NATJECANJA

»

SKIJANJE

23.07.2007.      

Autor: Tomislav Seljan

Photo: Scanpix

 

Legende - Lasse Kjus

Norveški allrounder osvojio je u svojoj karijeri gotovo sve što alpski skijaš može osvojiti. Zahvaljujući upornosti i težnji da u svakoj sljedećoj utrci bude još bolji, u tome ga nisu mogle spriječiti niti ozljede i zdravstveni problemi.

Lasse Kjus rođen je 14. siječnja 1971. g. u Siggerudu pokraj Osla. Skijati je naučio na malenom brežuljku u blizini Osla, a s obitelji je često odlazio na skijaške utrke, što je vjerojatno utjecalo na njegovu odluku da se i sam profesionalno okuša u tom sportu.

Kjus je u norvešku skijašku reprezentaciju ušao kao spustaš, no zbog svoje težnje da bude "kompletan" skijaš, mnogo je pažnje počeo posvećivati slalomu i veleslalomu. Smatra da je veleslalom osnovna skijaška disciplina jer su zavoji koji se u njemu izvode primjenjivi i u superveleslalomu te spustu, dok je slalom sasvim druga priča.

U FIS Svjetskom kupu debitirao je u sezoni 89/90., kada osvaja i svoje prve bodove; 7. mjestom na veleslalomu u talijanskoj Alta Badii. Iako je u Svjetskom kupu postizao zapažene, i iz godine u godinu sve bolje rezultate, prvi trijumf doživio je na FIS Svjetskom prvenstvu u japanskoj Morioki 1993. g., okitivši se zlatom u kombinaciji.

 Time je nagovijestio da će njegova karijera uvelike podsjećati na onu njegova prijatelja i sunarodnjaka Kjetila Andre Aamodta, koji je također prvu slast pobjede osjetio na "velikom" natjecanju. Uz to što su bili dobri i nerazdvojni prijatelji, dvojica Norvežana neprestano su se međusobno nadmetala na skijaškim stazama, a to je rivalstvo imalo pozitivan učinak na obojicu. Zbog svega toga među kolegama skijašima bili su poznati kao "dream team".

Na, za njega domaćim, ZOI u Lillehammeru 1994. g. Kjus je također slavio u kombinaciji, dok je njegova prva pobjeda u Svjetskom kupu stigla netom prije, u siječnju 1994. godine, naravno, iznova na kombinaciji u austrijskom Kitzbühelu.

U sezoni 1995./96. Kjus je potom nanizao još nekoliko pobjeda te se na kraju okitio i naslovom ukupnog pobjednika FIS Svjetskog kupa. U tome ga nije omelo ni dvotjedno izbivanje sa utrka zbog teškog pada na treningu spusta u austrijskom Kitzbühelu, čije je fizičke i psihičke posljedice još dugo osjećao.

Kao sezonu koju, kako kaže, nije mogao zamisliti ni u najljepšim snovima, Kjus će pamtiti 1998/99. Te je sezone u Vailu održano FIS Svjetsko prvenstvo na kojem je Kjus ušao u povijest kao jedini skijaš koji je na jednom prvenstvu uspio osvojiti medalje u svih pet (!) disciplina. U superveleslalomu je naslov svjetskog prvaka podijelio s Hermannom Maierom, dok je onaj veleslalomski zadržao samo za sebe. U ostalim disciplinama "zadovoljio" se srebrnim medaljama. Koliko je Kjus na tom prvenstvu bio nedostižan za konkurenciju govori i brojka od samo 0.58 sekundi, koliko mu je ukupno nedostajalo da pozlati tri osvojena srebra. Medaljama je nepunih mjesec dana nakon prvenstva pridodao i još jedan veliki Kristalni globus ukupnog pobjednika Svjetskog kupa te još jedan Kristalni globus, za najboljeg spustaša u toj sezoni. Uz ove lijepe uspomene, tu će sezonu pamtiti i po upali dišnih puteva, zbog koje je gotovo svaku utrku završavao s jakim kašljem.

U svojoj je 17-godišnjoj karijeri Kjus u FIS Svjetskom kupu pobjeđivao 18 puta, 10 puta u spustu, po dvaput u veleslalomu i superveleslalomu te 4 puta u kombinaciji. Tome treba pridodati i 60 postolja u svim disciplinama te dva, već spomenuta velika Kristalna globusa te onaj mali spustaški. Još impresivnije zvuči brojka od ukupno 16 medalja osvojenih na "velikim" natjecanjima, 11 "svjetskih" (od toga 3 zlatne) te 5 olimpijskih (1 zlato). Samo je Aamodt uspio osvojiti više (20).

Nakon sezone 05./06., u 35. godini, Lasse Kjus odlučio je reći zbogom profesionalnom sportu. Nastavio je biznis koji je pokrenuo još kao aktivni skijaš - proizvodnju skijaške odjeće pod svojim imenom. Sada ima više vremena i za svoje hobije: golf i jedrenje kojim je uspio "zaraziti" i prijatelja Aamodta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 372
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr