OPREMA

»

ODRŽAVANJE

30.12.2004.      

Autori: Željko Mihalić, Tomislav MatošinZahvaljujemo ski servisu Keindl sport na demonstraciji tehnologija i detaljnom opisu strojeva i opreme. 

Sve tajne velikog servisa opreme

Imali smo priliku prisustvovati putu kojeg prolazi svaka skija, a kada je odnesete serviseru i zatražite tzv. veliki servis, i uvjerili se da, iako je postupak poluautomatiziran, cijeli proces zahtijeva zaista dosta truda i vremena.

Većina skijaša vjerojatno servisiranje skija doživljava kao automatizirani postupak u kojem je prisutnost iskusne ruke servisera potrebna samo da pritisne tipke START i STOP. No ipak, mi smo se odlučili otići pogledati koji su to sve procesi uključeni u postupak velikog servisa.

Veliki servis obuhvaća krpanje podloge, brušenje rubnika i voskanje skije, bez obzira u kakvom stanju skija na servis dolazi i je li ona dobro ili loše održavana. Razlika između dobro i loše održavane skije vrlo je očita i nerijetko se prepoznaje po korodiranim rubnicima te suhoj i izblijedjeloj podlozi. Takve skije zahtijevaju i mnogo više angažmana ne bi li se dobro pripremile za skijanje. Od časa kada ste svoje skije ostavili serviseru, one prolaze kroz nekoliko strojnih faza, ali i kroz nekoliko faza ručne obrade.


Prvi korak je čišćenje skije koje se obavlja strojno, vodenim brušenjem (jer se voda upotrebljava za hlađenje skije u fazi čišćenja) kako bi se uklonile sve nečistoće i korodirani materijal sa baze (popularno nazvane fleha) i rubnika skije. Ovaj je postupak preduvjet svim operacijama jer znatno pojednostavljuje daljnju obradu. (slika lijevo). Prije nego će skija krenuti u slijedeću fazu potrebno ju je osušiti kako bi se uklonila sva voda koja ometa grafitne materijale, a koji se upotrebljavaju za krpanje skija.




Sada očišćena skija ide na krpanje podloge. Preduvjet ovom koraku je zagrijana baza i vrući grafitni materijal kojeg se na bazi nanosi pomoću "pištolja".
Grafitni materijal dosta sliči silikonskim štapićima koji se mogu za krpanje koristiti u kućnoj radinosti, s tom razlikom da se grije na većim temperaturama i da se pri većim temperaturama bolje spaja sa bazom skije.
Grafit se nanosi na sva veća oštećenja na bazi, a nakon što se masa ohladi ručno se uklanja suvišak kako bismo se uvjerili da su sva oštećenja sanirana. Ovaj postupak može biti ponavljan nekoliko puta, sve dok serviser nije potpuno siguran da su sva oštećenja popravljena. Prije slijedećeg procesa baza ide na još jedno vodeno brušenje kako bi se dobila čim veća ravnomjernost podloge, odnosno kako bi podloga bila čim ravnija.




Sljedeći su na redu rubnici. Sa svih njihovih dijelova precizno se strojem uklanjaju svi tragovi korozije. Ovaj stroj se u manje opremljenim servisima koristi za brušenje rubnika jer ima i tu mogućnost pri čemu se base edge i side edge bruse odvojeno.









Zatim se ravna baza. Pomoću posebne mašine uz konstantan pritisak na skiju uz pomoć tzv. mosta, baza se ravna tako da bude apsolutno ravna. Naime, baza skije nikako ne smije biti konkavna. Nakon strojne obrade, dodatno se uz pomoć ravnala vizualno provjerava da je baza skije na svim svojim dijelovima potpuno ravna.








Sada dolazi brušenje rubnika. Pomoću mašine za brušenje rubnika (u ovom slučaju Wintersteiger Trimdisc 71) se bruse i side i base edge.
Važno je napomenuti da do ovog koraka skija mora biti pripremljena besprijekorno, jer bi se inače moglo dogoditi da rotirajući brusni diskovi zahvate i dio baze, ukoliko ona nije savršeno ravna.
U ovom slučaju ukupni brusni kut iznosi 89 stupnjeva base edge te 88 stupnjeva side edge, koji su preporučeni za veliku većinu rekreativaca i carving standarde, a na taj način su rubnici i najdugotrajniji. Tek ovdje se djelomično može reći da se skija obrađuje uz pomoć pritiska na gumb.



Sad dolazimo do delikatnog dijela posla u kojem je ljudski faktor i dalje nezamjenjiv. Radi se ručni tuning koji uključuje ručnu obradu vrha i repa skija turpijom (fajlom), koje stroj ne može zbog zakrivljenosti skije u potpunosti obraditi, te se dijamantnim kamenom skidaju ostaci materijala koji se nakupljaju brušenjem. U pravilu se za rekreativne skijaše vrhovi i repovi rubnika malo zatupljuju gumom kako skija ne bi postala previše "neposlušna".








Sada treba bazu pripremiti za voskanje. Budući je skija prošla kroz niz operacija i strojeva koji na bazi ostavljaju tragove bilo rashladnih materijala ili maziva i vode, a kako bi vosak čim bolje tu bazu impregnirao, potrebno je samu bazu očistiti. Ta se operacija radi posebnim organskim lako hlapljivim i neagresivnim otapalima kako bi baza ostala netaknuta. Kada otapalo ishlapi slijedi voskanje. Voskanje se radi na posebnoj mašini sa dvije rotacijske četke, od kojih jedna služi za nanošenje voska (zagrijana četka koja otapa vosak i rotirajući ga nanosi na bazu skije) a druga za poliranje baze. Poliranje se često dodatno završava i ručnim poliranjem.

Općenit je dojam da je za jedan potpuni servis skija u lošem stanju potrebno zaista mnogo iskustva, vremena, ali i kvalitetne opreme kako bi vaše skije izgledale poput novih. Pogotovo kad uzmemo u obzir činjenicu da svaka skija može podnijeti 7-8 ovakvih obrada, ukoliko nisu potrebni rigorozniji zahvati.
Sam proces će najiskusnijem serviseru oduzeti minimalno 30 minuta, pa stoga molimo da tu činjenicu imate u vidu budete li nosili skije na servis. U svakom slučaju, neka to ne bude dva dana prije odlaska na snijeg.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 5595
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr