NATJECANJA

»

SKIJANJE

17.07.2007.      

Autor: Matija Kralj

Photo: Olympic.org

 

Legende - Michaela Dorfmeister

Dvostruka olimpijska pobjednica, dvostruka svjetska prvakinja, jednostruka ukupna pobjednica FIS Svjetskog kupa za skijašice uz sveukupno 25 pobjeda ostvarenih u ovoj seriji natjecanja u karijeri. Uspjesi svakako vrijedni divljenja...

Michaela "Michi" Dorfmeister rođena je 25. ožujka 1973. godine u Beču. Što samo po sebi jednu mladu djevojčicu, bez obzira što je Austrijanka, baš u startu i ne kandidira kao buduću moguću veliku skijašku zvijezdu.

No 1977. godine Dorfmeister s roditeljima seli u Neusiedl, mjestašce u Gradišću, gdje ujedno i otkriva svoju ljubav prema snijegu.

S 14 godina Michaela Dorfemister odlazi u specijalnu školu u Schladming, posebno posvećenu obrazovanju mladih nadolazećih skijaških talenata te time ujedno ulazi i u program Austrijskog skijaškog saveza. U dobi od 18 godina, u sezoni 1991/92., ona već postaje juniorskom austrijskom prvakinjom u spustu i, zanimljivo, u slalomu. A potom odlazi i na seniorsko prvenstvo Austrije i postaje austrijskom seniorskom prvakinjom u superveleslalomu.

Sezonu poslije Michaela Dorfmeister ostvaruje svoj debi i na utrkama FIS Svjetskog kupa. Prva pobjeda na spustu FIS Svjetskog kupa stiže u sezoni 1995/96. na snijegu domaćeg St. Antona. A prve medalje s "velikih" skijaških natjecanja Dorfmeister osvaja na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine (srebro u super G-u) te na FIS Svjetskom prvenstvu u Vailu/Beaver Creeku 1999. godine (srebro u spustu i bronca u super G-u).

1999. godine Michaela Dorfmeister postaje i austrijskom sportašicom godine. 2001. godina i FIS Svjetsko prvenstvo u za nju već izrazito sretnom St. Antonu Michaeli donosi naslov svjetske prvakinje u spustu, a sjajnu sezonu 2001/02. ona potom okrunjuje i svojim jedinim naslovom ukupne pobjednice FIS Svjetskog kupa. Uz jedinu "mrlju" - iznenađujući ostanak bez olimpijske medalje na za Hrvatsku i Janicu Kostelić toliko sretnim Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002.

FIS Svjetsko prvenstvo 2003. godine u švicarskom St. Moritzu Michaeli donosi i novi naslov svjetske prvakinje, no ovoga puta u super G-u. Uz to ona u toj sezoni osvaja i svoj prvi od dva mala Kristalna globusa spustaške pobjednice FIS Svjetskog kupa, a Austrija je u toj godini iznova bira svojom sportašicom godine.

I naposlijetku, konačna "eksplozija" jedne velike karijere za Michaelu Dorfmeister slijedi u olimpijskoj sezoni 2005/06., ujedno i posljednjoj sezoni njene velike skijaške karijere.

Potpunu dominaciju u brzim disciplinama ona okrunjuje malim Kristalnim globusima spust i super G pobjednice FIS Svjetskog kupa za skijašice te titulama olimpijske pobjednice u spustu i superveleslalomu, ostvarenima na ZOI u Torinu 2006.

Za Austrijanku mogući kraj karijere iz snova, što i ona sama ubrzo shvaća te objavljuje kako je najljepše na ovakav se način povući, na samom vrhuncu svoje skijaške moći.

Uz ukupno ostvarenih 25 pobjeda na utrkama FIS Svjetskog kupa, uz jedan naslov ukupne pobjednice te još pet naslova pojedinačne veleslalomske, super G i spustaške pobjednice FIS Svjetskog kupa. Uz dvije zlatne te jednu srebrnu olimpijsku medalju, i uz dvije zlatne, jednu srebrnu i jednu bronačnu medalju s FIS Svjetskih prvenstava.

Danas 34-godišnja Michaela Dorfmeister potpuno uživa u mirnom obiteljskom životu bez sportskih stresova, a velika skijaška natjecanja, poput posljednjeg FIS SP-a u švedskom Areu, oduševljeno doživljava iz, za nju potpuno nove, pozicije gledatelja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 227487
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr