11.10.2014.      

Autor: Goran Vukelić

Foto: gore-tex.com

 

45 godina Gore-Texa: Kako je nastao?

Na osnovi teflona nastala je najpopularnija vodootporna i prozračna tkanine omiljena kod zaljubljenika u sportove na otvorenom.

Ove se godine obilježava 45 godina od izuma Gore-Texa, popularne vodootporne i prozračne tkanine omiljene kod zaljubljenika u sportove na otvorenom. Gore-Tex je nastao 1969. kada je Bob Gore u američkom Delawareu otkrio ekspandirani politetrafluoretilen (ePTFE), što je bila baza na kojoj je nastala poznata tkanina za zahtjevne vremenske uvjete.

Goreovi roditelji su od 1958. proizvodili PTFE-om (ili popularnim nazivom: teflonom) izolirane kablove, a Bob je razvlačenjem PTFE-a pokušao iznaći način na koji tvrtka može uštedjeti na ugrađenom materijalu. Način razvlačenja je otkrio slučajno. Frustriran neuspjelim pokušajima pažljivog razvlačenja, snažno je i brzo potegao zagrijanu politetrafluoretilensku nit, da bi otkrio da se ona produljila za oko 800%!

-.--.-

Svijest o tome da bi materijal paučinaste strukture mogao poslužiti za sportsku opremu došla je kasnije kad je ustanovljeno da su pore u tkanini dovoljne malene da ne propuštaju kapljice vode, a opet dovoljno velike da omoguće isparavanje tkaninom obavijenog tijela. Isprva ova funkcija isparavanja nije radila baš najbolje tako da je Gore-Tex tkanina tokom godina usavršavana da bi danas postala praktički sinonim za vodootpornu i istodobno prozračnu tkaninu od koje se radi sportska oprema, odjeća i obuća.

Prva odjeća izrađena od Gore-Texa je predstavljena u Early Winters katalogu 1976. Zahvalna tkanina otada je svoju primjenu našla u niz sportova, pa čak i u odijelima američkih astronauta, ali je korištena i u medicinske svrhe za rekonstrukciju oštećenog tkiva. Sve je ovo učinilo Boba Gorea najbogatijim čovjekom Delawarea, a tvrtka W.L.Gore &Associates se rasprostrla po cijelom svijetu te sada broji preko 10.000 zaposlenika i preko 3 milijarde dolara prihoda godišnje.

-.--.-

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 12. listopada 2014.   23:06h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    ...a oni koji se bave muzikom i koriste žičane instrumente znaju i da su Elixir žice upravo ovog proizvođača najcjenjenije. Njihova glavna djelatnost su optička vlakna koliko sam skužio.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 193639
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr