OPREMA

»

ODRŽAVANJE

31.03.2004.      

Autor: Tomislav Matošin 

Održavanje i servis opreme

Redoviti servis i provjera opreme ne samo da će utjecati na kvalitetu skijanja nego će i uvelike pridonijeti sigurnosti skijaša te vijeku trajanja same opreme.

Kako ništa na svijetu nije vječno, nije ni skijaška oprema, no najmanje što možemo učiniti jest to da redovito provjeravamo i servisiramo opremu te da je adekvatno uskladištimo izvan sezone. Skijaši rekreativci će svoje skije, naravno, uz održavanje, moći upotrebljavati od 120 do 200 skijaških dana (ovisno o načinu skijanja), dok će ista skija svoju prvotnu kvalitetu zadržati 70 do 80 skijaških dana, nakon čega dolazi do zamora i popuštanja materijala. Pancericama je vijek trajanja približno jednak skijama pa je preporučljivo uz nove skije kupiti i nove pancerice. Servisiranje opreme obavlja se u ski-servisima (koji mogu biti u sklopu neke turističke agencije ili trgovine sportske opreme te na samim skijalištima), dok će iskusniji skijaši koji provode više vremena na snijegu taj posao obaviti sami.

Servis skija dijelimo na mali i veliki. Mali servis se obavlja kada je potrebno urediti (izbrusiti) rubnike skija te urediti kliznu plohu (bazu, flehu) tj. nanijeti vosak, dok veliki servis uključuje i popunjavanje rupa na bazi skije. U slučaju većih oštećenja skija rade se posebni servisi i nije ih moguće obaviti u svakom servisu.

Veliki servis se radi tako da se skija prvo očisti, odnosno da se "ošmirgla" baza, čime se uklanjaju izbočine. Nakon toga se na oštećene dijelove nanosi grafit za popunjavanje rupa. On se nalazi u štapiću (uglavnom) koji se zapali upaljačem te se nanosi kapanjem na mjesto koje treba "zakrpati". Kad se grafitna masa osuši, skija se posebnim alatom poravna, kako ne bi postojala niti jedna nakupina mase, tj. kako bi se dobila ravna klizna ploha. Potom se radi struktura baze, a pod tim podrazumijevamo izradu mikroskopskih žljebova zbog prolaza vode. Prilikom skijanja površinski sloj snijega se, zbog trenja, pretvara u vodu (aquaplanung) i ti žljebovi omogućuju da voda prolazi kroz njih, a da je skija ipak na snijegu. Radi toga skija bolje prijanja uz podlogu. Na kraju se cijela baza očisti četkom radi čistoće.

Brušenje rubnika se izvodi tako da, po potrebi, s grubljom turpijom očistimo rubnike od eventualnih izbočina i hrđe. Kod rubnika razlikujemo "base edge" (rubnik "ispod" skije, odnosno uz bazu skije) te "side edge" (rubnik na strani skije) prema kutovima pod kojim ih brusimo. Servisi te skijaši rekreativci bruse "base edge" na -1° (89°) a "side edge" na 2° (88°). Važno je napomenuti da kutovi ne smiju biti na 0° (90°), jer dolazi do brzog tupljenja. Drugačiji odabir nagiba koriste skijaši natjecatelji, dok će rekreativcima biti zadovoljavajući navedeni nagib. Ovi nagibi dobivaju se upotrebom posebnih kutnika koji se upotrebljavaju u kombinaciji s finijim turpijama. Nakon brušenja rubnici se još prođu dijamantnim kamenom, kako bi se dobila glatkoća te se potom lagano zatupe vrhovi (eng. detuning), jer oni mogu nenavikloj osobi raditi velike probleme prilikom ulaska u zavoj.

Na kraju je skije potrebno namazati voskom (specijalnim za tu namjenu) kako bi skije što bolje klizile po snijegu. Vosak također smanjuje mogućnost oštećenja skija jer ako je skija suha mogućnosti oštećenja su veća. Kod skijaša rekreativaca vosak će se zadržati na skijama do 3 dana dok će kod agresivnijih skijaša on potrajati 1 ili maksimalno 2 dana. Nanošenje voska obavlja se nakon što je napravljena struktura baze te nakon završetka kompletnog servisa. Zagrijani vosak nanosimo kapanjem na bazu te ga s vrućom peglom (temperatura pegle ovisi o vosku kojeg upotrebljavamo) nanesemo na cijelu bazu. Kad se vosak osuši sa strugalicom skinemo površinski sloj tako da vosak ostane u porama. Na kraju, radi čistoće i završnog glanca očetkamo cijelu bazu.

U servisima najčešće je moguća strojna i ručna obrada skija. U samom načinu i procesu servisa nema neke bitne razlike jedino ćemo napomenuti da strojna obrada skida veći sloj klizne plohe i rubnika nego ručna.



Vezovi ne trebaju poseban servis, eventualno ih je potrebno malo namastiti, ali to će napraviti svaki serviser ako vidi da je potrebno. Na kraju sezone vezove je potrebno otpustiti (vratiti DIN skalu na 0) a skije oprati, osušiti (da se ne stvara hrđa) i, ako je baza iznimno suha, namazati voskom.

Prilikom odabira opreme treba dobro pripaziti na izbor pancerica jer one uvelike utječu na kvalitetu skijanja. One moraju biti udobne te prilikom kupnje preporučljivo ih je isprobavati najmanje 20 minuta prije kupnje. Bitno je da cijela noga ima potrebnu cirkulaciju krvi radi topline i udobnosti. Zakopčavanje pancerica vrši se od gornjih kopči prema donjim. Čarape trebaju biti sintetičke tj. sportske, a najbolje je upotrebljavati svilene jer one izvlače vodu tj. znoj. Također treba pripaziti na izbor flex-plate koja se stavlja ispod veza. Ona služi za poboljšavanje konstrukcijskih značajka carving skija te za odizanje stajne visine skijaša, čime se povećava krak sile te je potreban manji nagib tijela prilikom izvođenja zavoja. Također, skija se pravilnije savija prilikom opterećenja (vez se miče sa platom a ne sa skijom). No, poznato je da radi tih momenata postoji veća mogućnost stradavanja koljena.

Redovito servisiranje kao i kvalitetan izbor opreme pružit će vam maksimalni užitak prilikom skijanja, kao i veću sigurnost, kako vama tako i ostalim skijašima na skijalištu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 138560
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr