NATJECANJA

»

SKIJANJE

09.01.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Kjetil Jansrud: "Ne treba od Svjetskog kupa raditi show"

Osvajač olimpijskog veleslalomskog srebra prokomentirao je za Skijanje.hr neka aktualna pitanja u Svjetskom kupu.

Početak sezone Svjetskog kupa obilježila je rasprava oko prijedloga novih dimenzija veleslalomskih skija za sezonu 2012/13. Svjetska je skijaška federacija (FIS) učinila korak unazad i predložila dimenzije koje bi skijaše vratile u 90-e godine prošlog stoljeća. To je izazvalo val nezadovoljstva među skijašima. Kao vođa "pobune" prepoznat je Ted Ligety, ali ništa manje glasna nije bila niti plejada mladih skijaša praktički odraslih na carving skijama. Jedan od njih je i Kjetil Jansrud, osvajač veleslalomskog srebra na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010.

"Ostajem pri svojem mišljenju o novim veleslalomskim skijama koje nas čekaju u sljedećoj sezoni", kazivao nam je Jansrud uz rub sljemenske staze. "Dečki koji su radili istraživanje o utjecaju novih skija (znanstvenici Sports Trauma Research Centera iz Osla i sa Sveučilišta u Salzburgu, op.a.) su napravili dobar posao, ali parametri s kojima su ušli u istraživanje su preusko postavljeni. Ne znam da li su ih dobili od FIS-a ili sami postavili? Imam osjećaj da su unaprijed odlučili promijeniti radijus skija, a onda su istraživanjem to samo odlučili 'potvrditi'."

-.--.-kjetil jansrud

Jedna zamjerka koja se čula u raspravi skijaša i FIS-a je bila ta skijanje više neće biti zabavno? "Važnije pitanje od zabave jest da li su takve skije sigurne ili ne", procjenjuje 26-godišnji Norvežanin. "Skijao sam na njima i mislim da nisu sigurnije, dapače, opasnije su od postojećih tako da ne razumijem FIS-ovu odluku o promjeni."

Ligety vodi "rat" s FIS-om i oko atraktivnosti samih utrka. Po njemu, Svjetskom kupu nedostaje dinamike i spektakla. Jansrud, pak, smatra da ne treba težiti atraktivnosti zbog nje same.

"Svjetski kup ima dugu povijest, tu su utrke poput onih u Wengenu. Postoji razlog zašto ih zovemo legendarnim. Svjetski kup je natjecanje koje se odvija na takvim mjestima, gdje je nagib 40%, gdje su staze ledene, dugačke i teške. Na takvim mjestima treba biti potpuno tjelesno i mentalno spreman za skijanje. To je Svjetski kup! Takve stvari ne treba mijenjati za nekakav 'show' jer Svjetski kup nije mjesto za pokazivanje stila ili zgrtanje novca...", jasan je Norvežanin.

-.--.-kjetil jansrud

"Svejedno, razumijem potrebu za zanimljivim utrkama i približivanjem publici. Iz tih razloga bi i trebalo u kalendar staviti nekoliko gradskih paralelnih utrka. Božićno-novogodišnje vrijeme je idealno za to. Maknimo, recimo, spust u Bormiu i umjesto njega stavimo par gradskih utrka", predlaže Jansrud i nastavlja: "Mislim da je dobro da i mi koji put dođemo u gradove i natječemo se da zahvalimo publici koja nas prati i visoko u Alpama. Ali, alpsko skijanje nije sport od kojeg treba raditi 'show', postoje moderni sportovi koji su bolji za to. Radije bih da zadržimo istinski duh skijanja. Naposljetku, mislim da skijanje nije sport koji propada, popularnost je velika i čini mi se da je svake godine sve više gledatelja uz staze. Zagreb je dobar primjer za to."

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244176
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr