MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

09.02.2005.      

Autor: Goran Vukelić 

UPS – Učenje sa produžavanjem skija

Nova tehnika za brže i jednostavnije učenje modernog carving skijanja, što nam donosi "UPS"?

Ski škola Carving iz Rijeke i njezin suradnik iz Slovenije Sandi Murovec na Platku su organizirali prezentaciju nove tehnike učenja skijanja pod nazivom Učenje sa produžavanjem skija (UPS). Iskoristili smo lijep dan na Platku kako bi porazgovarali sa Sandijem i približili našim čitateljima novu tehniku.

UPS tehnika učenja razvijena je od strane samog Sandija Muroveca i po prvi puta prezentirana javnosti prošle sezone. Tehniku je Murovec razvio koristeći dugogodišnje iskustvo u snježnim sportovima, kao ski demonstrator, sudionik INTERSKI-a, stručni suradnik slovenske i hrvatske skijaške reprezentacije te autor raznih publikacija i emisija o podučavanju skijanja.

Upitali smo Sandija Murovca kako je došlo do razvoja UPS tehnike učenja:
"Ljudi danas kupuju moderne carving skije u uvjerenju da će one same odraditi posao na stazi umjesto njih. To je samo djelomično točno. Da bi se došlo do točke na kojoj skija radi za skijaša potrebno je ipak savladati neke vještine i usvojiti pravilnu tehniku carving vožnje."

Po riječima ovog slovenskog stručnjaka dva su načina za postizanje tog cilja:
"...prvi: po kojem bi trebalo mukotrpno vježbati izvodeći stalno iste kretnje i bazične vježbe kroz 2-3 sezone, za što skijaši rekreativci naprosto nemaju vremena ili volje; te drugi: učenje tehnike carvinga na kratkim skijama."

Vrlo jednostavno, kratka skija sili skijaša u pravilan položaj zbog sasvim fizičkih razloga. Naime, budući da nema repova, nije moguće naginjanje straga već je skijaš prisiljen biti u središnjem ravnotežnom položaju, s težištem točno iznad vezova skije. Naginjanje prema naprijed, pak, samo pridonosi brzini skijanja. Nadalje, kratka skija sili skijaša u rašireni položaj skija te niži osnovni položaj zbog održavanja ravnoteže. Upravo onakav stav kakav je potreban kod modernog carving skijanja. Zavoji se izvode sa široko postavljenim nogama naginjanjem na rubnike skija nasuprot tradicionalnom načinu pri kojem ide "koljeno u koljeno". Ovim načinom učenja osiguran je ravnomjeran slijed tijela u zavoju budući da zasuk tijela rezultira nemirnošću skije.

Ono što Murovec posebno ističe je:
"...naginjanje gležnjeva. Tim se pokretom najjednostavnije ulazi u zavoje i osigurava mirnoća i vodljivost skije."

Nakon savladavanja tehnike na kratkim skijama prelazi se na veće duljine skija, optimalne za visinu skijaša.

"Sama tehnika je vrlo jednostavna, osigurava izvrsne i brzo vidljive rezultate kako kod početnika tako i kod naprednijih skijaša" – kaže Murovec.
U prilog njegovim riječima ide i treniranje navedene tehnike sa slovenskim i hrvatskim ski reprezentacijama u pripremama za tekuću sezonu.

UPS sistem je u praksi jednostavan i vrlo zabavan u što se uvjerio i vaš novinar. Već prvi spust na kratkim skijama daje vam odgovor na kojem je stupnju vaše umijeće carving vožnje i treba li vam još vježbe pod paskom ski učitelja. No, od suhoparnog izlaganja teorije na papiru uvijek je bolje osobno iskušavanje na svježem snijegu. Dakle, samo naprijed!







 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 213502
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr