NATJECANJA

»

SKIJANJE

NATJECANJA

»

SKIJANJE

26.03.2011.      

Autor: Vida Senci 

Istok Rodeš: "Veleslalom bolji nego ikada"

Prije tjedan dana odjeknula je vijest o veleslalomskoj pobjedi Istoka Rodeša na neslužbenom dječjem Svjetskom prvenstvu, Trofeu Topolinu.

No, ako imalo znate o skijaškoj 'povijesti' ovog 15-godišnjeg Varaždinca, ova vijest i nije došla kao veliko iznenađenje. Jer njemu je skijanje očito u krvi.

"Prvi put sam na skije stao s godinu i pol, ali trenirati sam počeo s pet godina", reći će mladi Varaždinac, čiju je skijašku priču pokrenuo otac Mario.

"Ja sam se bavio alpinizmom, i to dosta ozbiljno. Četiri puta sam bio na Himalaji, no, kada sam se vratio s posljednje ekspedicije na Everestu, shvatio sam da mi alpinizam više nije toliko interesantan, pa sam uzeo Istoka, i po malo se s njim počeo skijati.

Odmah sam vidio da je 'bio za snijeg'. Tako smo se nastavili skijati, a kad je navršio pet godina, upisao sam ga u alpsku školu u mariborskom klubu Braniku, za koji smo se odlučili čisto iz toga razloga što nam je bio bliže nego Sljeme", objasnio je tata Mario.

Dvije godine kasnije osnovan je i Skijaški klub Varaždin, a kako je primijetio da je Istok ozbiljno zainteresiran za ovaj sport, otac se odlučio položiti učiteljske i trenerske tečajave, kako bi pružio što bolju podršku svom sinu. I takav potez se očito isplatio jer Istok je jako brzo pronašao put do reprezentacije.

"Prve godine u kategoriji mlađih dječaka ušao sam u reprezentaciju. Prije ove pobjede na Topolinu najbolji rezultati su mi bili šesto mjesto u kombinaciji na Topolinu, treće mjesto na 'Pinokiju' i četvrto mjesto u Val d'Isereu", govori nam Istok.

-.--.-
Kako si zadovoljan radom u reprezentaciji?

"Jako sam zadovoljan, Mirko Kvastek je stvarno odlučan trener, kao i Goran Rački. Godišnje odradimo između 150 i 170 dana snijega, i moram priznati da nikada ovako dobro nisam vozio veleslalom".

Prije kraja sezone ostala su još dva natjecanja – Trofej Pinocchio i Val d' Isere. Očekivanja i planovi za dalje?

"Ako ne napravim neku veću pogrešku, mislim da bih trebao biti među prva tri. Najveća konkurencija mi je Austrijanac Mathias Graf. A nakon dječje sezone nadam se ući u C reprezentaciju i voziti FIS utrke".

A između dvije sezone?

"Čim završi sezona planiram se uhvatiti škole. Sada idem u prvi razred privatne gimnazije i jako sam zadovoljan sa školom ponajviše zato što se sve dogovaram s profesorima, odgovaram kada se dogovorim, u školu idem na instrukcije, a inače učim kod kuće.

Uglavnom, čim završi sezona, moram se prihvatiti učenja i riješiti školu kako ne bih morao po ljeti.  Što se ljeta tiče, provest ću ga u Paklenici, gdje svakog ljeta idemo na penjanje (free climbing),  u srpnju idemo dva tjedna na ljetni skijaški trening i to je, što se planova tiče, za sada to", kaže Istok.

To je to što se tiče kratkoročnih planova, a dugoročni?

"Želio bih ostvariti pobjede u Svjetskom kupu, a prije toga, nadam se slijedeće sezone ostvariti  dobre FIS točke", zaključio je mladi Varaždinac.

A mi ćemo o njemu ponovo čuti jako brzo, jer dječja reprezentacija već slijedećeg vikenda nastupa na 'Pinokiju', a kako je i sam rekao, ukoliko neće biti nekih većih problema, Istok bi već slijedećeg vikenda mogao ponovo biti na postolju.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 156541
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr