NATJECANJA

»

SKIJANJE

23.07.2014.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Angelica Simari Birkner Facebook

 

Simari Birkneri: Obiteljski projekt argentinskog skijanja

Pratite li iole pozornije rezultate skijaških utrka najvišeg ranga, prezime Simari Birkner svakako ste teško mogli ne zamijetiti.

Nikada na vodećim pozicijama, no zato uvijek, sada već čitav niz godina, sveprisutni. Dapače - pri iščitavanju rezultata znaju često i zbunjivati. Maria Belen, ne, Macarena, ili Cristian Javier... Pa koliko je zapravo tih Simari Birknera!? Je li to sve ista obitelj? Odgovor je - da, jest. I dobra vijest za kraj - ima ih još....

Priča o obitelji velikih zaljubljenika u natjecateljsko skijanje kreće iz argentinskog San Carlos de Barilochea. "Idejni tvorci", ujedno i treneri, obiteljskog tima su otac i majka - Mario Simari te Teresita Birkner. A sada već maksimalno iskusni članovi obiteljskog projekta najstariji brat Cristian Javier (1980. g.) te sestre Maria Belen (1982. g.) i Macarena (1984. g.). Budućnost ski teama osigurana je u formi uvjerljivo najmlađe sestre Angelice (1994. g.), a uz sve njih ozbiljnije se skijati pokušava još i rođak Jorge Birkner Ketelhohn (1990. g.)!

"Rezultatski gledano - mi smo najbolji skijaši Argentine. A uvijek svima garantiramo da ćemo ostati čvrsti te pokušavati i u međunarodnoj konkurenciji biti sve bolji i bolji.

Mi ne skijamo zbog novca, ili slave. Mi se skijamo zato što jednostavno - obožavamo skijanje i skijaško natjecanje. Ako pritome imalo potaknemo i veći interes javnosti za naš sport u Argentini - mi ćemo biti presretni", "filozofiju" cijelog tima pojašnjava najstariji član tima Cristian Javier.

Na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju nastupili su rođak Jorge, Cristian Javier te sestra Macarena. U slalomu i superveleslalomu nastupiti je mogla i Maria Belen. No Argentinski olimpijski odbor taj je plan pokvario svojom blokadom, a niti tužba pred Međunarodnim arbitražnim sudom za sport ništa u konačnici nije mogla promijeniti.

"Ma znali smo da pred Arbitražnim sudom nemamo šanse jer, realno, ovo je pitanje van njihove jurisdikcije. No htjeli smo pokušati. Znate, možete ostati sjediti kod kuće, prekrižiti ruke i jednostavno se pomiriti s nepoštenim odlukama sportskih federacija. Ili možete pokušati nešto učiniti. Mi smo uvijek za ovo drugo. A za Mariu Belen, i pogotovo Angelicu, ima još i vremena. Siguran sam da ćete ih vidjeti na ZOI u PyeongChangu 2018.", izjavio je tada Cristian Javier.

Eto, i to je njihova priča. Skijamo jer to možemo, i jer volimo skijanje. I uvijek se borimo do maksimuma! Na Zimskim olimpijskim igrama najveći im je obiteljski uspjeh 17. mjesto slaloma Cristiana Javiera još iz 2002. A na utrci ženske alpske kombinacije, na kojoj je zlato uzela Janica Kostelić ispred Renate Götschl i Martine Ertl, na istim ZOI u Salt Lake Cityju Macarena je također završila 17., dok je Maria Belen natjecanje završila na 20. poziciji. Na utrkama Svjetskog kupa Maria Belen dva puta, a Cristian Javier i Macarena po jednom, u karijeri su se našli unutar najboljih 30. Sve u alpskoj (super)kombinaciji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222397
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr