OPREMA

»

SKIJE

11.03.2004.      

Autor: Željko Mihalić 

Atomic Beta Race 10'22 (01/02)

Legendarne Hermann Maier-ice. Jarko crvene. Da li vam to govori dovoljno? Za one koje to dovoljno ne upozorava - oprez! Ovo nisu skije primjerene svakome, točnije, ovo su skije tek za poneke....

Testirani model: 183 cm, r = 22 m
Dostupne visine: 178, 183, 188, 193, 198 cm

Kada vam netko kaže da je ovo Atomicov top model 01/02, kad vam ta ista osoba kaže da je to model kojeg su promovirali asovi svjetskog kupa, hoće li vas to motivirati da odete do prvog dućana i kupite ovakve skije, ili će vas to motivirati da ipak još jednom promislite prije nego potrošite jednu dobru ušteđevinu na dugo sanjani par skija iz izloga? Savjetujem još jedno promišljanje.

Ovo je definitivno skija koja je rađena za brzinu, i kao takva u njoj uživa. Stabilna i teška, pravocrtno će vas voditi niz planinu besprijekorno, uz zavoje velikog radijusa. Kantovi savršeni, režu sve pred sobom, a led tretiraju jednako kao da je mekana staza. Precizna, kad je vaši jaki mišići usmjeravaju u željenom smjeru. Nadalje, u kombinaciji sa ovom skijom savjetujem i neku tvrđu pancericu, kako bi komunikacija noga-pancerica-skija tekla što lakše, bez gubitka u prijenosu sila do kojih bi eventualno moglo doći sa mekanim pancericama.

Beta titanium sistem osigurava mirnoću i stabilnost pri brzini i odličan prijenos sila na kantove. No, nemojte niti jednog trenutka pomisliti da je sila koja se od vas očekuje malena. Niti slučajno. Ovo je skija koja se razumije samo sa vrlo spremnim mišićima i sa onima koji znaju što rade sa skijom, tolerirat će mala odstupanja i mali umor.

Slalom, što je to? Na kratke dinamične zavoje u kojima biste se brzo prebacivali sa kanta na kant, zaboravite. Ne kažem da nekima to možda ne bi i uspjelo, ali vjerujete mi, 95 % skijaša ne bi. Za iole kraće zavoje priredite i one zadnje atome snage koje imate, jer inače kratkih zavoja nema.

Slična je stvar i sa dubokim snijegom, skije su male površine, manjih dimenzija kako bi bile stabilnije pri brzinama i uz dodatak svoje velike težine vrlo lako tonu u snijeg, i na dubljem snijegu će ih moći kontrolirati samo istinski eksperti.

Ovo je prava race skija za atlete, fizički spremne skijaške znalce. Doslovce leti po stazi i sluša samo strogog gospodara. Budite na oprezu jer ćete na sebe navući i bijes skijaša iza vas, koje ćete doslovce gušiti u prašini koju jureći podižete iza sebe. No, na toj skiji nema opuštanja, mišići su uvijek napeti, i zato ćete bolje shvatiti pojam umora na kraju dana. Ja jesam....

Standardno dolaze sa charger pločom na koju idu isključivo Atomic vezovi.
Također su vrhovi profilirani tako da znate koja vam je lijeva, a koja desna skija, što uzrokuje po meni, loš sistem stalnog tupljenja jedne strane rubnika i njihovo nejednoliko trošenje na istoj skiji.

Zaključak: ova skija je definitivno samo za one koji su svjesni svojih mogućnosti. I to ako te mogućnosti nisu male. Razmislite dvaput, i apsolutno probajte prije nego što čvrsto odlučite kupiti dotični model.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 225044
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr