NATJECANJA

»

SNOWBOARD

26.03.2013.      

Autor: Majda Gregorović ČolovićFoto: Andy Parant 

X Games Tignes: Vatromet snowboard akrobacija

X Games oduvijek okupljaju najjača imena freestyle snowboarda i skijanja. Održano je ukupno 8 finala u disciplinama halfpipe i slopestyle, u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Natjecanja za snowboardere ujedno su održana kao kao 6star TTR event (World Snowboard Tour), a za skijaše kao platinasti event AFP World Toura (Association of Freeskiing Professionals).

U Superpipe natjecanju u muškoj konkurenciji vozilo se polufinale u dvije vožnje sa 16 natjecatelja, te je prvih 8 prošlo dalje u finalne 3 vožnje. U ženskoj konkurenciji vozilo se izravno finale u 3 vožnje. Sam Superpipe bio je dužine 176 metara, širok 19, te visok 7 metara, a pri suđenju su se vrednovali amplituda, izvedba, zahtjevnost trika, doskok i korištenje halfpipea.

Slopestyle natjecanje vozilo se u istom formatu, uz jednu razliku da je u polufinalu za muškarce nastupilo 24 natjecatelja. Pripremljena staza bila je dužine 800 metara i posložena u modulima na način koji omogućava natjecateljima raznolik izbor elemenata po kojima će voziti, tako da se pri suđenju vrednuju amplituda, izvedba, zahtjevnost odabrane linije, doskok i korištenje staze.

Halfpipe žene: Četvrte po redu Europske X Games u Tignesu započele su odgodom finala ski Slope stylea za žene zbog lošeg vremena i pobjedom Kelly Clark u snowboard Superpipeu. Ovom pobjedom Clark je osvojila svoju treću titulu za redom u Tignesu. Ako se tome pribroje i pobjede iz Aspena, ovo joj je ukupno šesta zaredom X Games titula.

Kelly Clark je opet bila nedodirljiva, ali se zato, u teškim vremenskim uvjetima, vodila žestoka borba za drugu i treću poziciju. Iako nije uspjela izvesti svoj poznati Double Cork, Elena Hight ipak je u posljednjoj vožnji uspjela ugrabiti drugo mjesto, potisnuvši Arielle Gold na treću, odnosno Hanah Teter na četvrtu poziciju.

Rezultati:
1. Kelly Clark (USA)  87,66
2. Elena Hight (USA) 85,00
3. Arielle Gold (USA) 83,00

Kompletni rezultati

Highlights video:



Halfpipe muškarci: Budući Shaun White i Ayumu Hirano nisu nastupali na natjecanju, nije bilo izraženog favorita za pobjedu, već su sve karte ostale otvorene. Bilo tko je mogao osvojiti zlato, što je obećavalo žestoku borbu i atraktivno natjecanje.

U posljednjoj vožnji Louie Vito morao je izvesti svoj cijeli arsenal Double Corkova kako bi preuzeo prvo mjesto od Francuza Arthura Longa. Na trećem mjestu našao se Taku Hiraoka koji je na natjecanje došao kao zamjena za Ayumu Hirana koji je nastup otkazao zbog gripe.

Iako je osvojio četvrto mjesto Iouri Podladtchikov izveo je, u posljednjoj vožnji, Cab double cork 1440, takozvani YOLO FLIP. Ovaj trik dosada nitko nije izveo, te da "IPod" nije pao nakon posljednjeg skoka, vrlo vjerojatno bi mu donio zlato. Ali njemu pad nije zasmetao, već je u cilju slavio, kao što se vidi u videu u prilogu.



Rezultati:
1. Louie Vito (USA) 92,66
2. Arthur Longo (FRA) 92,00
3. Taku Hiraoka (JPN) 86,00

Kompletni rezultati

Slopestyle muškarci: Prvoplasirani nakon polufinala Torstein Horgmo u drugoj vožnji ozlijedio je gležanj, te okončao svoj nastup na sedmom mjestu. Nakon njegovog preranog završetka natjecanja, borba za prvo mjesto vodila se između dvojice Kanađana, Mark McMorrisa i Sebastiena Toutanta. Na kraju, pobjedu je odnio Seb Toutant izvevši, između ostalog, triple cork.

Treće mjesto osvojio je Peetu Piiroinen, još jednom pokazavši svoju svestranost nastupom u Slopestyle i Halfpipe natjecanju.

Rezultati:
1. Sebastien Toutant (CAN) 95,00
2. Mark McMorris (CAN) 94,00
3. Peetu Piiroinen (FIN) 82,00

Kompletni rezultati

Highlights video



Slopestyle žene: Prije početka natjecanja, kao glavna favoritkinja za zlato, isticala se Jamie Anderson, ležerno izvodeći „petice“ i „sedmice“ na zagrijavanju. Međutim, već u prvoj vožnji istupila je mlada, 19ogodišnja Norvežanka Silje Norendal i postavila letvicu na visokih 90,00 bodova. Ovaj rezultat ostalim je natjecateljicama bio nedodirljiv, ali ga je Silje u drugoj vožnji podigla još više, na 93,00. Tako je Jamie Anderson okončala svoj nastup na drugom mjestu.

Prije svoje treće vožnje, Kjersti Buaas držala je posljednju poziciju poretka. Skupila je svu snagu i koncentraciju, te uspjela osvojiti 3. mjesto.

Bez obzira što se nije popela na pobjedničko postolje, već je natjecanje okončala na 6. poziciji, najveću pozornost publike pridobila je Britanka Aimee Fuller izvevši prvi ikad dvostruki Backflip na natjecanjima u ženskoj konkurenciji.


Rezultati:
1. Silje Norendal (NOR) 93,00
2. Jamie Anderson (USA) 85,66
3. Kjersti Buaas (NOR) 82,66

Kompletni rezultati

Highlights video:

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 216978
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr