NATJECANJA

»

SKIJANJE

18.10.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić

 

Kreće 50. sezona Svjetskog kupa

Predstojećeg vikenda utrkama u Soldenu započinje nova, 50. jubilarna, sezona FIS Svjetskog skijaškog kupa. U subotu 22.10. na rasporedu je veleslalom za žene, dok je dan kasnije 23.10. na rasporedu veleslalom muškaraca.

Utrkom veleslaloma za žene započinje nova sezona Svjetskog skijaškog kupa. Aktualna pobjednica i braniteljica naslova, Švicarka Lara Gut, protekle je sezone iskoristila ozljede i slabiju formu svojih konkurentica te je pomalo neočekivano osvojila veliki Kristalni globus. No, ove će sezone imati puno teži posao iz razloga jer se na stazu vraća Anna Veith (poznatija pod prezimenom Fenninger, nap.a.), pobjednica Svjetskog skijaškog kupa u sezonama 2013./2014. i 2014./2015. Iako ne najavljuje povratak od samog početka sezone, Austrija ipak time dobiva ozbiljnog kandidata za osvajanje naslova. Uz Annu tu je i Lindsey Vonn, osvajačica drugog mjesta u ukupnom poretku prošle sezone. Podsjetimo, Lindsey je prošle sezone bila sklona velikim oscilacijama u svojim nastupima. U mnogim je utrkama pobjeđivala, ali isto tako mnoge utrke nije uspjela završiti, što ju je svakako u konačnici koštalo pobjede. Prošlogodišnja trećeplasirana u ukupnom poretku bila je Viktoria Rebensburg, koja će zbog ozljede na treningu propustiti prvi dio skijaške sezone. Osim navedenih djevojaka, kao kandidate za osvajajanje Svjetskog skijaškog kupa treba istaknuti i Tinu Weirather, prošlogodišnju četvrtu u ukupnom poretku, ali ne treba zaboraviti niti na Mikaelu Shiffrin, skijašicu koja je zbog ozljede propustila veći dio prošle skijaške sezone. Tu su još i slalomske uzdanice Frida Hansdotter i Wendy Holdener te djevojke poput Eve Marie Brem, Cornelie Hutter, Federice Brignone ili možda Veronike Velež Zuzulove. Sve su navedene skijašice sjajne u svojim disciplinama te svakako konkurentice za naslov u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa.

-.--.-

Brze discipline ženskog dijela Svjetskog skijaškog kupa ove će sezone opet donijeti nove zanimljive i neizvjesne utrke. Imat ćemo priliku gledati izravnu borbu između Lindsey Vonn i Lare Gut, a njima bi se trebala priključiti i Ana Veith. Dakako, ima tu još skijašica koje mogu pomrsiti račune istaknutim favoritkinjama. Švicarska skijašica Fabienne Suter prošle sezone završila je u poretku spusta na drugom mjestu, iza neprikosnovene Lindsey Vonn. Tu je i Kanađanka Larisa Yurkiw, koja se nerijetko znala naći na postolju u pojedinim utrkama. Cornelia Hutter prošle je sezone bila glavna uzdanica austrijske reprezentacije u brzim disciplinama. Vjerujemo kako će i ove sezone biti vrlo konkurentna u navedenim utrkama. Glavne talijanske uzdanice u brzim disciplinama su Nadia i Elena Fancini, Francesca Marsaglia te Johanna Schnarf, iako je prošle sezone dobre rezultate u disciplini superveleslaloma (superG-a) ostvarivala i Federica Brignone. Posebno valja izdvojiti Tinu Weirather, čiji rezultati osciliraju tokom sezone, no uvijek je konkurentna za naslov. To potvrđuje i njezino drugo mjesto u ukupnom poretku superveleslaloma protekle sezone. U drugom dijelu sezone utrkama će se priključiti i Viktoria Rebensburg, ali je zbog navedenoga teško očekivati da će se boriti za mali Kristalni globus nekih od spomenutih disciplina. No nikako ne treba podcijeniti njezine sposobnosti, stoga vjerujemo kako će i ove sezone dohvatiti mjesto na postolju, na nekoj od utrka brzih disciplina. Djevojke poput Elisabeth Goergl, Laurenne Ross, Kasje Kling, Elene Curtoni te Edit Miklos svojim bljeskovima uvijek mogu unjeti dodatnu neizvjesnost utrkama brzih disciplina Svjetskog skijaškog kupa.

Tehničke discipline ženskog dijela Svjetskog skijaškog kupa i ove nam sezone donose borbu dobro nam poznatih natjecateljica. Prošlogodišnja osvajačica malog Kristalnog globusa u veleslalomu je Austrijanka Eva Maria Brem te glavna uzdanica austrijske reprezentacije u ovoj disciplini. Teško je za vjerovati da će Viktoria Rebensburg biti glavna konkurentica za naslov veleslaloma, no bilo bi potpuno nekorektno ne spomenuti je u tom kontekstu. Kao i u brzim disciplinama, vjerujemo da će ostvariti vrhunske rezultate i u ovoj disciplini, usprkos spomenutoj ozljedi. Mikaela Shiffrin pokazala je kako uz slalom, može dobro skijati i u veleslalomu. Svojim povratkom na staze definitivno će zaoštriti konkurenciju. Aktualna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa, Lara Gut, jedna je od glavnih konkurentica za naslov i u ovoj disciplini, kao i Federica Brignone te Tina Weirather. Mlada Norvežanka Nina Loeseth, kao i Mikaela, pokazala je da se vrlo dobro snalazi u labirintu zvanom veleslalom. Ana Drev prošle je sezone ostvarila nekoliko zapaženih rezultata u ovoj disciplini te svakako ističe svoju kandidaturu za naslov. Nikako ne treba zaboraviti niti na Tessu Worley ili Michaelu Kirchgasser koje zasigurno sadrže još dinamita u sebi.

Posebna priča ženskog dijela Svjetskog skijaškog kupa je disciplina slaloma. Protekle sezone pobjednica u toj disciplini bila je Frida Hansdotter. Možemo reći kako je sjajno iskoristila ozljedu Mikaele Shiffrin, koja je zasigurno prvi favorit za osvajanje tog naslova ove sezone. Veronika Velež Zuzulova bila je druga u poretku slaloma te je time jedna od favoritkinja i ove sezone. Slovačka reprezentativna skijašica protekle je sezone ostvarivala solidne rezultate, no nikako nije uspjela uhvatiti kontinuitet istih. Možda joj baš ove sezone to pođe za rukom. Još jedna Slovakinja bila je pravo iznenađenje i osvježenje protekle sezone. Petra Vlhova okusila je slast pobjede, no isto tako, poput svoje reprezentativne kolegice, nije uspjela postići kontinuitet forme. Vidljivo je kako ima mnogo potencijala u njoj te kako će ove sezone biti ozbiljna konkurentica za osvajanje slalomskog malog Kristalnog globusa. Vrlo je zanimljiva činjenica kako su Mikaela i Petra rođene iste, 1995. godine, te su sa samo dvadesetjednom godinom u vrhu svjetskog skijanja, što apsolutno izaziva divljenje. Uz navedene skijašice, za naslov najbolje slalomašice konkuriraju i Wendy Holdener te Šarka Strachova. Wendy je prošle sezone zauzela sjajno treće mjesto, dok je Šarka završila peta u poretku. Od ostalih djevojaka valja istaknuti i Nastasiu Noens, Ninu Loeseth te Mariu Pietilae-Holmner.

-.-Goran Razić-.-

U muškoj konkurenciji Svjetskog skijaškog kupa već četiri sezone za redom nema nikakve promjene na vrhu. Fenomenalni Marcel Hirscher i ove je sezone prva uzdanica austrijske reprezentacije i glavni kandidat za osvajanje novog naslova ukupnog pobjednika Svjetskog skijaškog kupa. No Marcelovu seriju svakako može prekinuti norveški trojac. Aksel Lund Svindal vraća se utrkama Svjetskog skijaškog kupa nakon groznog pada na utrci spusta u Kitzbuehelu. Poslije operacije i rehabilitacije, Aksel je prionuo treninzima te je spreman za novu skijašku sezonu u kojoj je jedan od glavnih kandidata za osvajanje velikog Kristalnog globusa. Da nije došlo do navedene ozljede i protekla sezona bila bi neizvjesna do samoga kraja. Druga Norveška uzdanica je Kjetil Jansrud, vrhunski skijaš u brzim disciplinama. Protekle je sezone završio na četvrtom mjestu ukupnog poretka, no zasigurno se ove sezone neće zadovoljiti s istim. Norvešku dominaciju u muškoj konkurenciji potvrđuje i mladi Henrik Kristoffersen, prošlogodišnji osvajač malog Kristalnog globusa u slalomu. Svojim sjajnim rezultatima probio se na drugo mjesto u ukupnom poretku Svjetskog skijaškog kupa sa 497 bodova zaostatka za Marcelom Hirscherom. Nikada ne treba zaboraviti na Carla Janku, osvajača velikog kristalnog globusa u sezoni 2009./2010. Iako proteklih sezona nije bio u najboljoj formi zbog raznih zdravstvenih problema, vjerujemo kako je njegova kvaliteta neupitna. Od ostalih kandidata za osvajanje tog prestižnog natjecanja tu su Alexis Pinturault, Dominik Paris, Ted Ligety te Felix Neureuther. Valja istaknuti kako je najavljeno da se u novoj sezoni vraća i proslavljeni američki skijaš i legenda svjetskog skijanja, Bode Miller. Ukoliko se to doista i ostvari, biti će to veliki dobitak za svjetsko skijanje.

Muška konkurencija brzih disciplina Svjetskog skijaškog kupa i ove nam sezone donosi sraz najboljih svjetskih “kamikaza”. Protekle sezone titulom najboljeg spustaša okitio se talijanski skijaš Peter Fill. Biti će iznimno zanimljivo vidjeti može li isto ponoviti i ove sezone. Svakako mu neće biti lako jer oporavljeni Aksel Lund Svindal biti će glavni konkurent za navedeni naslov. Činjenica koja to potvrđuje jest ta da je protekle sezone pobijedio u 8 od 14 utrka brzih disciplina u kojima je nastupio. Njegov reprezentativni kolega Kjetil Jansrud također je jedan od kandidata za naslov. Ukoliko uspije uhvatiti kontinuitet forme i rezultata, mogao bi postati prva violina brzih disciplina. Treća norveška uzdanica u brzim disciplinama je Aleksander Aamodt Kilde, prošlogodišnji osvajač malog Kristalnog globusa u disciplini superveleslaloma. Uz Petera Filla, tu je i druga talijanska uzdanica, Dominik Paris. Osim njega, nikako se ne smije zaboraviti i na švicarce Beuta Feuza i Carla Janku. U prošlosti brzih disciplina često su se znale voditi borbe između Austrijske i Švicarske reprezentacije, što nije slučaj posljednje sezone. Glavne austrijske uzdanice u novoj sezoni su Matthias Mayer, aktualni Olimpijski pobjednik u spustu, Hannes Reichelt te Vincent Kriechmayr. Također ne treba zaboraviti ni na Marcela Hirschera koji je protekle sezone osvojio 249 bodova u superveleslalomu. Od ostalih “kamikaza” treba spomenuti Adriana Teauxa, Christofa Innerhofera, Bode Millera te Stevena Nymana. Sve su to ozbiljni favoriti za osvajanje naslova u brzim disciplinama.

Tehničke discipline muške konkurencije posljednjih godina rezervirane su za Marcela Hirschera. Iako je protekle sezone osvojio (samo) veleslalomski mali Kristalni globus, nemoguće je pogriješiti ukoliko ga se proglasi glavnim kandidatom za osvajanje oba Kristalna globusa tehničkih disciplina. U veleslalomu postoji nekolicina kandidata koji zasigurno smjeraju pomrsiti Marcelove planove. Alexis Pinturault jedan je od glavnih Hirscherovih konkurenata. Sjajni Francuz protekle je sezone završio na drugoj poziciji veleslalomskog poretka. No on definitivno nije jedini Francuz koji to može ostvariti. Tu su još i Matheiu Faivre, Victor Muffat-Jeandet te Thomas Fanara. Svaki od navedenih mladića konkurentan je za titulu najboljeg veleslalomaša. Henrik Kristoffersen također će pokušat u obje tehničke discipline onemogućiti Marcela Hirschera u njegovom naumu. Tu je i pomalo zaboravljeni Ted Ligety. Iako mu prošla sezona definitivno nije bila za pamćenje, nakon sanirane ozljede vraća se još jači. Ne treba zaboraviti kako Ted svojim stilom sjajno vozi veleslalom te kako je pred dvije sezone bio nedodirljiv u spomenutoj disciplini.

Slalomska disciplina muške konkurencije također donosi mnoge zanimljivosti. Podsjetimo se kako je protekle sezone Henrik Kristoffersen bio osvajač malog Kristalnog globusa u toj disciplini sa 31 bodom ispred Marcela. Vjerujemo kako će se i ove sezone voditi zanimljiva utrka između ta dva mladića. No ne treba zaboraviti na ostale sjajne slalomaše. Felix Neureuther uvijek je u samom vrhu slaloma, što potvrđuje svojim nastupima posljednjih sezona. Tu je i Andre Myhrer, Alexander Khoroshilov te Stefano Gross. Valja spomenuti i Jeana-Baptistea Grangea te Talijana Giuliana Razzolija. Slalom je definitivno disciplina u kojoj su najvjerojatnija iznenađenja. Ne govori se uzalud kako je slalom često rulet.

-.--.- 

Od hrvatskih predstavnika u tehničkim disciplinama nastupati će i naši Filip Zubčić i “profesor” Ivica Kostelić. Protekla sezona bila je vrlo dobra za Filipa. Ostvario je dobre rezultate u veleslalomu. Nekoliko je puta završio u top 15, što je svakako poticajno za njega. Želimo mu da ove sezone barem ponovi iste uspjehe te ostvari još bolje rezultate. O Ivici Kosteliću ne treba previše trošiti riječi. Legendi hrvatskog i svjetskog skijanja samo želimo puno zdravlja te da uživa u svakom trenutku sezone. U brzim disciplinama predstavljat će nas Natko Zrnčić Dim kojem također želimo jednu izuzetno uspješnu sezonu. Prisjetimo se kako je Natko nekoliko puta bio na postolju kombinaciji. Uz navedene, Hrvatsku će predstavljati i Matej Vidović te Istok Rodeš u muškoj reprezentaciji te Leona Popović i Ida Štimac u ženskoj B reprezentaciji.

Ove sezone pred skijašicama i skijašima je više od 40 utrka na 20 različitih skijališta diljem svijeta. Valja izdvojiti kako će se po prvi put voziti utrka, i to veleslaloma za žene, na talijanskom skijalištu Kronplatz. I ove će se sezone održavati utrke na obroncima Južne Koreje te standardne utrke diljem Sjedinjenih Američkih Država. Već standardno su u rasporedu i utrke Snježne kraljice na Sljemenu 03. i 05.01.2017. u sklopu kojih će FIS i službeno proslaviti 50. jubilarnu sezonu Svjetskog skijaškog kupa. Ne smijemo zaboraviti kako će se u razdoblju od 06. do 19.02.2017. održati i Svjetsko skijaško prvenstvo u švicarskom St. Moritzu. U svakom slučaju slijedi nam jedna izuzetno duga i zanimljiva skijaška sezona, nadamo se puna raznolikih uzbuđenja vezanih za sama natjecanja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 247550
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr