OPREMA

»

ODRŽAVANJE

29.12.2004.      

Autor: Željko MihalićZahvaljujemo Tonyju Karzenu. 

Mašina za bootfitting

Napokon su skijaši koji imaju problema sa pancericama došli na svoje. Postoji način da im se patnje olakšaju.

Mašina koju će mnogi imati u lijepoj uspomenu naizgled je vrlo jednostavna i sa strogo definiranom svrhom - rastezanje pancerica, što u suštini i jest bootfittng. Naime, svi znamo da je pancerica građena od vanjskog plastičnog kalupa i unutarnjeg mekanijeg uloška koji se naziva i liner. Iako liner ima funkciju apsorbiranja osjećaja neugode koje može pružiti čvrsto stegnuta plastika, ipak taj liner nije svemoguć. Ako ste već kupili pancerice koje anatomski nisu baš prilagođene vašoj nozi (iako je to za vrijeme isprobavanja možda i djelovalo tako) te neugodno žuljalju na nekim od čestih mjesta poput kost skočnog zgloba ili u području nožnih prstiju, postoje metode kojima se taj osjećaj neugode može znatno smanjiti, ali i možda u potpunosti otkloniti.

Pravi bootfiter osim mašine mora imati i iskustvo. Mašina za bootfitting, kako možete vidjeti i na slikama uz ovaj tekst je u pravilu mašina koja u osnovi zagrijava plastiku pancerice. Zagrijavanje se vrši preko posebnih cijevi i kalupa na koje se pancerice navuku i ciljano zagrijavaju petnaestak minuta na definiranim mjestima. Svako mjesto na pancerici ima poseban kalup kako se zagrijavanje ne bi apliciralo na prevelikom području. Bitno je da ovakvu proceduru prolazi iskusan majstor, jer postoje zone na pancerici koje se nikako ne smiju razvlačiti i zagrijavati, poput područja oko kopči. Zagrijavanje je najbitniji dio procesa. Prevelika količina topline može značajno narušiti integritet cijele plastične strukture kalupa i dovesti u pitanje sigurnost na skijanju uz pouzdanost opreme.

Grijanje se primjenjuje u određenom vremenskom periodu i na određenoj temperaturi te se posebnim kalupima rasteže plastika na mjestima na kojima pancerica posebno žulja. Ponekad se toplinski tretman primjenjuje s obje strane, pri čemu se za vanjsko zagrijavanje koriste specijalne lampe, nalik na sušila za kosu.

Mašina ima dva kraka, lijevi (na slici) služi za rastezanje donjih dijelova pancerice, na području stopala, te desni krak koji služi većinom za širenje pancerica na djelu oko skočnog zgloba.

Termičkom obradom pancerice kalup se ne može beskonačno širiti. Ovisno o kvaliteti izrade i starosti pancerice, kalup se u području stopala može razvući u pravilu do 5 mm, dok će za skočni zglob već i 3 mm biti veliki dobitak. Pri tome vodite računa da ukoliko ste u startu kupili premalu pancericu, ni najbolji bootfitter na svijetu vam neće biti u stanju pomoći. Naravno, isto se odnosi i za pancericu koja je prevelika.

Ovisno o kompleksnosti zahvata, postupak može trajati i do nekoliko sati, jer osim samog zagrijavanja i širenja pancerice, proces hlađenja traje minimalno sat do dva, na istom kalupu kako se prilikom hlađenja plastika pancerice opet ne bi skupila i vratila u prvobitni položaj.

Vjerojatno se pitate je li pri postupku bootfittinga moguće pancericu oštetiti? Odgovor je: Da! Prejako zagrijavanje može plastiku otopiti i nepovratno je stanjiti, čime pancerica postaje neupotrebljiva. Neprofesionalno zagrijavanje može dovesti i do deformacija pancerice koje bi skijanje mogle učiniti nevjerojatno otežanim ili nemogućim. Zato se ovim stvarima bave educirani serviseri. Aparat se koristi pri strogo definiranim temperaturama, koje mogu varirati ovisno o kompleksnosti zahvata i tipu pancerice, jednako tako vremensko trajanje možebiti različito. Stoga preporučamo da se obratite licenciranim servisima, koji postoje i u Hrvatskoj.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 231137
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr