OPREMA

»

SKIJE

18.03.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic GS 11 (05/06)

Atomicova veleslalom perjanica predstavila nam se u poznatom svjetlu i u sezoni 2005/2006. GS 11 model, vrijedan je svakog poštovanja te iziskuje teretanu, odličnu tehniku.... a ni pokoja riječ molitve prije vožnje na velikim strminama nije na odmet.

Testirani model : 181 cm, r = 19m
Sidecut :
107-65-94

Sva dosadašnja iskustva, znanje, sve razvijene tehnološke novotarije Atomic je pretočio u ovu skiju i napravio nešto što će oduševljavati samo velike znalce, ljude željne brzine i vlasnike jakih kvadricepsa.

Prvo što je primjetno prilikom izvedbe zavoja je nevjerojatno dobar omjer velike tvrdoće skije i velike elastičnosti kojom je odlikovana ova skija. Ako ste očekivali kamen, varali ste se, skija se savršeno prilagođava zavoju, podlozi i brzini (koja mora biti velika, ako želimo ukrotiti ovaj model op.a.), no ostaje zaključak da se skijaš, svojim stilom, mora prilagoditi ovoj skiji. Konkretno, zaboravite improvizaciju, zaboravite kratke zavoje, zaboravite zabavu vožnje po svim terenima, mislim da o tome nije potrebno previše trošiti riječi, no podsjetnik je bitan. Ovo je ipak natjecateljski model.

Skija je odlikovana ogromnom stabilnošću kojom nagrađuje svog vozača u svakom trenutku. Velike brzine nam se nikada nisu činile sigurnije. Podrhtavanja gotovo da i nema, skija poput kirurškog noža siječe stazu i izvodi dinamične zavoje veleslalom radijusa. Jednostavno vas zove na još jednu novu porciju jurnjave stazom, a vjetar u ušima, zvuk snijega ispod baze te centrifugalna sila samo će doprinijeti tome da zavolite ovu skiju (ili zamrzite, ovisno u kojoj ste jakosnoj skupini).

Prebacivanje težine iz zavoja u zavoj zahtjeva dosta znanja i dosta brzine, ledena podloga ne predstavlja veći problem, rubnici su od odličnih materijala i drže dobro i dugo. Eksplozivnost i brzina GS 11 modela je zavidna, što dokazuje početna pravocrtna vožnja te prvo postavljanje na kantove koje rezultira ogromnom akceleracijom, tako da nakon dva zavoja možete uloviti brzinu dovoljnu da vam ski patrola oduzme ski kartu.

Najbolji primjer kako beskompromisno i jako skije uzimaju zavoje je naš test koji smo izveli na postavljenoj veleslalom stazi. Početak protječe dobro, poslušno i precizno, no nekoliko puta na sredini staze dogodilo nam se da je skija jednostavno uzela zavoj radijusa koji nismo željeli što je rezultiralo krivom putanjom te kasnijim izlijetanjem sa staze. Sve to je dokaz, da skija traži puno znanja u natjecateljskoj vožnji te uzde u rukama prekaljenih veleslalom skijaša.

Nikako ju ne bismo mogli preporučiti skijašima kojima bi bila jedini par, jer skija jednostavno nije za cjelodnevnu vožnju, većina terena biti će samo muka. No kao drugi ili treći par skija, koji će se vaditi iz spremišta isključivo za vožnju postavljenom stazom ili za vožnju dugačkim, širokim i stazama lišenim gužve na stranim skijalištima. U takvim uvjetima ova skija je poslastica za napredne.

Za skijaše koji su željni veleslalom vožnje, brzine i sigurnosti, ali ipak neizbrušene tehnike i snage, savjetujemo skiju sličnog sidecuta i radijusa no ipak mekše konstrukcije, poput nižeg GS modela ili nekog drugog modela koji će dobro poslužiti kao priprema za ono pravo. I posljednje, budući da određeni broj ljudi voli kupovati skije koje se vide na TV-u, napominjemo: Ako su skije dobre za Bode Millera, ne znači da su i za vas! Niti Bode ne skija na njima cijeli dan!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 123947
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr