OPREMA

»

PANCERICE

21.03.2005.      

Autor: Goran Vukelić 

Tecnica Rival X9

Pri samom vrhu Tecnicine Rival linije za zahtjevne rekreativce smjestio se model X9.

Rival linija Tecnicinih pancerica nalazi se stepenicu ispod njihove poznate natjecateljske kategorije Diablo. Model X9 se smjestio odmah ispod perjanice ove rekreativne klase – Rival RX-a. Tecnica Rival X9 ima flex index 70 te dolazi u grafitno sivoj boji sa četiri srebrno - crvene kopče.

Malo o tehničkim značajkama pancerice... Model X9 opremljen je Dual Pivot mehanizmom koji se sastoji od dva vijka spojena crvenom elipsastom maskicom na svakoj od bočnih stranica pancerice. Zadaća Dual Pivot sistema je dvostruka: trebao bi osobama sa nogama u obliku slova "X" ili "O" prilagoditi gornji dio pancerice (cuff) tako da on prati liniju noge, te bi također trebao shodno anatomiji noge prilagoditi otpor pancerice, flex. Npr., za osobu sa "O" nogama Dual Pivot naginje gornji dio pancerice lateralno te istodobno pojačava otpor pancerice prema unutra kako bi se povećala iskoristivost pritiskom na rub pancerice.

Za osobe sa višim listovima gornji se dio pancerice može zahvaljujući Dual Pivotu podignuti za nekoliko milimetara. Forward lean kliznim kotačićem na stražnjem dijelu pancerice može se gornji dio nagnuti prema prstima za nekoliko stupnjeva, iako mi u praksi nismo osjetili neku bitniju promjenu. U pakiranju sa novim pancericama dobivaju se i žuti plastični umeci koji se umeću u plastiku pancerice sa unutarnje strane, a trebali bi podignuti flex index pancerice. Hm, isto malo dvojbeno. Tecnica je mislila i na anatomiju stopala davši mogućnost podešavanja visine uloška u području svoda stopala. To smo iskušali i ostali ugodno iznenađeni – jednostavnim okretanjem vijka izvana uložak se u pancerici "nabire" u području svoda stopala i pruža dobru potporu.

Ono što je posebno zanimljivo je Rapid Access sistem ulaska u pancericu. Naime, cuff pancerice se, karikirano, sastoji od dva dijela vezana šarkama koja se širom otvaraju i stopalo lako i bezbolno klizi u pancericu.

Kopče su aluminijske, opremljene mikro vijcima za prilagodbu. Ako vam ni mikro vijci nisu dovoljni, podešavanje širine otvora gornjeg dijela možete izvršiti i pomicanjem alu zubaca za koje se kopče hvataju. Moguće ih je namjestiti u tri prethodno definirana položaja korištenjem imbus odvijača koji se dobiva u pakiranju. U pakiranju se dobivaju i plastični ulošci koji se umeću u liner u području Ahilove tetive kako bi što više prilagodili liner anatomiji skijaša.
Liner je UltraFit standarda, pruža vrlo dobru termalnu i hidro izolaciju, ne rasteže se previše te se po potrebi može grijanjem prilagođavati anatomiji osobe. Lako se vadi iz plastične školjke te se po potrebi može i oprati.

Zbog svega gore navedenog može se uvriježeno mišljenje kako se Tecnica pancerice proizvode za one sa širim listovima i stopalima promijeniti u ono da se Tecnica pancerice proizvode I za one sa širim listovima i stopalima. Naime, zbog svih navedenih mogućnosti podešavanja ovaj se model sa lakoćom prilagođava različitim obujmima nogu.

Na snijegu se Rival X9 pokazao odličan za naprednije i zahtjevnije rekreativce koji skijaju po uređenima stazama. Pruža čvrst oslonac skijašu, ne savija se pretjerano, a plastika se ni nakon cjelodnevnog "gaženja" ne razvlači i nije potrebno pritezati kopče tokom dana. Vibracije pristigle sa skije uspješno prigušuje AVS (Anti Vibration System) pjenasti uložak na peti. Ovaj je model optimalan izbor za sve koji žele dinamičniju vožnju u pouzdanoj pancerici koja im neće oduzeti osjet u nogama zbog prevelikog flex indexa. Za one željne visokih brzina sa race skijama pod nogama ostaje na izbor primjerenija Diablo serija, no tada će i noge više patiti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 44304
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr