NATJECANJA

»

SKIJANJE

11.10.2004.      

Autor: Željko Mihalić


 

Legende - Gustavo Thöni

Svega nekoliko sezona prije pojave tihog Šveđanina Ingemara Stenmarka, i nekoliko sezona poslije legendarnog Killyja, svoje je doba dominacije u povijest uklesao Gustavo Thöni.

Rođen 17. ožujka 1951. godine u Trafoiu, Talijan Gustavo Thöni bio je jedan od prvih vođa nove generacije u Svjetskom kupu, a u kojem je dominirao od ranih sedamdesetih, postavši samim time i sportskim herojem u svojoj domovini.

Četverostruki pobjednik Svjetskog kupa u samo pet godina, u periodu od 1971.-1975. (1971., 1972., 1973. i 1975. godine), osvojio je uz ta četiri velika naslova i pet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama i FIS Svjetskim prvenstvima od 1972.-1976. godine.

Olimpijsko zlato osvojio je u veleslalomu 1972. godine, a 1972. i 1976. godine osvajao je i olimpijska srebra u slalomu.

1972. i 1974. godine osvajao je svjetske naslove u kombinaciji, a 1974. godine okitio se naslovom svjetskog prvaka i u slalomu i u veleslalomu.

Sudjelovao je u formiranju jednog od najjačih skijaških teamova na svijetu, u to doba poznatog pod nazivom "Valanga Azzura", a koji je svoju nadmoć potvrdio i fenomenalnim uspjehom osvojivši svih prvih pet mjesta na veleslalomu u Berchtesgadenu, u tada još Zapadnoj Njemačkoj, 1975. godine.

Specijalist za tehničke discipline, poznat po svojoj veoma uglađenoj i preciznoj skijaškoj tehnici i odličnim performansama pod pritiskom.

Upravo u takvim kriznim i stresnim trenucima, Thöni je postigao svoje najpoznatije pobjede i odvozio svoje najbolje utrke; upravo kada je napadao zlatne medalje ili prvo mjesto u ukupnom poretku.

Umalo je porazio i velikog Franza Klammera u njegovoj znakovitoj pobjedi u spustu na Hahnenkammu u Kitzbühelu 1975. Thöni je tu utrku, naime, izgubio za svega jednu stotinku sekunde.

Gustavo Thöni natjecao se sve do Zimskih olimpijskih igara 1980. godine, no nakon nekoliko godina ponovo se vratio u "bijeli cirkus", ovoga puta u ulozi trenera.

I to u velikom stilu! Jedan je od najzaslužnijih za uspjeh Alberta Tombe i njegovu dominaciju kroz 90-te, a kada je bio njegov trener.

Thöni je trenutno glavni trener u muškoj talijanskoj alpskoj skijaškoj reprezentaciji. Oženjen je i ima dvije kćerke.

Karijera bogata pobjedama - 11 veleslalomskih, 9 slalomskih, 4 kombinacijske, te 69 pobjedničkih postolja, kao i uspjesi reprezentacije Italije, pokazuju da Thönijev talent nije bio ograničen samo na uspjehe kao sportaša već i kao trenera i izbornika.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 163392
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr