune početnike i nudi jednostavne skokove, boxove i mali halfpipe. Za srednje napredne ridere tu je Makaha Park sa nešto većim elementima, a napredni i profesionalci pronaći će sve što im treba u

Snowmass Parku, koji nudi najveće, čak i zastrašujuće elemente, te superpipe.

-.--.-

6. Breckenridge, SAD
Tu se obično nalazi 6 parkova, koji pokrivaju površinu od 25 jutara, odnosno protežu se na području vrhova Peak 8 i 9. Njihov savršeni setup osmišljen je tako da omogući progresivan napredak svakom gostu uz vrhunsko održavanje elemenata, te se sastoji od 2 mini parka sa mini elementima, malog parka, srednjeg parka (Park Lane), halfpipea i expert parka (Freeway). Jedini nedostatak je pristup parkovima, jer nemaju zasebne žičare koje ih direktno opskrbljuju, tako da kruženje po parku traje malo duže zbog indirektnog pristupa.

-.--.-

7. Whistler, Kanada
Ovaj park, ili točnije, parkovi, su nekoliko puta ponijeli titulu najboljih prema anketama časopisa Transworld Snowboarding. Freestyle područja u Whistleru pokrivaju površinu od ukupno 99 jutara, a Blackcomb je dom triju parkova i dva halfpipea. Dakako da parkovi imaju mogućnosti za sve razine od početnika do profesionalaca, sa više od 200 objekata i 100+ skokova svih mogućih oblika i veličina, a tu su i boardercross staza i olimpijski superpipe. I dok je pristup svim parkovima slobodan, za vožnju u „Highest Level“ obavezno je koristiti kacigu i prije ulaska potpisati izjavu o korištenju na vlastitu odgovornost.

-.--.-

8. Park City, SAD
Park City se diči sa 3 parka i Superpipom. Ridge Park je dugi park dizajniran za početnike i srednje, te obično ima 3 linije različite težine sa mnogo skokova i elemenata. King's Park je već za naprednije ridere i sadrži veće skokove i elemente i također je osvijetljen za noćnu vožnju. Treći park je za profesionalce, Kings Crown, ima elemente čudovišne veličine, pa u šali znaju reći da su skokovi toliko veliki da se vjerojatno vide iz svemira.

-.--.-

9. Saalbach, Austrija
3 je popularna brojka za parkove, a točno toliko parkova ima i u na području Saalbach Hinterglemm. Najveći park se nalazi praktički u centru sela Hinterglemm. Pred nekoliko sezona je proširen, osvijetljen, te je umjesto lifta postavljena gondola sa grijanim sjedalima. Iako ima i elemente za početnike, ipak su ciljani posjetitelji naprednih vještina. Park se nalazi na samo 1.000 metara nadmorske visine i otvoren je svaki dan do 21:30.

U Leogangu se nalazi Nitro Park, a u Saalbachu mali Learn To Ride Park, te iznad njega staza za boardercross.

-.--.-

10. Sölden, Austrija
Almdüdler Snowpark
nalazi se na 2.450 metara, točno ispod dvije glavne sjedežnice koje kreću sa Giggijocha. Na 6 hektara površine naći će se za svakoga ponešto, jer park ima odvojene linije za početnike, srednje i napredne, a u savršenom stanju ga održava osoblje Qparks. A za one koji žele malo i odmoriti ili zabaviti na drugi način, uz park se nalazi i chill area, sa ležaljkama i ozvučenjem.

-.--.-

11. Davos, Švicarska
Pod vrhom Jakobshorn, na 2.300 metara nalazi se Jatz Park u kojem se ponekad čini da je mnogo elemenata nagurano u mali prostor. On sadrži 4 različite kicker linije: beginner linija sa kickerima od 4 do 6 metara, srednja linija sa 3 kickera od 8 do 10 metara, pro linija sa kickerima 10 do 14 metara i 18-metarskim rollerom i
na kraju jib linija.

Na dnu Jakobshorna nalazi se Pro Park koji sadrži najveće kickere, te osvijetljeni halfpipe.

-.--.-

12. Livigno, Italija
S jedne strane doline nalazi se Mottolino Swatch Snowpark. Obično ima 4 duge kicker linije za različite nivoe znanja, svaka linija ima 4 skoka uključujući i pro liniju sa 25-metarskim booterima. Na vrhu parka nalazi se airbag, a na dnu zasebno jib područje s raznovrsnim elementima, od jednostavnih do tehnički zahtjevnih.

S druge strane doline je park Carosello 3000, dug 1 kilometar, sa 3 linije po 10-ak elemenata. Park je orijenitran pretežno za srednje ridere, a uz park se nalazi i dječji boardercross.

Važno je napomenuti da je u svim parkovima u Italiji uporaba kacige obavezna, pa ukoliko je nemate, navratite do chillout kućice u parku, gdje će vam je posuditi ili iznajmiti uz predočenje osobnog dokumenta.

-.--.-

13. Niseko, Japan
Blizu dna gondole u Hirafu resortu nalazi se kompaktan, ali dobro oblikovan King Park. Uglavnom se sastoji od jednostavnijih elemenata, skokovi su u table stilu i variraju od 4 do 10 metara, a jib elementi od širokih položenih boxova do downrailova. Također, tu se nalazi i mali halfpipe, odličan za početnike.

U Hanazono resortu se pak nalazi Stomping Ground Park, koji započinje sa superpipeom, te nastavlja, s jedne strane prema airbagu, a sa druge strane prema malom parku za početnike.

-.--.-

14. Ischgl, Austrija
Playstation Vita Ischgl Snowpark
nalazi se na Idalp platou i podijeljen je na dva dijela. Glavni dio, za napredne, ima oko 40 elemenata, ali za razliku od mnogih drugih parkova, naglasak je stavljen više na skokove nego jib elemente, te obično ima veći broj kicker linija i jednu zasebnu jib liniju. Jednostavniji dio parka sastoji se od duge dvostruke linije sa 15-ak elemenata.

I dok se park u Ischglu savršeno održava, park u mjestu Samnaun je čista suprotnost, te možda i pomalo opasan zbog lošeg održavanja.

Također, treba spomenuti i park u obližnjem mjestu Kappl. Njega održava isti tim kao i park u Ischglu, te ukoliko dođete tijekom tjedna može se dogoditi i da ste jedini posjetitelj, što je savršeno za početnike i srednje ridere koji žele vježbati na dobro uređenom terenu i bez gužve.

-.--.-

15. Laax, Švicarska
Laax ima 4 parka i superpipe i svi se nalaze oko Crap Sogn Giona. Prošle sezone sagrađen je potpuno novi park pod imenom Ilp Plauns. U njega je premješten Burton European Open Slopestyle. Park se sastoji od beginner, medium i pro linije, te na suncem okupanoj lokaciji nudi veliku raznolikost. Osim parka, tu je i boardercross staza.

Odmah ispod restorana na vrhu, nalazi se No Name Park, kojim dominira legendarni 140 metarski superpipe. Sa jedne strane pipea je Swatch „Shoot-My-Ride“ linija sa 3 kickera i nekoliko railova, a s druge strane jib područje sa 15-ak elemenata.

Ispod No Name parka nalazi se Staza 60, odnosno freestyle staza dužine 1 kilometar sa 30-ak skokova i prepreka.

A ako vam i to sve nije dovoljno, Laax nudi i prvu europsku Indoor Freestyle Akademiju, koja uključuje skok sa snowflex podloge u jamu sa spužvama, skatepark i trampoline za vježbanje akrobacija.

-.--.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 231429
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr