MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

02.03.2004.      

Autor: Goran Razić 

Matterhorn

Nadomak Zermatta, na samoj talijansko švicarskoj granici leži jedan od simbola i najljepših vrhova Alpa, na visini od 4478m, od kuda puca prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta. No samo najuporniji su nagrađeni privilegijom tog pogleda...

Matterhorn je najviši vrhunac u skijaškoj regiji Zermatta i ponos lokalnog stanovništva. Vrh ima karakterističnu građu radi svoje ravne "ploče" sa jedne strane te samog vrha koji se blago naginje preko te strane te izgledom podsjeća na rog. Na vrh se može krenuti sa švicarske strane tj. iz samog Zermatta ili sa talijanske iz Breuila/Cervinia.

Ledenjaci ispod Matterhorna

Zanimljivost je da sama granica prolazi točno na vrhu Matterhorna. Usponi na vrh se moraju shvatiti najozbiljnije. Vrh zbog svoje konfiguracije, strmine te isključivo kamenitog tla predstavlja ozbiljan zalogaj i za vrlo iskusne penjače. Iz tog razloga se savjetuje angažman nekog od izvježbanih vodiča koji će voditi grupu ili pojedinca idealnim putem i isto tako znat će izbjeći sve potencijalne zamke poput odrona kamenja, vjetra, ledenih ploha itd. Najam takve sigurnosti stoji oko 700 CHF na dan.

Alpinisti koji su nekoliko puta bili na Matterhornu kažu da penjač mora biti u izvrsnoj formi, te da se najbolje uvježbavati na okolnim vrhovima koji su također preko 4000m/nv, ali su puno manje zahtjevni za uspon.

Švicarci su odlično iskoristili blizinu Matterhorna te imaju vrlo razvijen turizam. Prodaje suvenira, slika, majica itd. s motivima slavne planine ne manjka. No takve stvari su vrlo skupe, ali ostaju u lijepoj uspomeni za one koji nisu pretjerano skloni alpinističkim pothvatima. Za njih je također nedavno izgrađena gondola koja vozi na 3820 m/nv vrh Klein Matterhorn i koja je ujedno i najviša gondola koja vozi na neki planinski vrh u Europi. Na tom prekrasnom mjestu postoji restoran koji nudi veliki broj gastronomskih specijaliteta te ledena špilja u kojoj je muzej i koja je pravo remekdjelo. S druge strane je vrh Rothorn, na 3089 m/nv, s kojeg je prekrasan pogled na vrh Matterhorn i na njegove okolne glaciere.

Regija je smještena u samom srcu Alpa te ju svakako preporučamo radi posebnih prirodnih ljepota te vječnog carstva snijega i leda, pomiješanog sa šumovitim predjelom grada Zermatta koji leži u dolini na 1620 m/nv.


Pogled sa Matterhorna na Zermatt koji je na visini od 1620m

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 122677
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr