MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

18.08.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Street slalom

Ako se pitate što raditi preko ljeta kada su vam glečeri (pre)daleko, a i niste baš pri novcu? Razmislite o street slalomu.

Disciplina koju su izmislili Švicarci zaista neodoljivo podsjeća na skijanje. Čak štoviše, postoji i Svjetski kup koji se u zadnje vrijeme probija čak i u Rusiji kao popularni oblik sporta. Naravno da rekreativni oblik ovakve rekreacije donosi mnogo jeftiniju zabavu, za koju su vam jedini preduvjet koturaljke (role).
Natjecateljske vožnje ipak zahtijevaju fiksaciju slalomskih vrata, pa čak i potencijalno bušenje asfalta i kao takvo je, vjerujem, manje prihvatljivo.

Dakle, ukoliko posjedujete role, jedno što trebate je naći adekvatnu padinu sa dobrom asfaltnom podlogom. Pazite, budući da su otpori znatno manji i da role ne rade na principu aqua-plannunga nemojte niti slučajno tražiti neku strminu koja bi vas podsjećala na skijašku. Za početak odaberite blagi nagib (za početak će sasvim dobro poslužiti i neki parking sa blagom inklinacijom), jer se na rolama (a to vjerujem i oni iskusniji dobro znaju) znatno teže zaustaviti, a brzina se razvije u tren oka, a potencijalni padovi su manje ugodni nego na snijegu.

Osim toga, role su savršeno oružje za vježbanje ravnoteže, pogotovo ako skijate na kraćim skijama, jer kraće od rola zacijelo ne mogu biti. Malo prebacivanje ravnoteže na leđa automatski rezultira, ako ne padom, onda situacijom koja neodoljivo podsjeća na ruski ples kazačok i na taj vas način upozorava na lošu ravnotežu.

www.getrolling.com

Sama tehnika vožnje neodoljivo podsjeća na carving, istina bit će tu manje rubljenja i naginjanja u zavoju, ali za kondiciju savršena vježba, pogotovo za one koji su u carvingu nešto neiskusniji.

Ukoliko vam ipak trebaju vrata koja ćete zaobilaziti za početak preporučam raspolovljene istrošene teniske loptice.

Za detaljniji info o odabiru kotača, rola i slične opremem ipak svajetujem da posjetite neki od rolerskih siteova.

Mnogi ski-klubovi organiziraju i street slalom utrke kao dio priprema, posebno u Švicarskoj:

www.skiclub-werthenstein.ch
www.schillingag.ch

Ne sumnjam da će mnogi u street slalomu uz dobru bazu za napredovanje u tehnici skijanja naći i izvanrednu zabavu za duge ljetne mjesece.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 247612
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr