OPREMA

»

PANCERICE

29.10.2004.      

Tony Karzen iz Colorada, donosi iskustvo kroz natjecanja, rad za poznatu tvrtku Fischer, u maloprodaji skija i raznim aspektima održavanja zimske opreme, te na području boot fittinga. Od nedavno radi u Hrvatskoj,  u Zagrebu  

10 koraka pri odabiru pancerica

Ima li što je važnije od pancerica? Poznati stručnjak za pancerice donosi 10 najvažnijih koraka pri odabiru pancerica

Bez obzira skijate li ili bordate, niste zadovoljni sve dok vaša stopala nisu sretna. Iako bih o toj temi mogao pričati puno, za sad bih se ograničio na neke bazične savjete, posebice na savjete kako se kupuju pancerice.


NE OSLANJAJTE SE PUNO NA SAVJETE PRIJATELJA: Vaši prijatelji možda vole svoje pancerice, ali njihova stopala nisu vaša stopala i ta bi činjenica mogla biti kritični parametar. Jako je važno da vaše pancerice ne samo odgovaraju vašoj razini skijaškog znanja, nego da odgovaraju obliku vaših stopala što je bliže moguće. Usto, budite sigurni da prodavač pancerica zna nešto više od njihove cijene, a kad bi još k tome znao nešto i o prilagođavanju pancerica, gdje bi vam bio kraj?

IMATE VREMENA, NISTE NA UTRCI: Računajte da cijeli proces može trajati i do 2 sata, iako je neki prosjek 45 min pa do sat vremena. Prodavač bi barem trebao znati nešto o oblicima pancerica i ovisno o obliku vašeg stopala eliminirati potencijalna loša rješenja, bez da probavate nepotrebne modele. Uvijek postoji model koji najbliže odgovara anatomiji vašeg stopala. Lagano ih zakopčajte i hodajte u njima 10-15 minuta držeći petu na podu i savijajući ih na način da koliko-toliko oponašate situaciju na padinama.

PROBAJTE MODELE NEKOLIKO PROIZVOĐAČA: Kako sam već spomenuo, dobar poznavatelj bi trebao odmah eliminirati dio proizvođača koji vam ne odgovara bez isprobavanja, no ako ste prepušteni sami sebi, kroz proces eliminacije morate proći samostalno. Probajte pancerice različitih proizvođača tako da dobijete uvid u više tipova pancerica i u razlike među njima. Jasno da je bitno da se pritom zadržite na sličnim klasama jer inače razlike u lineru ili vanjskoj ljusci mogu biti preočite i osjećaj će biti nerealno različit. Kad pronađete model koji vam se čini dobar stavite ga sa strane i odvojite od ostalih. Ponekad je dobro ponešto i zapisati (ma koliko god to čudno zvučalo). Teško je nakon 7 probanih modela zapamtiti što je karakteristično za pojedini od njih, a najbolja je varijanta svesti izbor na 3 modela koje ćete ponovo isprobati prije konačne odluke.

IZBJEGAVAJTE GUŽVU: Dovoljno pažnje prodavača možete dobiti samo ako u dućanu nije navala. Dakle ne čekajte tjedan prije Božića ili neku subotu popodne. Ako kupujete u predsezoni (i ako je to moguće u nekom periodu od 11-15 h) možete računati na punu pomoć prodavača. Jedina je iznimka da vam noge otiču tijekom cijelog dana (baš kao i na skijanju), tako da panca koju ste probali ujutro, neće jednako prianjati uz nogu i navečer, pa ako imate vremena, probajte model preko dana, vratite se navečer i opet probajte isti model pancerice i dobit ćete puno realniju sliku.

PREVELIKE PANCE SU PROBLEM: Većina ljudi u potrazi za udobnošću radi učestalu grešku kupovine prevelikih pancerica. I dok je to očekivano, jer prava pancerica djeluje usko i takvo i jest pravo stanje stvari barem 3-5 prvih dana na snijegu. Kao općeniti vodič, pancerica bi trebala dati čvrst osjećaj od početka do sredine kopče, dok bi na krajnjim položajima kopče trebala biti pretijesna. Ako su kopče zategnute do maksimuma, a pancerica je još uvijek udobna, tada je PREVELIKA! Zapamtite, volumen linera se može rastegnuti do 20% nakon prvih par dana skijanja. Prevelike pance mogu dovesti do ozljeda, povećati umor, a o nazadovanju tehnike da ne govorim.

SHELL FITTING JE VAŽAN: Iako dobar bootfitter može puno učiniti za vaša stopala ipak je bitno da se rastezanje pancerica svede na najmanju moguću mjeru. Da biste provjerili svoj vanjski kalup, uklonite liner iz pancerice i navucite pancericu bez njega. Neka vam noga klizne tako da vam prsti samo dotiču vrh pancerice. Ako je u pancerici preostalo mjesta za 1,5-2 prsta veličina će biti sasvim dobra za početnike i srednje rekreativce. Višak od jednog do 1,5 prstiju je dobar za napredne rekreativce, a manje mjesta si dozvoljavaju samo natjecatelji i oni koji namjeravaju uložiti puno truda i vremena u prilagođavanje.

PAZITE NA VELIČINU LINERA: Mnogi modeli pancerica iz tvornice izlaze sa malo mjesta između kalupa i linera. Ako je po kalupu pancerica odgovarajuća, ali djeluje usko kad je navučete, onda je liner premali (tzv. Shortlasted liner). No bez brige, postoje metode kojima bootfitter može razvući liner za vas.

GORNJI DIO PANCERICE JE ISTO VAŽAN: Ovaj dio pancerice je često dosta ignoriran, a ovo je vitalan dio za kontrolu vaših skija. Ako vam gornji dio pancerice odgovara nozi, skijanje će biti lakše i zabavnije. Neki imaju tanke noge, drugi deblje i sl. Zato većina pancerica sa stražnje strane ima svojevrsni Spoiler koji vam omogućava adaptaciju pancerice po vlastitim preferencijama. Ako vam pancerica steže listove možda morate potražiti pomoć boot fittera da se malo smanji pritisak na mišiće.

RASPITAJTE SE ZA MOGUĆNOST ZAMJENE: Nećete naići na puno trgovina koje će vam dozvoliti da skijate u pancericama prije nego ih kupite, ali se možete raspitati o tome možete li se istoj trgovini obratiti u slučaju problema. Ako ste kupili preveliku pancericu bolji dućani bi vam trebali omogućiti zamjenu. Bolji dućani u inozemstvu u cijenu čak uključuju i boot fitting mogućnost u periodu od jedne godine. Stoga, sačuvajte svoje račune.

BUDITE OPREZNI S VELIČINAMA KOJE DEKLARIRA PROIZVOĐAČ OPREME: Veličina pancerice varira od proizvođača do proizvođača koje mogu iznositi i do 10 mm unutar jednog broja. Neka vam glavni pokazatelj bude ukupna milimetraža koju možete pročitati na potplati, obično sa vanjske strane pancerice.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 15. siječnja 2012.   00:19h

    Član od:
    10.12.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, zagreb

    savjet.. pancerice za početak iznajmiti ;) jer ipak ne traju dugo.. naravno ovisi o brzini rasta noge i dobi djeteta.. posebno je ok ako se učini na skijalištu jer ako ima problema može se zamijeniti ;)
  • Objavljeno: 14. siječnja 2012.   23:53h

    Član od:
    14.01.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Kako kupiti pravu pancericu za dijete i ne pogriješiti, mislim prvenstveno u broju?

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 222788
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr