MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

18.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Skijanje na travi

Kad nema snijega, role vam nisu zanimljive, a vas ipak vuku padine, nudimo jedno futurističko rješenje.

Izmišljeno u Njemačkoj 1966., skijanje na travi je prezentirao prvi put Richard Martin u pokrajini Vosges u Francuskoj 1968.

Istina, skijanje na travi nema baš mnogo poklonika, jer vjerujem da je većini skijaša, padina bez bijelog pokrova eventualno podloga za planinarenje, nikako za skijanje koje to u stvari i nije. No, ako vas ipak zanima što to nudi skijanje na travi, i još niste o tome donijeli čvrsti sud, pročitajte članak do kraja. Tko zna, možda vam se ideja i dopadne. Popularnost ovog sporta u zadnje vrijeme raste, posebice u zemljama Azije, ali je još daleko od popularnog.

Skije koje su namijenjene skijanju na travi su kraće sa gusjenicama baš poput tenkovskih kako bi grip na travnatoj podlozi bio što bolji, a štapovi se koriste vrlo slično kao i kod skijanja na snijegu. Skije sa gusjenicama su brže, preciznije i zahtijevaju dobro pripremljeni travnati teren.

Postoji i verzija skija koja umjesto gusjenica ima kotače, nešto poput produženih rola, te su skije nešto sporije, lakše za kontroliranje i prikladnije početnicima. Zaštita na rukama i nogama, a posebno na glavi, ovdje je važnija jer su padovi neugodniji od onih na snijegu.

Što se pancerica tiče, možete koristiti modele koji se inače koriste za skijanje na snijegu.

Naravno da su zbog težeg zaustavljanja i većih opasnosti pri padovima obronci manje strmi od onih skijaških, no još uvijek se postiže brzina dostatna za vožnju veleslaloma, što znači da nije mala, pogotovo za skijaša rekreativca.

Još vam samo preostaje naći skijališta koja u svojoj ponudi imaju i ljetno skijanje po travi. Iako je to službeno disciplina pod ingerencijom FIS-a, vrlo malo skijališta nudi ovaj, prema japanskim izvorima, sport budućnosti. Većinom su to destinacije u Francuskoj u rasponu između 5. i 10. mjeseca:

Vosges: Champ du Feu, Ballon d'Alsace, Schlucht...
Jura: Hauteville
Massif Central: Mont Dore
Northern Alps: Les Gets, Châtel, Le Grand Bornand, Les Arcs, Valmorel, Val d'Isère, La Norma, Le Collet d'Allevard
Southern Alps: Les Deux-Alpes, l'Alpe d'Huez, Auris, Vars, Risoul, Serre-Chevalier, La Foux d'Allos, Mont-Ventoux
Pyrenees: Cauteret, Luz-Ardiden, Lourdes-Hautacam
Normandy: Vimoutiers

Iako, kada pričamo o skijanju, travnata podloga zaista djeluje kao blijeda sjena omiljenog snježnog sporta, moramo priznati, zvuči kao solidna razonoda na planinskom zraku tijekom ljetnih mjeseci. A oprema? To je jedna posebna priča, koja realne dimenzije poprima tek u Francuskoj.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 185796
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr