16.10.2010.      

Autor: Goran Razić

Ustupio

GOMA ŠPORT, Maribor
Tel.: +386(0)40562286
 

PRO Ski Simulator

Ukoliko želite pojačati pripremu uoči skijaške sezone, osim suhih treninga, teretane, biciklizma i sl. moguće je raditi i na skijaškoj tehnici, i to bez imalo snijega. Riječ je o spravi koja simulira skijaške pokrete

Pred nekoliko godina na testu smo imali sličnu, konkurentsku napravu. No sada nam je u ruke došao Pro Ski Simulator. Simulator skijaških pokreta napravljen u susjednoj nam Sloveniji. Ovoga puta simulator je otišao korak dalje, otkrivši neke potpuno kompjuterizirane mogućnosti. 

-.--.-Pro Ski simulator dolazi u tri izvedbe; Basic, Standard i Professional. Basic izvedba najraširenija je i najjeftinija, dok je razlika Basica i Standarda jedino u računalu zaduženom za praćenje treninga. Professional varijanta pak donosi puno napredniji trening. 

O čemu se zapravo radi? Riječ je o spravi za vježbanje koja na horizontalnim vodilicama ima pokretni dio, koji ima izmjenjivu napetost i sukladno tome je moguće simulirati silinu otpora skijaša, odnosno "silu u zavoju". Vodilice imaju i blagu vertikalnu amplitudu, koja pak simulira gibanja skijaša po vertikalnoj osi. Drugim riječima, ritmičnim postraničnim gibanjima dobiva se osjećaj sličan carving vožnji. Naravno, samim time do izražaja dolaze i iste grupe mišića, što osim treniranja tehnike uvelike doprinosi i fizičkoj pripremi skijaša. 

Pokretni dio moguće je regulirati sa šest gumenih lastika te namjestiti "jačinu" od one prikladne početnicima, pa sve do one namijenjene skijašima profesionalcima ili onima iznimne mase. Valja spomenuti kako je sprava zaista široke primjene te na njoj mogu vježbati ljudi od 20 pa sve do 150 kg.  Težina baznog modela iznosi 40 kg, dok je model professional težak čak 140 kg

U čemu je professional toliko bolji i napredniji? Osim bočnih gibanja i gibanja po vertikalnoj osi, professional sprava dodaje još dva gibanja. Ona naime simulira i kružna gibanja u kukovima i koljenima, dok je istovremeno cijela sprava nagnuta blago prema naprijed, simulirajući skijašku padinu. Na taj način skijaš osim navedenih kretnji mora paziti i na pravilno opterećenje po osi naprijed - nazad. Kada sve zbrojimo dolazimo do zaključka kako najjači model po prvi puta simulira sva četiri osnovna skijaška gibanja, dok istovremeno računalo bilježi koliko smo pravilnih zavoja izveli te koliki nam je nagib koljena u svakom zavoju. 

-.--.-Naime, vrlo bitna stvar, kako za natjecatelje tako i za skijaše koji još vježbaju svoju tehniku, je i podatak da li su nam potkoljenice paralelne prilikom vježbe. Ukoliko nam jedna noga dolazi pod veći kut u odnosu na drugu prema podlozi, računalo to bilježi. Isto tako, pomoću touch screena moguće je odabrati stil vožnje: slalom, veleslalom, štopericu i sl. 

Dojam koji je PRO Ski Simulator ostavio na nas je vrlo dobar. Iako je potrebno neko vrijeme za svladavanje toliko poznatih, ali ipak pomalo drugačijih kretnji, u konačnici smo u kratko vrijeme uspjeli probuditi mišiće koji su karakteristični isključivo za skijanje. Professional varijanta je puno naprednija i puno zahtjevnija te je za početnika teško vjerovati da će brzo poloviti sve što treba raditi. Isto tako, dok je bazni model dobar i za vježbače koji nisu nužno skijaši, kod professionala je ipak potrebno poznavanje skijaških gibanja te je potrebna vrlo dobra dinamička ravnoteža. 

Ono što je možda najbolja prednost PRO Ski Simulatora u odnosu na konkurenciju je odlična podrška, ugrađena najnovija tehnologija te prije svega cijena, koja je uvelike niža od konkurencije. Tako će bazni primjerak u Hrvatskoj stajati oko 7.500 kn, dok je u Sloveniji cijena još i niža.

-.--.-

Ukoliko ste zainteresirani za ovakav vid vježbe, pogledajte detalje u video prilozima u nastavku: 

Basic model


Professional model

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 213458
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr