NATJECANJA

»

SKIJANJE

12.01.2013.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić, arhiva Skijanje.hr

 

Adelboden VSL (m): Ligetyju i Adelboden, Ivica sjajan 5.!

Ted Ligety (USA) uspio je danas napokon doći i do svoje prve pobjede na veleslalomu Adelbodena (SUI) u karijeri. Ivica Kostelić sjajan 5., Dalibor Šamšal bez završetka prve vožnje, Marcel Hirscher (AUT) prvi puta pogriješio.

Ted Ligety do danas je kao najbolji veleslalomski uspjeh na veleslalomima Adelbodena imao četvrto mjesto. A na ovoj utrci pamti i 28. mjesto iz 2011. ili 13. i 17. mjesto iz 2006. odnosno 2007. godine. No u sezoni u kojoj, eto, sada upisuje i četvrtu pobjedu na ukupno petom veleslalomu Ligety je napokon dočekao svoj trenutak na "Chuenisnbaergliju".

Nakon prve vožnje sjajni Amerikanac, i unatoč većoj nesigurnosti na završnoj strmini, odskijao je drugo vrijeme uz 17 stotinki sekunde zaostatka u odnosu na vodećeg Marcela Hirschera. A u drugoj vožnji, spustivši se pretposljednji niz stazu, isprva je odskijao vrijeme 2:28.67. Vrijeme u tom trenutku 1.15 sek. zbrojeno brže od drugoplasiranog Fritza Dopfera (GER). Te je potom dočekao i pogrešku na 'fatalnoj' završnoj strmini "Chuenisbaerglija" u ovoj sezoni do danas u tehničkim disciplinama nepogrešivog Austrijanca Hirschera.

Izgubivši putanju vožnje negdje šest-sedam vratiju od cilja, te se zapravo čudesno spasivši od potpunog odustajanja i 0 bodova na utrci koju je gotovo do pred sami cilj imao u rukama, Hirscher je u konačnici osigurao 16. mjesto završnog poretka utrke. Uz velikih točno 3 sekunde zaostatka u odnosu na pobjednika utrke.

Do izjednačenja svojeg najboljeg veleslalomskog rezultata Adelbodena u karijeri, do svojeg nakon Münchena drugog ovosezonskog 'top 5' plasmana te do izjednačavanja svojeg drugog najboljeg veleslalomskog rezultata karijere u Svjetskom kupu na današnjem veleslalomu Adelbodena stigao je odlično raspoloženi Ivica Kostelić.

-.-Goran Razić-.-

Ivica koji je osim danas, dakle, peto mjesto na nekom od veleslaloma Svjetskog kupa uzeo još samo na veleslalomu Adelbodena 2011. te na veleslalomu Soeldena također 2011., prvu je vožnju utrke završio već na sjajnoj šestoj poziciji uz 1.43 sek. zaostatka u odnosu na na kraju vožnje vodećeg Hirschera. Nakon ulaska u cilj druge vožnje Ivica je bio provizorni 4. No kako su nakon njega ili bili slabiji, ili griješili, i Alexis Pinturault (FRA, završni 14.) i Aksel Lund Svindal (NOR, završni 6.), i Thomas Fanara (FRA, odustao) i već spomenuti Marcel Hirscher, Ivicu je sa četvrte na petu poziciju utrke potisnuo još samo pobjednik utrke Ligety.

"Ha što reći? Ovo je drugi najbolji veleslalomski rezultat u karijeri, mislim - poravnat drugi najbolji veleslalomski rezultat u karijeri, i moram priznati da me poveća greška na gornjem dijelu staze koštala i postolja.

Utrka je, zapravo, pokazala koliko sve ovisi o stanju koljena. Ako je s njim sve u redu ja se mogu skijati s punim mogućnostima, ako nije sve u redu onda to jednostavno ne mogu. Danas je koljeno bilo dobro, i opet nešto slabije u drugoj vožnji, ali još uvijek neusporedivo bolje u odnosu na stanje kakavo je bilo do Nove godine. Sad smo koljeno opet 'razdrmali', i sad ćemo se 'baciti' na terapiju tako da opet bude što bolje do sutra", izjavio je nakon utrke Ivica.

Nakon veleslaloma Adelbodena Ligety u veleslalomskom poretku sada ima 460 bodova. A drugoplasirani Hirscher ostaje na 335 bodova, dok je Ivica u poretku discipline nakon Adelbodena 9. uz 111 bodova. U ukupnom poretku Svjetskog kupa Hirscher ima 755 bodova, a Svindal je sada prišao na 729 bodova. Ivica je ukupno 10. uz 285 osvojenih bodova.

Nakon današnjeg veleslaloma sutra se u Adelbodenu vozi i slalom.

Konačni poredak prvih 10 skijaša danas:

1. LIGETY Ted (USA) 2:28.67
2. DOPFER Fritz (GER) + 1.15
3. NEUREUTHER Felix (GER) + 1.24
4. MOELGG Manfred (ITA) + 1.57
5. KOSTELIĆ Ivica (CRO) + 1.73
6. SVINDAL Aksel Lund (NOR) + 1.86
7. SCHOERGHOGER Philipp (AUT) + 2.15
8. RAICH Benjamin (AUT) + 2.29
9. SANDELL Marcus (FIN) + 2.36
10. SIMONCELLI Daivde (ITA) + 2.43
---
ŠAMŠAL Dalibor (CRO) - odustajanje u prvoj vožnji

Cjeloviti rezultati, analiza, poretci nakon utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 159133
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr