NATJECANJA

»

SKIJANJE

19.04.2007.      

Autori: Željko Mihalić, Matija Kralj

Photo: CroSki, Skijanje.hr, Zoom Agence

 

Legende - Janica Kostelić

S današnjim danom u skijašku mirovinu otišla je najveća hrvatska skijašica svih vremena, ali i jedna od najvećih koje je taj sport ikada dao.

Janica Kostelić rođena je 5. siječnja 1982. godine u Zagrebu, u obitelji sportaša.

Od najranijih dana mala Janica stjecala je iskustva na snijegu i kako je rasla, bilo je očito da je rođena da postane pobjednicom. U dječjim natjecanjima osvojila je faktički sve moguće nagrade, a što je posebno impresivno, u svojoj zadnjoj sezoni (1996/97., op.a.) osvojila je i Topolino i Pinocchio - dva najvažnija natjecanja u dječjem uzrastu, i to u slalomu i veleslalomu, pobijedivši doslovce u svim utrkama koje je započela, slovom i brojkom, u njih 22 (!).

Slijedili su novi izazovi, trebalo je prijeći u višu kategoriju i suočiti se sa nešto žešćom konkurencijom na FIS utrkama.

Janica svoju prvu pobjedu ostvaruje startavši kao 83., u devetoj utrci, na super G natjecanju u Gerlitzenu. Te je sezone debitirala i na ZOI u Naganu gdje je sa 16 godina bila najmlađa alpska skijašica te osvojila osmo mjesto u kombinaciji.

I naposlijetku - veliko natjecanje. Svjetski kup u sezoni 1998/99., s njenih 16 godina. Čim su pravila to dopustila, Janica se upustila u borbu sa "gigantima".

 Prvo veće iznenađenje i pozornost na sebe Janica je skrenula četvrtim mjestom na veleslalomu u Park Cityju. Sve su novine brujale o "čudu iz Hrvatske", a samo dva dana kasnije ona se popela na svoj prvi podij u FIS Svjetskom kupu, na utrci slaloma.

Iako je to bilo malo i nerealno očekivati, na FIS Svjetskom prvenstvu te godine nije bilo baš uspjeha jer je zbog neiskustva ipak podlegla pritiscima i medijskoj izloženosti. No, u sezoni 1999/2000. Janica više nije bila iznenađenje, sad su već postojala i određena očekivanja.

I Janica ih je ostvarila u Serre Chevalieru u svojoj prvoj slalomskoj pobjedi ostavivši Trine Bakke iza sebe za sekundu i 78 stotinki sekunde (!). U Sestriereu nekoliko dana kasnije opet slavi pobijedivši suparnice za više od sekunde. I sve to sa 17 godina.

No, tada slijedi i žalosna epizoda u St. Moritzu i teška ozljeda 4 ligamenta desnog koljena, s nejasnom budućnosti u koju povjerenje nisu ulijevali čak niti najoptimističnije prognoze niti Janičini liječnici, s upitnim nastavkom aktivne skijaške karijere!

Vrativši se utrkama u sezoni 2000/01. Janica je ipak pokazala karakter i ljubav prema skijanju. Pobijedila je sve skupa 10 puta i pokazala da se pobjednica opet vratila. Završnica je bila posebno dramatična, a u žestokom okršaju s Renate Götschl Janica je ipak dohvatila veliki Kristalni globus.

Na žalost, potom opet nije bilo sreće sa ozljedama. U sezoni 2001/02. Janica je propustila prvi dio Svjetskog kupa zbog ozljeda. Bilo je izvjesno da će teško moći obraniti titulu ukupne pobjednice Svjetskog kupa.

Na utrci u Val d'Isereu pala je i ozlijedila se. Taj pad i ozljeda ostavili su traga na njenom skijanju u sljedećim mjesecima. Prvi put stala je na pobjednički podij za kombinaciju u Sallbachu osvojivši 2. mjesto i kasnije u slalomu u Berchtesgadenu osvojivši 3. mjesto.

 Janica se oporavila tek neznatno prije ZOI u Salt Lake Cityju, i budući da nije imala kontinuiteta, tamo je nisu baš označili kao velikog favorita, riskiravši Svjetski kup kako bi što spremnija stigla na ZOI. Pripremljena, motivirana i odmorena Janica ipak propušta utrku spusta i priprema se za kombinacijsku utrku.

I uzima prvu medalju u povijesti za Hrvatsku na ZOI i to izvrsno odvezenim kombinacijskim utrkama!

Puna samopouzdanja Janica osvaja potom još zlato u slalomu, zlato u veleslalomu i srebro u super G-u. Četiri olimpijske medalje na jednim Igrama! Nikad prije viđeno, a teško će bilo tko to i dostići.

Nakon povratka iz Salt Lake Cityja, puna samopouzdanja Janica je osvojila slalomsku utrku na finalu Svjetskoga kupa u Flachauu (Austrija), završivši time sezonu 2001/02. na najbolji mogući način. Bila je to sezona koju će Janica i cijeli svijet pamtiti zauvijek!

Sezona puna velikih uspjeha i sjajnih odličja koja su Janicu svrstala medu svjetske sportaše koji su najviše puta osvajali medalje. Time je definitivno postala i hrvatskom sportašicom s najviše pobjeda.

Sezona 2002/03. bila je potom sezona novih inspiracija i motivacija, pogotovo nakon operacije slijepog crijeva i odgađanja početka treninga za mjesec dana.

Janica se više, brže i bolje pripremala za sezonu 2002/03. Njena prva velika pobjeda sezone zbila se na američkom snijegu u američkom Park Cityju. To joj je dalo još inspiracije.

Napravila je opet veliki niz pobjeda i pobjedničkih postolja. U Lenzerheideu je imala dvije pobjede u utrkama slaloma i kombinacije. Kalendarsku godinu završila je još jednom slalomskom pobjedom u Semmeringu. Janica je zadržala svoju sveukupnu vodeću poziciju u Svjetskom kupu kroz cijelu sezonu.

St. Moritz i Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju bili su potom nova inspiracija za Janicu. S puno više iskustva i sigurnosti Janica je pobijedila u kombinaciji i na slalomskoj utrci.

Još jednom svjetske prvake u slalomu, Janicu i njenog brata Ivicu, zajedno sa cjelokupnom reprezentacijom, dočekale su tisuće Zagrepčana.
I opet za kraj još - još jedan veliki Kristalni globus!

Nakon fenomenalne sezone 2002/03., sezona 2003/04. za Janicu Kostelić donosi i sezonu stanke. Čitavu sezonu Janica propušta zbog operacije uklanjanja štitnjače, a na skijaške staze vraća se u sezoni 2004/05.

Natjecanje u FIS Svjetskom kupu, nakon duge pauze, Janica započinje osmim mjestom na veleslalomu u Söldenu. A prva slalomska pobjeda po povratku za Janicu stiže već 27. studenog 2004. u Aspenu (CO, USA). Janica tada slavi ispred Anje Pärson i Tanje Poutiainen.

U toj sezoni Janica iznimno potresena u prvoj vožnji okončava svoj nastup na premijernom izdanju "Zlatnog medvjeda", slalomske utrke FIS Svjetskog kupa na svom "matičnom brdu", Sljemenu, ali i uzima tri zlatne medalje na FIS Svjetskom prvenstvu u Bormiu/Santa Caterini, i to u kombinaciji, spustu i slalomu! Na završnici u Lenzerheideu veliki Kristalni globus, u borbi s Anjom Pärson, Janici izmiče za malena tri boda, no "vrijeme naplate" u ovom pogledu za Janicu stiže potom odmah sezonu poslije!

Sezona 2005/06. za Janicu Kostelić iz više je razloga označila kulminaciju, a kako će se kasnije ispostaviti, za sada definitivno i posljednju sezonu aktivne skijaške karijere!

Odličan razvoj te sezone najavio je i sam njezin start. Već na otvaranju sezone FIS Svjetskog kupa u Söldenu Janica je, naime, u veleslalomu zauzela sjajno drugo mjesto. Kanadski dio sjevernoameričke turneje Svjetskog kupa donosi joj potom kao najbolji rezultat 12. mjesto u spustu, no već u Aspenu (CO, USA) Janica Kostelić 4. mjestom u veleslalomu potvrđuje potom sjajnu formu s otvaranja sezone u ovoj disciplini.

Ovom 4. mjestu Janica u Aspenu pridodati uspijeva i sjajno 2. mjesto u slalomu, a sjajne mogućnosti i u brzim disciplinama najbolja hrvatska skijašica najavljuje potom 5. mjestom u Val d'Isereu.

Prvu pobjedu sezone, a ujedno i svoju prvu veleslalomsku pobjedu na nekoj od utrka FIS Svjetskog kupa, Janica Kostelić uzima u češkom Spindleruvom Mlynu. Tom rezultatu Janica u Češkoj pridodaje još jedno sjajno 2. mjesto u slalomu, a odličnu slalomsku formu potvrđuje još potom i 3. mjestima u Lienzu te Zagrebu.

Utrka u Zagrebu ostat će, međutim, svima koji su je na neki način mogli popratiti u posebnom sjećanju zbog briljantne Janičine 2. vožnje, a u kojoj je odskijavši čitavu stazu bez jednog štapa te napravivši, unatoč tome, sjajan rezultat i rezultatski pomak prema naprijed još jednom pred spektakularnom domaćom publikom potvrdila svu svoju skijašku genijalnost, ali i ustrajnost te mogućnost izdržavanja iznimno velike količine boli nastale udaranjem golom šakom po vratima na stazi.

Nakon Zagreba, i slalom u Mariboru Janici Kostelić donio je još jedno postolje i 2. mjesto, dok je u Bad Kleinkirchheimu potom stigla i prva Janičina spustaška pobjeda na nekoj od utrka FIS Svjetskog kupa! I ne samo to! Dan potom, na istoj stazi, Janica Kostelić odnosi pobjedu i na superveleslalomu, također po prvi puta u Svjetskom kupu, ali i u karijeri općenito!

Nastavljajući jedan jednostavno briljantni niz uspjeha, u švicarskom St. Moritzu Janica još potom uzima i pobjedu na superkombinaciji te joj tako za kompletiranje niza pobjeda u svim disciplinama alpskog skijanja u FIS Svjetskom kupu u sezoni 2005/06. preostaje još samo pobijediti u njenoj elitnoj disciplini, slalomu! A i ta pobjeda stiže potom 5. veljače u njemačkom Ofterschwangu!

Zimske olimpijske igre u Torinu, što se Janice Kostelić tiče, prvenstveno je obilježila borba s virozom i iscrpljenošću. No i u takvom stanju, nakon što je propustila spust, Janica je obranila naslov olimpijske pobjednice u kombinaciji iz Salt Lake Cityja te je, ujedno, s 4 zlatne olimpijske medalje postala i najuspješnijom alpskom skijašicom u povijesti Zimskih olimpijskih igara!

Toj medalji pridružila je potom još i superveleslalomsko olimpijsko srebro, u slalomu je završila tik do podija, kao konačna 4., dok je veleslalom iznova zbog iscrpljenosti morala propustiti.

Do kraja sezone, u Svjetskom kupu, Janica je slavila još jednom na superkombinaciji u norveškom Kvitfjellu, na slalomu u finskom Leviju, te na slalomu i veleslalomu na završnici FIS Svjetskog kupa u švedskom Areu.

S najvećim brojem osvojenih bodova od svih djevojaka u povijesti ikada, uvjerljivo je uzela i svoj treći veliki Kristalni globus ukupne pobjednice Svjetskog kupa, a tom trofeju pridodala je i mali Kristalni globus pobjednice Svjetskog kupa u slalomu!

Nakon ovakve sezone, potpuno iscrpljena i "potrošena", Janica Kostelić u sezoni 2006/07. uzima sezonu stanke, a 19. travnja 2007. godine, na konferenciji za medije na zagrebačkom Sljemenu, objavljuje i konačni kraj aktivne skijaške karijere. Karijere uistinu vrijedne divljenja, karijere koja je svakako uvrštava u najveće pobjednice svjetskog skijanja u čitavoj njegovoj povijesti!

Za sve ljubitelje skijanja i sporta u Hrvatskoj, i za sve one koji toga trenutno još možda i nisu u potpunosti svjesni, uistinu je bila privilegija živjeti u vremenu Janice Kostelić!

Janičina karijera sažeta još jednom u najvažnijim brojkama:

- tri velika Kristalna globusa ukupne pobjednice FIS Svjetskog kupa (sezone 2000/01., 2002/03. i 2005/06.)

- tri mala Kristalna globusa slalomske pobjednice FIS Svjetskog kupa

- četiri zlatne i dvije srebrne olimpijske medalje (ZOI Salt Lake City 2002. i Torino 2006.)

- pet zlatnih medalja na FIS Svjetskim prvenstvima (St. Moritz 2003. i Bormio/Sta Caterina 2005.)

- 30 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa, u svih 5 disciplina

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 228608
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr