OPREMA

»

SKIJE

03.06.2013.      

Autor: Branimir Paškvan

Ustupio: Amer Sports Austria GmbH, podružnica Slovenija
www.amersports.commiha.krizaj@amersports.com 

 

Atomic Nomad Blackeye Ti (13/14)

Jedan od najdugovječnijih brendova na tržištu – Atomicov Nomad, čini se ne misli skoro u penziju. Iz serije lutalica i ove smo godine testirali najpopularnijeg predstavnika - Blackeye Ti.

Testirani model: 181 cm, r = 15.7 m
Sidecut: 129.5-81-110.5
Dostupne visine: 160, 167, 174, 181 cm

 

-.--.-U kontekstu suvremenih tržišnih trendova doima se pomalo nevjerojatno da jedan brend uspješno egzistira već 6 sezona, no all-mountain serija Nomad od Atomica očito ima "ono nešto". Dizajn skije ovdje zasigurno nije ključ priče – ne zato što je loš, već zato što je nenametljiv i pomalo samozatajan, što uostalom i pristaje uz njegovo ime. No, za razliku od imena, izgled skije se svake sezone mijenja i moramo dodati poboljšava, a tajna dugovječnosti ovog modela postaje jasnija tek kada se stavi pod noge na vrhu strmog snježnog brijega.

Kako je Blackeye širinom svoga struka nešto bliži modelima namijenjenim isključivo za stazu nego onima namijenjenom off-piste terenima za prvi dio testa odabrali smo svježe uređene padine – i oduševili se! Skija je izuzetno mirna i precizna, ne "rita se" i stabilna je u zavojima, ali nipošto nije slaba ili dosadna – jednostavno je vrlo dobro izbalansirana te povrat sile nakon savijanja ne dobivamo naglo i eksplozivno. Ključ je u iznimnoj torzijskoj krutosti kojom se hvale konstruktori iz Atomica, a koja je postignuta dvostrukim slojem titana duž drvene jezgre. Da stvar bude bolja, Atomic je čini se posljednjih sezona malo odlučio promijeniti svoj imidž iznimno tvrde skije pa savijanje Blackeyea nije nemoguća misija niti za fizički slabije skijaše. Sukladno dužini skije bilo je lakše izvoditi duže zavoje premda niti brzo prebacivanje sa jedne na drugu stranu 81 mm širokog struka nije predstavljalo nikakav napor. Ukratko, dojam je vrlo sličan onom kad pod nogama imate dobru veleslalom skiju s tek neznatno širim strukom.

Drugi dio testa odrađen je na zaista zahtjevnom off-piste terenu sa tvrdom podlogom vrlo grube i grbave, vjetrom stvorene površinske strukture na kojoj je testirani Nomad pokazao izvanrednu stabilnost i mirnoću. S popodnevnim suncem nešto je omekšao gornji sloj podloge pa je skijanje po razrovanom terenu preraslo iz izazova u užitak, a brzine su se znatno povećale. I to je, dojma smo, pravi teren za ovu skiju – toliko je precizna i stabilna da jednostavno tjera na veliku brzinu po prostranim neuređenim padinama na kojima bi vas mnoge skije toliko istresle da biste se bez razmišljanja vratili u sigurnost popeglanih staza. Osim stabilnosti skiju karakterizira i zavidna okretnost (pogotovo imajući dužinu skije u obzir) koju najviše duguje sasvim blagom rockeru pri vrhu skije koji pomaže u trenutku okretanja strane što najviše dolazi do izražaja na mekšem i razrovanom terenu te zavojima manjeg radijusa. Ipak, taj je rocker znatno manji nego u većine današnjih off- pa i on-piste modela te ne ometa (nepotrebno) sposobnost skije da amortizira pritisak i vraća silu pri izlasku iz carving zavoja.

Sve u svemu, Nomad Blackeye Ti je skija za bolje skijaše koji uživaju u divljim terenima i većim brzinama, a istovremeno zbog umjerene krutosti (uz vrlo dobru otpornost na uvijanje) ne umara niti na teškim terenima niti u agresivnijoj carving vožnji po stazi što ju čini dobrim izborom i za cjelodnevno skijanje na svim vrstama terena.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. rujna 2014.   11:58h

    Član od:
    07.09.2014.

    Mjesto:
    Makedonija, Skoplje

    Odlicna skija, recenzija je u potpunosti tacna.
    Odusevljen sam stabilnosti ove skije. Ono sto je naj interesantnije kod nje je stabilnost pri velikm brzinama, naime sto ste brzi i sto je teren strmiji ova skija vam uliva vecu kolicinu samopouzdanja. Fantasticno je brza. Pravi gusht. Preporucujem je svima koji zele skijati na crnim stazama.

    [Editirano] 07. rujna 2014. u 11:59h

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 200943
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr