MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

16.09.2005.      

Autor: Željko MihalićNaslovna fotografija: www.skipatrol.ch 

Carving skije – krivci za sve učestalije ozljede?

Postaju li carving skije opasne za skijaše profesionalce? Jesu li rekreativci izvan okvira koji bismo nazvali rizičnim?

Sve smo veći svjedoci učestalom i kontinuiranom ozljeđivanju skijaša, posebice unatrag nekoliko godina. O tome se mogu izvlačiti različite teorije i tražiti krivci na svim poljima. No koliko u ukupnom zbroju ozljeda i nesreća otpada na opremu i njenu učestalu promjenu?

Iako je sve više povika usmjerenih prema carving skijama i njihovom "radikalnom" obliku kao direktnom sukrivcu za učestale ozljede u skijaškom svijetu, koje neki, ili čak mnogi mogu doživjeti kao svojevrsnu relikviju konzervatizma, tradicionalizma i opiranju prema neminovnom napretku civilizacije općenito, pa s njom i tehnologija i posredno skijaške opreme, ipak na trenutak cijela tema neupitno zaslužuje nekoliko trenutaka pažnje i mogućnost da se na stol postave i razmotre sve činjenice. I one za, ali i one sve glasnije - protiv. A one govore sljedeće: u posljednjih nekoliko godina zaista su ozljede na skijaškim terenima učestalije i sve opasnije. Iako je poruka nedvosmislena, u obzir treba uzeti i napredak komunikacijskih tehnologija koji doslovce omogućuju gotovo trenutni pristup raznovrsnim informacijama te neupitnom, višestrukom porastu interesa (pa tako i praćenja bijelih arena) za skijanje, pa i broja samih skijaša u Hrvatskoj, još uvijek to nije odgovor na pitanje: postaju li skije sve opasnije?

Za sportaše koji su stalno na skijama i snijegu, bez obzira na sve bolje uvjete treninga, sve više znanstvenog pristupa pripremi skijaša i sve boljoj fizičkoj kondiciji kao neminovnom preduvjetu sudjelovanja na prestižnim svjetskim skijaškim manifestacijama, ozljede se redaju sve češće, počinju i kod skijaša u najranijoj sportskoj dobi, a ponekad imaju i ozbiljne, da ne kažemo trajne posljedice. Gotovo da ne prođe niti par dana, čak ni izvan sezone Svjetskog kupa da ne čujemo vijest o nečijoj ozljedi, i to samo o stotinjak vrhunskih i medijima zanimljivijih skijaša.

Osim redovitih ozljeda (poput palca ruke op.a.), ne trebamo naglašavati da su prvenstveno na udaru koljena. Ozljede koljena, koje za skijanje i nisu tako velika enigma, posebno su naglašene i učestale pojavom carving skija i njihovog zakrivljenog oblika. Više od 95% tih ozljeda čine svima nam dobro poznata dva tipa: ozljede meniskusa, koje su, iako dosta često samostalne, gotovo vjerni pratitelj ozljeda križnih ligamenata čija se učestalost unatrag nekoliko godina doima višestruko povećanom.

Činjenica da je, prema riječima jednog našeg vrhunskog trenera "nekad bilo nezamislivo da se ozljeda koljena kod fizički spremnog skijaša dogodi u vožnji bez očite pogreške, bez pada", danas je prerasla granice daleke fikcije, a živi primjer nalazimo u talijanskoj skijašici Denise Karbon koja je ozlijedila križne ligamente stojeći na skijama bez ikakve pogreške ili opasnog i nekontroliranog pokreta.

Zakrivljene skije su pri ravnoj vožnji dosta nestabilnije zahvaljujući svojoj velikoj površini pa je potrebna veća snaga ne bi li se ta nestabilnost kompenzirala. Nadalje zahvaljujući svom zakrivljenom obliku i posebnoj konstrukciji, takve skije olakšano "kantaju" snijeg i vrše dodatni pritisak na koljena koja se u odnosu na natkoljenicu dosta rotiraju, uzrokuju oštećivanje meniskusa i vrše strahovit pritisak posebice na prednje križne ligamente Sve to može biti posebno opasno kod nekontroliranog rubljenja (kantanja) gdje je poluga skije na koljeno dosta velika zahvaljujući i dosta velikoj masi samih skija. A nepobitna je činjenica da su, prema nekim medicinskim studijama, ozljede istegnuća ili puknuća ligamenata koljena zastupljene sa 49 % ukupnih ozljeda i to među amaterima i rekreativcima, gdje trošenje koljena nije toliko izraženo i konstantano. Takvu veliku brojku dodatno ilustrira i činjenica da su lomovi zastupljeni sa svega 17%.

Također, skije zahvaljujući svojim sve većim postraničnim lukovima postaju i sve kraće, što dodatno potencira mogućnost nezgodnih padova na leđa i kompresije koljena jer se ravnoteža mnogo lakše gubi nego na klasičnim skijama, posebice kad govorimo o položaju skijaša, koji se nerijetko namjerno forsira ne bi li katapult iz zavoja bio što učinkovitiji i omogućio manji gubitak vremena pri obilaženju vrata na utrci. Takvih se nemilih scena, nažalost, jako dobro sjeća i naš Ivica Kostelić iz Schladminga u siječnju 2004.

Istina je da se smanjenjem duljine skija i povećavanjem njihovog kružnog luka u skijaškom svijetu dobila veća neizvjesnost na utrkama, lakša upravljivost i eksplozivnost skija, ali nije li zdravlje skijaša pri tome u opasnosti? Ozljeda je bilo i prije, no međutim, čini se da primjenom carving skija kroz nekoliko sezona, svi ti "benefiti" ipak dolaze na naplatu, ostavljajući trajne posljedice na koljenima profesionalnih skijaša, među kojima su rijetki oni koji nisu bili barem na pet-šest operacija. Kad se uzme u obzir da je probitak starog Elanovog koncepta skija omogućio olakšano učenje širokoj populaciji novopečenih skijaša, ekspanziju u prodaji opreme, kalkulacija je jasna. Objašnjenje tvrdnji kako ozljede skijaša rekreativaca i amatera nisu toliko učestale može se vrlo lako objasniti brojem skijaških dana u godini, jer koljena ipak nisu pod tolikim stresom, a ako i jesu, taj stres za većinu skijaša u prosjeku traje 7-10 dana godišnje. S tog aspekta ne možemo reći kako bi nas trebao iznenaditi stav proizvođača da skije budu sve zakrivljenije i sve kraće.

Bez očite namjere da se ulazi u raspravu koja bi graničila sa nekom "teorijom zavjere", očito je da su povici i trenera i sportaša i prema FIS-u i prema proizvođačima sve glasniji, te da će možda pristup proizvodnji skija promijeniti svoje standarde. U svakom slučaju želimo na sve čitatelje i skijaše, koji su interesna skupina ovog članka, apelirati prije nego se odluče za kupovinu carving skija sa ekstremnim postraničnim lukovima, jer činjenice (iako ne kataklizmičkih proporcija) upućuju na to da carving skije mogu ozbiljno ugroziti stanje vaših koljena, koja su posebno na udaru.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 118423
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr