OPREMA

»

ODRŽAVANJE

29.03.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Čuvanje opreme nakon sezone

Za one koji (ipak) imaju pauzu između sezona donosimo par naputaka kako pospremiti i čuvati opremu.

Kod nas na portalu sezona nikad ne prestaje i oprema je uvijek spremna jer se nikad ne zna gdje i kad bi moglo zasnježiti. No, poštujemo činjenicu da postoje ljudi koji vole i ostala godišnja doba. Tim ljudima donosimo korisne savjete kako pospremiti opremu da bi u čim boljem stanju dočekala sljedeću sezonu.

Krenimo od pancerica. Prvi i osnovni preduvjet je da lineri prije skladištenja budu dobro osušeni. Pancerice nikako ne čuvajte na vlažnom mjestu jer bi liner mogao povući vlagu i razviti plijesni i ostale nepopularne životne forme. Dobar dio linera se može i oprati, pogotovo ako to deklarira i proizvođač, ali vodite računa da je 90 % novijih linera termoprilagodljivo i kao takvo osjetljivo na toplinu, pa savjetujemo da ako se na pranje ipak odlučite, ne prelazite 40 stupnjeva. Pancerice NIKAKO ne ostavljajte otkopčane, jer će se vremenom plastika razvući i može se ozbiljno deformirati pa ćete imati poteškoća pri oblačenju, a posebice zakapčanju. Vijke na kopčama možete malo poprskati sa WD40 kako ne bi došlo do korozije metalnih dijelova. Ukoliko pancerice držite po različitim podrumskim prostorijama, budite upozoreni da linere često vole gricnuti razni glodavci, pa da se pred sljedeću zimu ne biste našli sa ponešto pretjeranom ventilacijom linera.

Skije su malo drugačija priča. Preporuka je definitivno da se skije prije skladištenja odnesu na servis kako bi se uredile i nanio novi sloj voska. No, poznavajući stvarno stanje na terenu, svjesni smo kako vrlo mali broj skijaša to zaista i čini. Za tu većinu donosimo par konkretnih savjeta. Ukoliko su tijekom sezone skije dobro održavane i prošle bez većih oštećenja, savjetujemo da bazu ipak malo navoskate kako bi se spriječila njena oksidacija i sušenje. Ukoliko skije držite u hladnijim i vlažnijim prostorijama možda ne bi bilo loše da malo voska nanesete i preko rubnika kako bi oni što manje korodirali. Skije nemojte zamatati u najlon, jer najlon ne propušta vlagu i uzrokovat će kondenzaciju na samim skijama pa ćete stvoriti veću vlagu nego što biste to htjeli. Također ne savjetujemo naslanjanje skija rubnicima na beton, jer beton dosta zadržava vlagu i može uzrokovati bržu elektrokemijsku reakciju korozije u kojoj je glavni čimbenik voda. Znatna pomoć vašim rubnicima je i odvajanje skija jedne od druge tako da nema kontaktnih ploha između baza i rubnika skija. Prije pospremanja skije obrišite ili čak operite slatkom vodom kako biste skinuli sve kemikalije ili sol koja se na njima nakupila tijekom skijanja ili vožnje na krovnim nosačima. Ne preporučujemo tuširanje jakim mlazom jer biste mogli fizički ukloniti vosak sa baze. Ali ako voskate skije nakon tuširanja, onda samo izbjegavajte usmjeravanje mlaza direktno u vezove. Skije nikako ne ostavljajte u savinutom položaju, idealno bi bilo kad biste ih u uspravnom položaju naslonili na neku drvenu plohu, s bazama okrenutim prema van tako da su čim manje u kontaktu sa grubim površinama i vlagom. Optimalno bi bilo kad bi skije mogli vertikalno objesiti da ne dolaze nigdje u kontakt sa potencijalno vlažnim plohama. Ukoliko ste primijetili ozbiljne ožiljke na bazi, pogotovo na rubnicima, odmah odnesite opremu na servis kakao se vlaga ne bi uvukla u strukturu skije koja neminovno dovodi di znatnijeg prohrđavanja skije, znatnijeg unutrašnjeg oštećenja koje je često nepopravljivo. Dakle, sa ozbiljnijim oštećenjima ne čekajte sljedeću sezonu! Skalu vezova otpustite na minimum kako opruge ne bi bile bezrazložno napete preko off-sezone i samim time bile manje pouzdane u situacijama u kojima će vam zaista ta pouzdanost biti potrebna. Ne zaboravite da vezovi imaju opruge na oba bloka i otpustite obje sklale na minimum. Da podsjetim, ukoliko vam je teško uočiti skalu na stražnjem bloku, podignite onaj dio pomoću kojeg skidate pancericu (onaj dio koji pritisnete skijaškim štapovima da biste otpustili vez) iz veza dok ne škljocne. Skala se nalazi ispod njega.


Sad dolazimo do tog famoznog WD40 i ostalih antikorozivnih sredstava? Teško je reći donose li takvi preparati više problema ili koristi. Razlog za tu dilemu možemo tražiti u činjenici da su svi takvi preparati istovremeno i sredstva protiv odmašćivanja jer su rađeni na organskoj bazi. Naime, mažete li bazu WD-om sigurno će vam otopiti vosak i izložiti bazu, dakle na bazu NIKAKO. Želite li zaštititi vezove WD-om razmislite dvaput. Istina, WD je odličan u borbi protiv korozije, ali istovremeno otapa organske masti koje u vezu imaju dvije svrhe: Prva je podmazivanje mehaničkih dijelova kako bi se smanjilo trošenje materijala, a druga je zaštita tih dijelova od vode. Da, dobro ste pročitali. Naime, te masti su izrazito hidrofobne i netopive u vodi i kao takve sprečavaju prodiranje vode u osjetljive dijelove. Maknete li te dijelove izložili ste vez koroziji jednom kad voda nađe put do mehanike. Dakle ako ipak upotrijebite WD, prije početka sezone pravac servis gdje inzistirajte na podmazivanju vezova!

Vrlo je izvjesno da će rubnici nakon nekog vremena stajanja i neupotrebljavanja ipak više ili manje oksidirati. Ne preporučamo upotrebu brusnih papira, turpija ili antikorozivnih masti za uklanjanje takvih dijelova, ukoliko zaista ne znate što radite. Radije prije početka sezone skije odnesite na brušenje.

Većina skijaške odjeće se može prati u mašinama za pranje rublja na temperaturama do 40 stupnjeva, nakon čega se čak i preporuča glačanje kako bi se povratila mikrostruktura vlakana i revitalizirala impregnacija. Jasno da s obzirom da govorimo o umjetnim materijalima, primjena topline ne smije biti direktna (glačanje preko komada tkanine) i da treba iznimno paziti na temperaturu glačala. Obavezno konzultirajte deklaraciju na vašoj skijaškoj odjeći! Slična je stvar i sa rukavicama, osim što se ne glačaju. Posebno obratite pažnju na činjenicu da je na velikoj većini odjevnih predmeta za snježne sportove jasno naznačeno da se ne smije nositi na kemijsko čišćenje. Dakle, prije pranja (i to na vlastiti rizik), obavezno konzultirajte deklaraciju proizvođača. Ne treba posebno napominjati da svako pranje dodatno narušava kompaktnost i vodonepropusnost i da odjeću perete zaista samo kada je to neophodno.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 35649
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr