18.03.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Kako odabrati skijaške naočale?

Naočale su važan dio opreme, a posebno dolaze do izražaja ako uvjeti na stazi nisu idealni.

U situacijama manje idealnih uvjeta na stazi, ili osjetljivosti očiju, vaše će skijaške naočale (ili popularno gogle, od engleske riječi Goggle) biti velika pomoć. No, cjenovnih kategorija ima mnogo, a proizvođača još više. Što je stoga važno imati u vidu kad jednom krenete u odabir najboljeg modela za vas?

Prvo imajte u vidu nosite li kacigu? Jako je bitno da naočale dobro prianjaju uz kacigu kako se ne bi poremetila ventilacija, tj. da naočale u odnosu na kacigu nisu prevelike. Kad isprobavate gogle zaista preporučamo da uz sebe imate kacigu. Istina je da to u dućanu može izgledati pomalo smiješno, ali puno vrijedi i može vam u startu elimirati potencialne probleme.

Nakon toga zapitajte se kada i koliko nosite gogle. Nosite li ih stalno, ili povremeno u uvjetima snježne mećave ili velike hladnoće. Ukoliko naočale imate stalno na očima, onda je bitno da boja vizira bude najprimjenjivija u svim situacijama ne želite li imati nekoliko modela. U takvom slučaju preporučamo crvenkastu ili žutu boju vizira jer su najbolji u uvjetima takozvane flat-rasvjete, kada je jako izražena plava boja i očit je gubitak sjena, odn. trodimenzionalnosti u prostoru. Možda ste pojam susreli ponegdje i kao tzv. blue-cast. Žuta stakla najbolje, a crvena vrlo solidno kompenziraju takav blue cast, bolje od ostalih stakala, crnih, zelenih, plavičastih i sl....Istovremeno, oba će na suncu će odraditi posao solidno (crvenkasta nešto bolje jer jače filtriraju žuto svjetlo). Ne poput potpuno zatamnjeih tamnih stakala, ali sasvim dovoljno da se možete ugodno skijati a samim tim postaju dvije najprimjenjivije boje vizira.

Zatim se zapitajte koliko se za vrijeme skijanja znojite? Znojite li se intenzivnije, bojim se da će vam trebati malo kvalitetniji sustav ventilacije. Takvi sustavi uključuju ventilacijske otvore uzduž cijelog okvira, odmicanje vanjskog okvira od glave kako bi se elimiralo eventualno zatvaranje kanalića od strane kacige i upotrebu višeslojnih stakala, koja tvore svojevrsnu tampon zonu, kako razlike u temperaturi između vanjskog i unutarnjeg dijela vizira ne bi bile prejako izražene i uzrokovale kondenzaciju. Nekako smo dojma da je ventilacija i borba protiv magljenja dosad najbolje za rukom polazila Alpininim modelima. Anti fog sistemi, koje ima većina modela nisu pretjerano efikasni ako je znojenje intenzivno. No ipak kad brišete vizire, ne koristite bilo kakve materijale, već krpice koje ste dobili uz svoje gogle. Sprejevi protiv magljenja također nisu pretjerano efikasni na plastici, uglavnom su rađeni za staklene površine.

Veća površina vizira znači i njegovo manje zagrijavanje s unutarnje strane, odnosno manju kondenzaciju i manju potrebu za drastičnom ventilacijom. Zašto je to bitno? Zbog toga što se može desiti da je na nekim modelim ventilacija toliko izraženo napravljena da pri bržim spustevima i jačem vjetru dio strujanja može prolaziti kroz sustav i dosta neugodno smetati vašim očima. Gogle koje su napravljene da rade u kombinaciji sa kacigom, najčešće imaju otvore i na gornjem dijelu vizira. Ukoliko nosite naočale, a ne kontakne leće, veće gogle će vam dopustiti da ispod njih nosite i dioptrijske naočale.

Zatim se zapitajte želite li platiti i polarizirane vizire? Naime u trgovini će vas uvjeriti kako će vam to znatno olakšati uočavanje ledenih ploha zbog razlike u refleksijama, čak će vam to i demonstrirati na posebnim pločama u dućanu. No, ono što nećete nigdje pročitati jest činjenica da, želite li zaista uočiti takve plohe na skijalištu, morate imati dosta sunčanog vremena jer se po oblačnom i maglovitom vremenu ta polarizacija jednostavno ne može iskoristiti jer je refleks ili slab ili gotovo nikakav, barem kad je o ljudskom oku riječ. Dakle, patent de facto radi, ali ne uvijek i ne u svim uvjetima.

Četiri su vizirne plohe bolje od jedne, jer stvaraju već spomenuta tampon zone, ali ukoliko se ne znojite, nećete imati baš velike koristi od takvih skupih high-tech izvedbi. Radije se orijentirajte na potpunu UV zaštitu, koja se, istina, u velikom broju modela već dugo i koristi.

Ukoliko gogle nosite samo za oblačnog i maglovitog vremena, mislim da će vam kvalitetna žuta stakla biti od najveće koristi. Koristite li gogle stalno, nekako sam najskloniji preporučiti vam crvenkasta stakla koja nisu u oblačnim uvjetima dobra kao žuta (nije to neka drastična razlika, ali postoji), ali su zato puno bolja u poluoblačnim ili sunčanim uvjetima ili uvjetima prelaska svjetlo-sjena, jer elimiraju puno reflektirane žute svjetlosti.

Takva se svjetlost (niti žuta niti plava o kojoj smo maloprije govorili) ne registrira u ljudskom mozgu, jer mozak takve fluktuacije u rasvjeti jednostavno kompenzira i snijeg je uvijek bijel, jer je to iskustveno stečena slika. No, u stvari je gubitak 3 dimenzije jako naglašen u uvjetima plave rasvjete. Sva ta fina podešavanja možete odlično uočiti posjedujete li digitalni fotoaparat na kojem postoji opcija podešavanja tzv. white balance-a ili balansa bijele boje. Slikate li snijeg po oblačnom vremenu sa postavkama za sunce, vrlo ćete lako uočiti kako je on na slici u stvari - plav. Ne, nije aparat u tom slučaju pokvaren već registrira scenu onakvom kakva ona zapravo jest, a ono što mi vidimo je malo profiltrirana slika. Zato je izbor adekvatne boje vizira od velike važnosti. Imajte ove savjete na umu kad krenete u kupovinu i zapamtite, zato što su gogle skupe, uopće ne znači da su one za vas najbolji i/ili jedini izbor.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 246575
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr