12.08.2004.      

Autor: Elinka Barišić 

Kako se opremiti za stazu?

Jednom kad ste skupili svu potrebnu opremu za skijanje i odlučili se zaputiti na snježne padine, vjerojatno ste se zapitali kako se uopće odjenuti i što sve ponijeti sa sobom.

Prvo i osnovno što bi svakako trebalo izbjeći je nošenje nepotrebnih stvari. Skijanje s previše odjeće i par kila dodatnih stvari u ruksaku svakako neće pridonijeti ugodnom skijaškom danu. Stoga dobro razmislite što vam točno treba i pripremite stvari unaprijed (kako ne bi bezglavo jurcali u ranu zoru pokušavajući se sjetiti što ste ono baš taj dan htjeli uzeti sa sobom).

Višeslojno oblačenje

Vrijeme na skijaškim stazama često zna biti nepredvidljivo, a temperature mogu varirati od ekstremno hladnih (daleko ispod nule), do pravih proljetnih kada možemo skijati i u kratkim rukavima. Za ovakve uvjete uvijek se najbolje obući višeslojno.


Prvi, bazni sloj je onaj koji prianja direktno uz kožu. Uloga mu je upijanje vlage, stoga kod odabira tkanine za ovaj sloj probajte izbjegavati pamučne materijale, jer oni imaju tendenciju da ostaju vlažni i da se sporo suše. Skijanje u mokrom svakako nije ugodno, a računajte i da će s vremenom vlaga i znoj početi "mirisati". Ukoliko ste jako zimogrozni ili pak skijate na jako niskim temperaturama, osim običnih i/ili termo čarapa dodajte još jedan sloj debljih hulahopki, uskih hlača (tajica) ili donjeg rublja s dugim nogavicama.

Drugi, središnji sloj je sloj izolacije. On dozvoljava vlazi da izađe van, ali istovremeno zadržava toplinu. Nemojte pretjerati s debljinom vunenih majica, jer ćete se u protivnom na stazi osjećati kao mali, polarni medo, a pokretljivost će vam biti jako smanjena. Moderni materijali (npr. microfleece) lagani su i tanki, a također je dobro investirati u majicu koja se pomoću zatvarača pretvara u dolčevitu. Tako ćete za vrijeme hladnih i vjetrovitih dana biti zakopčani "do grla", a na suncu ćete se opet moći adekvatno rashladiti

Treći, završni sloj, ukoliko želite ostati na suhom, mora biti vodonepropustan. Novi materijali sa sistemom mikroskopskih rupica zadržat će kišu, snijeg i vjetar, ali će istovremeno propuštati vlagu van. Šivani materijali često znaju propuštati na mjestu gdje je igla bušila rupicu, tako da je za ovaj sloj bolje odabrati lijepljene šavove.

Skijaška odijela

Skijaško odijelo spada u treći, završni sloj. Osim što bi trebalo biti od nepropustnog materijala (npr. gore-tex), pazite da bude udobno i dovoljno veliko. Kod kupovine ponesite sa sobom onoliko slojeva koliko mislite nositi ispod, i nemojte se sramiti prošetati po dućanu te se malo rastegnuti i napraviti par čučnjeva, tek toliko da vidite koliko ste u njemu pokretni. Pazite da jakna ne bude predugačka, jer će vam s dugačkom jaknom biti teško koristiti vučnice.

Osim dvodijelnih odijela, možete odabrati i jednodjelno, s tim da morate računati na to da se za topla i sunčana dana nećete moći "riješiti" gornjeg dijela, te da će curama biti malo kompliciranije odlaženje na WC. Osim ovih nedostataka, jednodijelna odijela su odlična za padanje po snijegu, jer postoji vrlo malo mjesta kamo on može ući :)

Kod odabira boje računajte na to da bi bilo dobro da ste vidljivi i u lošim uvjetima na stazi (magla, snijeg). Koliko god bijela boja dobro izgledala na odijelu, teško da ćete u bijelom biti uočljivi.

Rukavice, kape, šalovi, maske, ...

Prste svakako treba zaštititi adekvatnim rukavicama, koje trebaju biti vodonepropustne i dovoljno tople. Kod kupovine pazite da su udobne, da su prsti gibljivi i da ne stežu previše, kako ne biste zaustavili cirkulaciju.

Pokrivala za glavu su vrlo individualna. Dok neki skoro uvijek skijaju bez ičega, nekima i po najvećem suncu treba štitnik za uši. Što god odabrali, najbitnije je da udobno i čvrsto prianja uz glavu, te da ne propušta vjetar. Za ekstremno niske temperature i mećave vrlo korisne su i skijaške maske koje će u potpunosti zaštititi lice (a ukoliko sve novce potrošite na skijanje, korisno će doći i za pljačku obližnje banke ;-))

Kacige

Kacige postaju sve popularnije, jer osim što štite od vremenskih (ne)prilika, štite i glavu od potencijalnih ozljeda, ne samo kod skijaša željnih avanture, već i kod običnih padova uzrokovanih nepažnjom drugih skijaša. Kacige za male skijaše (do 12 godina) su na inozemnim skijalištima postale zakonski propisane kao obavezna oprema.

Zaštita za oči

Na skijalište se svakako nemojte zaputiti bez zaštite za oči. Osim što štite od vjetra prilikom bržeg skijanja, štite od opasnih UV zraka, te sprečavaju skijaško sljepilo. Bez adekvatnih naočala na glečerskim skijalištima gotovo je nemoguće skijati.

Odabir je raznovrstan, a može se ugrubo podijeliti na obične naočale sportskog dizajna (tako da štite od vjetra), te na velike goggle koje skroz prianjaju uz glavu. Odabir materijala utjecat će na cijenu, ali svakako preporučam da investirate u stakla koja će biti antirefleksivna, te eventualno imati i sloj protiv magljenja. Dobro je uzeti lagano narančasta stakla jer se s njima ugodno skija i u uvjetima kad pada snijeg i kad je magla.

Ljudima s dioptrijom, ukoliko ne nose leće, preporučam odabir goggli koje su dovoljno velike da ispod njih stanu obične, dioptrijske, naočale (iako skijanje sa staklima nije preporučljivo zbog mogućeg lomljenja stakla uslijed pada).

Ruksak

Ruksak je koristan ukoliko nosite stvari koje ne možete potrpati u džepove. Ukoliko nosite ruksak, pazite da nije ni prevelik ni pretežak, tako da s njim možete bez većih problema sjesti na sedežnicu, te skijati bez da vam poremeti ravnotežu. Svakako u njega ubacite pokoju čokoladicu ili energy-bar, vodu, kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom (pogotovo ako idete na glečer), maramice, te svakako i zaštitu za usnice.


Zapamtite da će vam dan na skijalištu biti ugodan samo onda ako se i vi tako osjećate.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248263
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr