NATJECANJA

»

SKIJANJE

28.11.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić

Foto: arhiva FIS Alpine i Goran Razić (arhiva Skijanje.hr)

 

Worley i Shiffrin pokorile Killington

U subotnjoj utrci veleslaloma pobjedu je odnijela bivša veleslalomska svjetska prvakinja, Tessa Worley, dok je u nedjeljnoj utrci slaloma opet nadmoćno trijumfirala mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin.

Nakon brojnih otkazivanja utrka na američkom kontinentu, protekli nam je vikend donio utrke veleslaloma i slaloma u američkom skijaškom resortu Killington. Subotnja utrka veleslaloma održana je po lošim vremenskim uvjetima i uz malo kašnjenje programa zbog određenih tehničkih problema. No unatoč tome, svjedočili smo jednoj sjajnoj utrci prepunoj iznenađenja i preokreta.
 
Svjetska veleslalomska prvakinja iz Schladminga, Tessa Worley (naslovna slika), odskijala je dvije sjajne vožnje što joj je donijelo devetu pobjedu u karijeri. Ostvarila je ukupno vrijeme od 1:59.26 čime je nadmoćno osvojila prvu poziciju u subotnjoj utrci. Valja napomenuti kako nakon prvog dijela Tessa nije bila vodeća, no sjajnom izvedbom u drugoj vožnji pokazala je da se još uvijek može računati na nju. Drugo mjesto u subotnjem veleslalomu ostvarila je prvoplasirana nakon prve vožnje, Norvežanka Nina Loeseth, sa zaostatkom od 0.80 sekundi za pobjednicom. Nina je u potpunosti iskoristila startni broj 1, čime si je već u prvom dijelu praktički osigurala mjesto na postolju. Izuzetno mekan snijeg te magla koja se nadvila nad stazom, onemogućili su djevojkama s  visokim startnim brojevima da postignu izvanredan rezultat. Navedeni vremenski uvjeti nisu spriječili Sofiu Goggiu da ostvari najbolji rezultat karijere. Sa startnim brojem 19, Sofia je doskijala do treće pozicije sa zaostatkom od 1.11 sekundi za Worley. Nakon prvog dijela natjecanja Sofia se nalazila na 17. poziciji, no besprijekornom drugom vožnjom ostvarila je navedeni rezultat.
 
Osim sjajnog rezultata Sofie Goggie, valja izdvojiti još nekoliko skijašica. Svoj povratak u natjecanje Svjetskog skijaškog kupa ostvarila je Viktoria Rebensburg. Nakon prvog dijela Viktoria je držala sjajnu petu poziciju, no nešto slabijim i opreznijim nastupom u drugoj vožnji doskijala je do 19. mjesta. Trećeplasirana iz Söldena, mlada talijanska reprezentativka Marta Bassino osvojila je četvrtu poziciju ispred Amerikanke Mikaele Shiffrin. Valja istaknuti kako je u subotnjoj utrci čak pet skijašica talijanske reprezentacije završilo unutar prvih 10 mjesta, dok su još tri talijanske natjecateljice ostvarile plasman u drugoj vožnji. Killington je definitivno sretno mjesto za talijansku skijašku reprezentaciju.
 
Mnoge skijašice nisu se snašle u navedenim uvjetima natjecanja. Iako je dobro krenula niz stazu, te ostvarila sjajno prvo prolazno vrijeme, aktualna osvajačica velikog Kristalnog globusa, Lara Gut, napravila je kobnu pogrešku koja joj je donijela izlijetanje sa staze. Time je svakako otvorila prostor prije navedenim djevojkama da okuse slast pobjede i postolja. Osim Gut, utrku nisu uspjele završiti još neke skijašice. Najzapaženija bila je mlada Austrijanka Stephanie Brunner, koja je za razliku od Lare, sa staze izletjela u drugoj vožnji. Nakon prvog dijela natjecanja držala je četvrtu poziciju, no nažalost, pogreška u nastavku nije joj omogućila ostvarivanje odličnog rezultata. Valja spomenuti kako hrvatska predstavnica Leona Popović također nije uspjela završiti subotnji veleslalom. To nije ništa neobično i neshvatljivo zbog navedenih vremenskih uvjeta koji su vladali na stazi. Ipak i aktualna nositeljica velikog Kristalnog globusa nije bolje prošla.

-.-Goran Razić-.- 

Nedjeljna utrka slaloma održana je u puno boljim vremenskim uvjetima, ali za razliku od prethodnog dana, nije donijela nikakva nova iznenađenja. Sjajna američka skijašica Mikaela Shiffrin (slika gore) skija poput besprijekornog stroja koji doista gazi sve pred sobom. Niti ovoga puta konkurencija nije imala niti najmanju šansu za pobjedu. Mikaela je ostvarila vrijeme od 1:27.95 čime je ostvarila svoju 21. pobjedu s 21 godinom. Impresivni podaci. Ne treba posebno naglašavati kako je nakon prvog dijela utrke bila vodeća u poretku, ali zanimljivo je istaknuti da su neke konkurentice imale bolja prva prolazna vremena od Mikaele, da bi ulaskom u ciljnu ravninu navedena prednost netragom nestala. Jedna od tih skijašica bila je i sjajna Slovakinja Veronika Velež Zuzulova, koja je doskijala do druge pozicije sa zaostatkom od 0.73 sekunde za pobjednicom. Nakon što joj je u Leviju postolje izmaklo za nekoliko desetinki sekunde, ovoga je puta dvjema sjajnim vožnjama ostvarila odličan rezultat. Treću poziciju u nedjeljnoj utrci osvojila je izvrsna švicarska skijašica Wendy Holdener, sa zaostatkom od 0.86 sekundi za Mikaelom Shiffrin. Iz njezinih  vožnji nema previše materijala za izdvajati, već se sa sigurnošću može konstatirati kako je Wendy prava konstanta u natjecanjima slaloma Svjetskog skijaškog kupa. Ova utrka se posebno ističe po poretku djevojaka na postolju. Naime, zanimljivost jest da je poredak nakon prvog dijela natjecanja identičan onome na kraju. To svakako dovoljno govori o samoj utrci.
 
Kako je već naglašeno, utrka nije donijela neka fenomenalna skijaška ostvarenja, kao ni skijaška razočarenja. Odlične utrke odskijale su drugoplasirana u subotnjoj utrci, Nina Loeseth, te već dokazana češka skijašica Petra Vlhova. Nažalost, to nije bilo dovoljno za postolje, već za četvrto, odnosno peto mjesto. Njemačka skijaška reprezentativka Lena Dürr zapravo je napravila najveći skok u odnosu na startnu poziciju. Lena je osvojila šesto mjesto sa startnim brojem 18. Valja spomenuti i mladu slovensku reprezentativku Anu Bucik, koja je s 27. startne pozicije doskijala do 13. mjesta. Kao i u subotnjem veleslalomu, hrvatska predstavnica bila je devetnaestogodišnja Leona Popović te je osvojila 33. poziciju. Nažalost, druga vožnja joj je izmakla za 0.29 sekundi, no sigurni smo kako će već u nekoj od sljedećih utrka ostvariti plasman u drugi dio natjecanja. To je samo pitanje vremena.
 
Skijaška karavana nastavlja svoje putovanje, a već sljedeći petak na rasporedu su nova natjecanja Svjetskog skijaškog kupa. Djevojke odlaze u kanadski Lake Louise gdje ih očekuju utrke brzih disciplina, dok će Val d' Isere, kao zamjenski domaćin, ugostiti natjecanja muške konkurencije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 164946
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr