23.11.2004.      

Autor: Goran RazićUstupio: ESC d.o.o. Photo: www.esc.hr 

Skiers edge

Simulator skijaških pokreta, zanimljiva opcija za pripremu skijaša. Imali smo prilike testirati dva modela iz ponude. Evo kratkog pregleda i dojmova.

Moramo priznati da je sprava vrlo zabavna i korisna. Skiers edge je prvotno zamišljen kao sredstvo za očuvanje kondicije kod sportaša nakon ozljeda (ozljede koljena). No kako se uvidjelo da je sposoban i za širu primjenu, uskoro je postao zanimljiva opcija treninga svih, od rekreativaca, pa do natjecatelja. Sprava je korisna iz razloga što radi na tzv. "mišićnoj memoriji". Mišići pamte određene pokrete i specijaliziraju (čitaj: jačaju) se u tom smjeru. Zanimljivo je i to što Vas sprava tjera na izvođenje pravilnih skijaških pokreta, što je neophodno u svladavanju ili vježbanju skijaške tehnike.

Sprava radi na sistemu pomične klizne plohe na kojoj stojimo. Svojim pokretima lijevo - desno pomičemo plohu koja klizi po vodilicama. Otpor kretnjama osiguran je pomoću gumenih gurtni, čiji otpor se može regulirati. U paketu su i skijaški štapovi kako bi imali odgovarajući oslonac. Sama putanja kretanja je u obliku elipse, znači, srednji položaj je ujedno i najviši, dok su krajnji lijevi i krajnji desni najniži.

Sprave se nude u tri varijante, ovisno o željenoj težini pokreta i skijaševoj tehnici. Classic, najlakša verzija sprave, ima srednji dio najniže postavljen, što uvelike olakšava skijaševe kretnje. Sprava je pogodna za rekreativce i početnike te za lagano uvježbavanje pokreta. Big mountain je malo zahtjevnija sprava, za nju ipak treba nešto više snage i tehnike, koljena trebaju biti dosta fleksibilnija, jer su vertikalne amplitude najveće. Posljednja sprava u ponudi je World cup Plyometric koja je najekstremnija, ima najveću visinu, pokreti su najekstremniji, a noge su najšire postavljene. Pogodna je za vježbanje natjecateljskih tehnika, carvinga i za dobivanje prijeko potrebne kondicije kod naprednijih rekreativaca i natjecatelja.

Naravno, i cijene prate ovaj pregled, tako je Classic "najjeftinija", a World cup, najskuplja sprava. Dojma smo kako su sprave vrlo dobre za "sobni" rad na kondiciji, no da su jeftinije ne bi bilo lose. Dojma smo da bi cijene mogle biti i niže. No kome nije previše izdvojiti oko desetak tisuća kuna, u svakom slučaju, imat će osiguranu dobru zabavu, a radit će nešto korisno za svoje tijelo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 200644
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr