NATJECANJA

»

SKIJANJE

16.05.2006.      

Autor: Matija Kralj

Photo: Olympic.org

 

Legende - Petra Kronberger

Trostruka ukupna pobjednica Svjetskog skijaškog kupa, dvostruka olimpijska pobjednica, jednostruka svjetska prvakinja, jedna od onih rijetkih skijašica koje su u Svjetskom kupu pobjeđivale u svim disciplinama...

Petra Kronberger rođena je 21. veljače 1969. godine u mjestu Pfarrwerfen u Austriji. Skijati je počela još u osnovnoj školi, a mjesta osobito važna za njen skijaški razvoj u mladim danima bila su Bad Gastein te Schladming.

U Svjetskom skijaškom kupu Petra Kronberger pojavljuje se s napunjenih 18 godina, u sezoni 1987/88. Premijeru bilježi na slalomu u Sestriereu te od samog starta profesionalne karijere pokazuje veliki potencijal i mogućnosti. Ipak, prava "eksplozija" mlade Austrijanke slijedi dvije godine poslije. Nakon 17. pa 24. mjesta u ukupnom poretku Svjetskog kupa, u sezoni 1989/90. Kronberger uzima svoju prvu titulu ukupne pobjednice Svjetskog kupa. Te sezone Austrijanka pobjeđuje na dvjema spustaškim, dvjema veleslalomskim te jednoj slalomskoj utrci, pridodajući tim sjajnim rezultatima još i tri superveleslalomska plasmana na podij i potvrđujući svu raskoš svoga skijaškog talenta.

Uspjeh iz sezone 1989/90. Petra Kronberger ponavlja potom i u sezonama 1990/91. te 1991/92., kroz te tri sezone apsolutno nedodirljivo dominiravši Svjetskim kupom za skijašice. U sezoni 1990/91. uzima i mali Kristalni globus u slalomu, a u Saalbachu 1991. godine postaje i svjetskom skijaškom prvakinjom u spustu.

Jedan apsolutno briljantni niz zaokružuje se potom, kako i dolikuje, na najvećoj sportskoj smotri, Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu 1992. godine, a kada Petra Kronberger uzima i titule olimpijske pobjednice u slalomu i kombinaciji. Svi ovi rezultati dovoljno govore o njenoj dominaciji u razdoblju od 1989. do 1992. godine, još jednom s posebnom naznakom na njenu svestranost i sposobnost ostvarivanja pobjeda i uzimanja medalja kako u tehničkim, tako i u brzim disciplinama.

To sjajno potvrđuju i konačne brojke, a koje kažu da je Petra Kronberger na utrkama Svjetskog kupa ostvarila 6 spustaških, 3 veleslalomske, 3 slalomske, 2 super G i 2 kombinacijske pobjede, uz ostvarenih sveukupno 35 plasmana na podij.

Sa skijaških staza Petra Kronberger, iznenađujući dobar dio svjetske skijaške javnosti, povlači se s napunjene tek 24 godine, nakon sezone 1992/93., a u kojoj u Svjetskom kupu u ukupnom poretku ostvaruje plasman na, za nju, tek 45. mjesto. Razlozi za oproštaj bili su službeno pritisak samih natjecanja, kao i pritisak domaće austrijske javnosti, s kojima se sjajna mlada Austrijanka više jednostavno nije željela nositi.

Izvan skijaških staza Kronberger je, naime, uvijek bila poznata kao jednostavna djevojka koja je voljela alpinizam i sve oblike opuštanja u planinama. Po završetku karijere povukla se faktički u potpunu anonimnost, u stil života kakav joj je dominantno ipak najviše odgovarao. No činjenice o jednoj, za profesionalni sport, ipak poprilično kratkoj, no jednako toliko i iznimno uspješnoj karijeri, zauvijek će ostati zapisane u povijesnim knjigama svjetskog ženskog skijanja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246814
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr