MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

08.07.2010.      

Autor: Zoran Kranjčec  

Proizvodnja snijega pri pozitivnim temperaturama

Snijeg uvijek i svugdje! Izraelci su osmislili način za proizvodnju snijega i pri temperaturama "iznad nule".

-.--.-vimIzraelska kompanija IDE Technologies Ltd je osmislila postrojenje koje proizvodi umjetni snijeg bez obzira na vanjsku temperaturu. Postrojenje se bazira na tehnologiji Vacuum Ice Maker (VIM) ili, pojednostavljeno, zamrzivač koji u zatvorenom vakumskom prostoru stvara snijeg. VIM postrojenje može proizvesti dnevno i do 1.600 prostornih metara ekološki prihvatljivog umjetnog snijega pri pozitivnim vrijednostima vanjskih temperatura.

VIM zamrzivač je zatvoreni vakumski rezervoar promjera 3,2 metara i visine 10 metara u koji se ubrizgava pothlađena voda. Vakumska sredina izaziva pojavu da mala količina vode ispari dok se većina vode smrzava formirajući ledene kristale. Ledena smjesa se crpi iz VIM zamrzivača u snježni rezervoar koji odvaja preostalu vlagu iz ledenih kristala i preostaje kvalitetan umjetni snijeg. Preostala vlaga (izvučena iz ledenih kristala) se vraća nazad u VIM zamrzivač i koristi se za daljnju proizvodnju umjetnog snijega.

-.--.-vimU svrhu zadržavanja dubokog vakuma u VIM zamrzivaču, kondenzat vodene pare se konstantno izvlači iz zamrzivača i pod pritiskom centrifugalnog kompresora se ubrizgava u kondenzator. Kondenzat se zajedno sa vodom koja tek ulazi u VIM zamrzivač dodatno hladi na 5°C u vanjskom rashladnom postrojenju. Kroz uski se prorez izbacuje proizvedeni umjetni snijeg na mjesto od kuda ga ratraci razvoze po skijalištu. Proizvedeni je snijeg tzv. proljetne kvalitete što je sasvim dostatno za zadovoljavajuću pripremu skijaških staza. Pedantni Izraelci navode čak i očekivani promjer snježnih kristala u proizvedenom snijegu, a on se kreće od 0.5 do 1 mm.

Umjetni snijeg proizveden na takav način ne sadrži nikakve aditive i ekološki je prihvatljiv, a cijeli proizvodni proces je energetski učinkovit i prihvatljiv za okoliš. Cijena VIM postrojenja je oko 1,2 milijuna eura i rok isporuke je godinu dana. Za sada su VIM postrojenja instalirana na ledenjaku iznad Zermatta u Švicarskoj i ledenjaku Pitztal u Austriji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 6185
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr