NATJECANJA

»

SKIJANJE

11.03.2013.      

Foto: Arhiva Skijanje.hr i Croski

 

Sve pobjede Ivice Kostelića

Svih 26 (zasad) pobjeda najboljeg hrvatskog skijaša.

Niska pobjeda najboljeg hrvatskog skijaša u Svjetskom se kupu počela redati 25. studenog 2001. Mario Matt, vodeći nakon prve vožnje uvodnog slaloma sezone u Aspenu, već je bio u toplini svojeg hotela kada je "tamo neki" Hrvat sa startnim brojem 64 (!) dogurao do sedmog najboljeg vremena u "prvom poluvremenu". Ime mu je upamtio koji sat kasnije kada je taj Hrvat ubilježio svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu (slika dolje)! Svijet je upoznao Ivicu Kostelića.

-.-croski-.-

13. siječnja 2002. je započela "ljubavna priča" Ivice i Wengena. U švicarskom je skijalištu Kostelić ostvario svoju drugu pobjedu, a uspjesi su se nastavili u godinama koje su slijedile.

Treći je put slavio na završnici te sezone u Altenmarktu. 9. ožujka 2002. se odlučivalo o osvajaču slalomskog Kristalnog globusa. Ivica je imao najbolje vrijeme prve vožnje, u drugoj je ostao sam na startu, a u cilju ga je čekao Bode Miller. Jedna greška je mogla globus odnijeti u ruke Amerikancu. Ništa od toga, slavio je hrvatski majstor (dolje).

-.-croski-.-

Uslijedila je pobjeda u nokaut slalomu 16. prosinca 2002. u Sestriereu i malo nakon toga, 5. siječnja naredne godine, pobjeda u slalomu pred gomilom hrvatske publike u Kranjskoj Gori.

Tih su dana pobjede iz Kostelićeve "tvornice" izlazile kao na traci, a sljedeća je "isporučena" već nakon tjedan dana u Bormiju. Janica je bila predvozačica na utrci, a Ivica je upisao šestu slalomsku pobjedu (dolje).

-.-croski-.-

Sedma je došla početkom sljedeće sezone u Madonni di Campiglio gdje je Ivica 15. prosinca 2003. utišao domaće tifoze kada je "ukrao" pobjedu Giorgiu Rocci.

Uslijedilo je nekoliko sušnih godina bez intoniranja hrvatske himne u muškom dijelu Svjetskog kupa. Do nove se pobjede Ivica morao strpiti gotovo pune tri godine, a tada je bio nagrađen uspjehom na superkombinaciji u Reiteralmu 10. prosinca 2006. Poslije utrke je bio iskren: "U posljednje dvije sezone mislio sam da više neću nikada pobijediti."

-.--.-

Pobijedio je ponovno, ali tek za dvije godine. U Alta Badiji je 22. prosinca 2008. doskijao do osme slalomske i devete ukupno pobjede u Svjetskom kupu.

S pristojnim stažom među najboljim skijašima svijeta, s tri desetljeća na leđima, pun iskustva, Ivica je 2010. počeo redati svoje najbolje utrke. Krenulo je trijumfom u Wengenu gdje je 17. siječnja slavio u slalomu. Tjedan se dana kasnije pak upisao među "besmrtne" kada je proglašen pobjednikom kombinacije u Kitzbühelu. Jedina preostala klasična kombinacija u Svjetskom kupu, disciplina koju su Kostelići oduvijek najviše cijenili pa još i pobjeda ostvarena u "hramu" skijanja. Za nagradu je stigla gondola potpisana njegovim imenom (dolje).

-.--.-

Ivica je od početka 2004. do kraja 2010., dakle u punih sedam godina, ostvario četiri pobjede u Svjetskom kupu. I onda je došla 2011. gdje ih je u petnaest dana nanizao još toliko! "Otvorilo" se trijumfom na paralelnom slalomu u Münchenu 2. siječnja, nastavilo pobjedom u slalomu u Adelbodenu 9. siječnja, a ljubavna se priča Ivica i Wengena nastavila s dvije pobjede u samo tri dana. Najprije je 14. siječnja slavio u superkombinaciji, da bi 48 sati kasnije upisao novih sto bodova pobjedom u slalomu (dolje).

-.--.-

Šesnaesta je pobjeda stigla 21. siječnja 2010. i to u superveleslalomu voženom u Kitzbühelu na skraćenom famoznom Streifu (dolje). Prva je to pobjeda bila hrvatskog skijaša u brzim disciplinama i konačna potvrda svestranosti i skijaškog umjeća. Još sto bodova u Svjetskom kupu Ivica je zaradio svojom sedamnaestom pobjedom 48 sati kasnije, isto u Kitzbühelu gdje je obranio kombinacijski trofej iz prošle godine.

-.-Bojan Koprivica-.-

Tjedan dana nakon slavlja u Kitzbühelu Kostelić je nastavio s ustaljenim ritmom pobjeda. Došla je i teško izborena 18. pobjeda u superkombinaciji u francuskom Chamonixu, a slavlje je uvećao Natko Zrnčić-Dim koji se popeo na drugu stepenicu podija.

Sezona nakon osvajanja Velikog kristalnog globusa donijela je nastavak odličnih Kostelićevih predstava u Svjetskom kupu. Iako ga je u pripremama za sezonu zasmetala operacija koljena u proljeće, u Beaver Creeku je 8. prosinca 2011. najbolji hrvatski skijaš došao do 19. pobjede (dolje). Slavio je u slalomu na stazi Birds of Prey koja mu je u prošlosti donijela mnogo muke.

-.--.-ivica

Vrlo brzo, 21. prosinca 2011.,  je stigla i jubilarna 20. pobjeda ostvarena na noćnom slalomu u Flachauu (dolje), na istom mjestu gdje je 2002. osvojio svoj prvi slalomski globus.

-.-Goran Razić-.-

U 2012. je Ivica ušao sa superkombinacijskom pobjedom 13. siječnja u njemu omiljenom Wengenu. Dva dana kasnije, 15. siječnja, u istom je skijalištu ubilježio slalomsku pobjedu. Bila mu je to treća zaredom slalomska pobjeda u Wengenu.

-.-Janica Kostelić-.-

Tjedan dana poslije toga stigla je još jedna pobjeda, ona već tradicionalna u hramu skijanja Kitzbühelu. 22. siječnja 2012. Ivica je slavio na klasičnoj kombinaciji potvrdivši još jednom da je istinski pobjednik Hahnenkamma.

-.-Goran Razić-.-

12. veljače 2012. Ivica je sa suzama u očima proslavio superkombinacijsku pobjedu u ruskom Sočiju. Više od ozlijeđenog koljena boljela je spoznaja da će morati izbivati sa snježnih staza i time dići ruke od borbe za Veliki kristalni globus.

-.-Goran Razić-.-

Sezona 2012/13 je bila teška za hrvatskog skijaša, od prosinca 2012. su počeli problemi s koljenom koji su ga ograničili u nastupima. Ipak, i uz takve probleme, Ivica je u Kitzbühelu 27. siječnja 2013. potvrdio status najboljeg kombinatorca svojom 25. pobjedom u Svjetskom kupu.

-.-Goran Razić-.-

Sljedeća je stigla u kišnoj Kranjskoj Gori 10. ožujka 2013., deset godina nakon prve u slovenskom skijalištu. Na teškim uvjetima na stazi, Kostelić je naplatio dane provedene na kišnim treninzima.

-.-Goran Razić-.-

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 247581
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr