NATJECANJA

»

SKIJANJE

16.09.2004.      

Autor: Tomislav Matošin 

Legende - Jean Claude Killy

Francuski skijaš koji je vrhunac karijere doživio 1967. i 1968. godine osvojivši 18 od 37 utrka Svjetskog kupa i 3 zlatne medalje na ZOI u Grenobleu te se nakon toga odlučio povući u "mirovinu" neporažen.

Jean Claude Killy rođen je 30. kolovoza 1943. godine u Saint Cloudu, malom mjestašcu na periferiji Pariza.

Bilo mu je tri godine kada je otac preselio obitelj u Val d'Isere, s ciljem da se oporave i zaborave na ratne strahote koje su proživjeli.

Kako su mu otac i djed bili dobri skijaši, logično je bilo da će se i Jean Claude, nadimka "Tutun", okušati u tom sportu.

Da će biti veliki skijaš pokazao je već sa nenavršenih deset godina kada je pobijedio na lokalnom natjecanju koje je bilo otvoreno za sve kategorije omladinaca. Zanimljivo je posebno i to da nije ni od koga učio skijati, već je razvio sebi svojstven jedinstveni stil, a koji je bio u suprotnosti sa svim pravilima.

S 14 godina bio je izabran da sudjeluje na jednom Kupu u Cortini gdje je doživio i prvu ozbiljniju ozljedu, prijelom potkoljenice, a koja ga je udaljila na tri mjeseca od skijališta.

S 16 godina počeo je trenirati s francuskom reprezentacijom, međutim, službeno je u nju ušao 1961. godine, nakon što je u slalomu porazio dvojicu vrhunskih francuskih natjecatelja (Lacroixa i Duvillarda).

Na žalost, staza u Cortini i opet je potom bila kobna za njega. U padu je zadobio frakturu gležnja desne noge te mu je propalo Svjetsko prvenstvo u Chamonixu 1962. godine.

Zastoj u sazrijevanju koji iz toga slijedi neće mu omogućiti dobre rezultate niti 1964. godine na ZOI u Innsbrucku, na kojima je sudjelovao uz skromne plasmane. Svi ipak nagovještaju da je on budući "as" alpskog skijanja.

I napokon, 1966. godine, na Svjetskom prvenstvu u Portillu (Čile), Killy osvaja 2 titule (spust i kombinacija) od 6 koliko su ih ukupno uzeli francuski skijaši.

Slijedeće dvije godine obilježene su potpunom dominacijom Jean Claude Killyja u muškom skijanju.

1967. i 1968. godine bio je ukupni pobjednik Svjetskog kupa, 18 puta penjao se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja (5 slaloma, 7 veleslaloma i 6 spusteva), uzeo sva tri zlata (kombinacija se nije vozila) na ZOI u Grenobleu 1968. godine te još jedno zlato u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu 1968. godine.

Još i danas drži rekord uspjevši ostvariti šest pobjeda u nizu u samo tri tjedna. Nakon svih tih pobjeda, u ljeto 1968. godine, sa svoje tek 24 godine, odlučio se neporažen povući sa skijaških natjecanja.

Killy danas živi u Genevi, sudjelovao je u organizaciji ZOI u Albertvilleu 1992. godine i izabran je za predsjednika Odbora za koordinaciju za ZOI u Torinu 2006. godine.

Izdao je nekoliko knjiga i pojavio se u nekoliko filmova.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 174354
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr