NATJECANJA

»

SKIJANJE

21.03.2007.      

Autor: Matija KraljPhoto: A. L. Svindal i N. Hosp s velikim Globusima pobjednika Svj. kupa, Zoom Agence 

Svjetski kup 06/07. i pokoja zanimljiva brojka

Izdvojimo još nekoliko statistički najzanimljivijih podataka koji su ponajviše obilježili 2006/07. sezonu FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju.

Smjena generacija kod pobjednika Svjetskog kupa. Po prvi puta nakon 1987. godine i pobjednik i pobjednica FIS Svjetskog kupa (Nicole Hosp i Aksel Lund Svindal, nap.a.) mlađi su od 25 godina. 1987. godine veliki Kristalni globusi završili su, naime, u rukama tada 24-godišnjih švicarskih slavljenika - Pirmina Zurbriggena i Marie Walliser.

Najstariji pobjednik utrke Svjetskog kupa. Marco Büchel iz Liechtensteina pobjedom na utrci u kanadskom Lake Louiseu naslijedio je Austrijanca Stephana Eberhartera na mjestu najstarijeg pobjednika jedne utrke FIS Svjetskog kupa svih vremena. U trenutku pobjede Büchel je imao napunjenih 35 godina i tri tjedna.

Najstariji skijaš s plasmanom na podij. Patrik Jaerbyn iz Švedske do postolja na super G-u u Lake Louiseu stigao je s navršenih 37 godina i šest mjeseci starosti, čime je postao najstarijim skijašem na pobjedničkom postolju FIS Svjetskog kupa ikada. Sličan podvig Jaerbyn je ponovio i na Svj. prvenstvu u domaćem Areu osvojivši medalju kao najstariji osvajač medalje na FIS Svj. prvenstvima ikada.

Mladi pobjednici. Ove je zime čak osam skijaša ostvarilo svoje prve pobjede u FIS Svjetskom kupu. To su John Kucera (CAN), Andre Myhrer (SWE), Steven Nyman (USA), Marc Berthod (SUI), Jens Byggmark (SWE), Pierre-Emmanuel Dalcin (FRA), Andrej Jerman (SLO) te Erik Guay (CAN). Od svih ovih skijaša samo su Jerman i Dalcin stariji od 25 godina, svi ostali su 25-godišnjaci ili mlađi.

Još mlađe pobjednice. Četiri su skijašice u ženskoj konkurenciji stigle ove sezone do svojih prvih pobjeda u FIS Svjetskom kupu. Julia Mancuso (USA), Michaela Kirchgasser (AUT), Therese Borssen (SWE) te Kathrin Zettel (AUT). Od svih četiriju novopečenih pobjednica najstarija je Julia Mancuso s navršene 23 godine.

Serija Mancuso. Julia Mancuso, već prošlosezonska olimpijska pobjednica u veleslalomu, svojoj premijernoj dodala je i još tri pobjede u ovosezonskom izdanju FIS Svjetskog kupa. Osim u slalomu, u svim se ostalim disciplinama našla i na pobjedničkom podiju, a gotovo do samog kraja natjecanja bila je i "u igri" za veliki Kristalni globus ukupne pobjednice Svjetskog kupa. Ostvarila je ujedno i najbolji završni plasman neke američke skijašice još od 1983. godine i velikog Kristalnog globusa sunarodnjakinje Tamare McKinney. S 23 godine skupila je već 176 nastupa na utrkama Svjetskog kupa.

Konstantnost Nicole Hosp. Ukupna pobjednica ovosezonskog FIS Svjetskog kupa Nicole Hosp (AUT) 12 se puta ove sezone našla na pobjedničkom podiju, isključivo kao prva ili druga skijašica na utrci. I to, baš poput Mancuso, u čak četiri od pet mogućih disciplina (nedostaje samo spust, nap.a.).

Rekordna prednost Marlies Schild. Na slalomu u njemačkom Zwieselu Marlies Schild ostvarila je pobjedu s prednošću od 2 sekunde i 23 stotinke sekunde u odnosu na ostatak konkurencije. U povijesti Svjetskog kupa samo se tri puta na slalomu pobjeđivalo sa završnom razlikom većom od ove (rekordna prednost 3 sekunde Florence Steurer (FRA) u odnosu na sunarodnjakinju Annie Famose u Abetoneu 1968. godine).

Najzaposleniji Aksel Lund Svindal. Ukupni pobjednik ovosezonskog Svjetskog kupa za skijaše, Norvežanin Aksel Lund Svindal, jedni je skijaš koji je u ovoj sezoni nastupio na svih 36 utrka FIS Svjetskog kupa. Samo tri puta utrku nije završio, a svega još jednom uz plasman nije zaradio ni boda. Veliki Kristalni globus na zadnjoj slalomskoj utrci u Lenzerheideu osvojio je za 7 stotinki sekunde, koliko ga je dijelilo od 16. mjesta i ostanka bez ijednog boda te konačnog trofeja.

Tijesne završnice muških utrka. Još nikada muški spustevi nisu završavali s toliko malom razlikom između pobjednika i ostatka konkurencije kao u ovoj sezoni. Čak pet puta ta razlika bila je manja od 10 stotinki sekunde.

Žongler sa stotinkama. Teško je naći skijaša koji u Svjetskom kupu bolje žonglira skijama od Didiera Cuchea (SUI). No, Cuchea se slobodno proglasiti može i žonglerom sa stotinkama. U Val Gardeni i Bormiu pobjede na utrkama Svjetskog kupa pobjegle su mu za 1 i 2 stotinke sekunde, a u švedskom Areu za 1 i 4 stotinke sekunde ostao je i bez medalja na SP-u. No u veleslalomu je zato sa 7 stotinki sekunde prednosti ipak u konačnici na SP-u uzeo medalju ispred Teda Ligetyja (USA), a spust u Kvitfjellu dobio je sa 6 stotinki sekunde prednosti u odnosu na Erika Guaya.

Götschl i Klammer. Osvajanjem svojeg petog malog Kristalnog globusa u spustu Renate Götschl (AUT) izjednačila se sa svojim legendarnim sunarodnjakom Franzom Klammerom. A na vječnoj listi skijašica s najviše pobjeda u karijeri Renate Götschl sa 46 ostvarenih pobjeda sve se više približava legendarnima Vreni Schneider (55) i Annemarie Moser-Pröll (62 pobjede u karijeri).

Austrijska "Ladies-Power". U sezoni 2006/07. austrijske skijašice odnijele su gotovo nevjerojatnih 23 pobjede na sveukupnih 35 utrka FIS Svjetskog kupa za skijašice! 1987. godine uspješnije su bile samo još Švicarke, s ukupnih 24 pobjede. U sezoni 2006/07. u ženskoj konkurenciji u austrijskim rukama završili su i svi mali te veliki Kristalni globus, sve u izvedbi triju skijašica - Renate Götschl (spust i super G), Marlies Schild (slalom i superkombinacija) te Nicole Hosp (veleslalom i ukupno)!

S brojem 60 do pobjede. Švicarac Marc Berthod na slalomu u Adelbodenu do pobjede je stigao sa startnim brojem 60. Treća pobjeda s najvećim startnim brojem ikada, nakon Ivice Kostelića iz Aspena 2001. (pobjeda sa startnim brojem 64) te Markusa Fosera iz Liechtensteina (pobjeda 1993. godine na spustu u Val Gardeni sa startnim brojem 66).

Još jedna Schild. Švicarka Martina Schild osvajanjem trećeg mjesta na superveleslalomu u austrijskom Reiteralmu spriječila je Austrijanke da zauzmu svih prvih sedam mjesta na utrci. Rekord tako ostaje u rukama Francuskinja, koje su 1968. godine na spustu u Abetoneu zauzele prvih šest mjesta na utrci.

Pobjeda s najmanjom razlikom u ženskom Svjetskom kupu. Julia Mancuso uz prednost od 6 stotinki sekunde u odnosu na sunarodnjakinju Lindsey C. Kildow na kombinaciji u Zauchenseeu ostvarila je najtijesniju pobjedu ženskog Svjetskog kupa. U sezoni 2006/07. samo je još jedna utrka ženskog Svjetskog kupa riješena razlikom manjom od 10 stotinki sekunde, i to super G u San Sicariu, na kojem je Renate Götschl dobila Lindsey C. Kildow za 9 stotinki sekunde.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 170560
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr