OPREMA

»

SKIJE

15.03.2007.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr  

Atomic Nomad Crimson (07/08)

Atomicov novi pokušaj napraviti skiju za sve. Povezati powder i ledenu stazu u jednu priču? Nomad će i to pokušati...

Testirani model: 162 cm, r = 16 m
Sidecut: 126 - 86 - 112
Dostupne visine: 155, 162, 169, 176, 183 cm

Nomad serija skija austrijskog Atomica daje slutiti da Atomic još uvijek traži idealan recept za skiju povoljnu za sve uvjete. Prvo izbacivši revolucionarni Metron, te sada i Nomad, smjer razvoja je očit - Metron je postao "odmjereniji" allmountain model, s pristojnijim gabaritima, dok je Nomad nova revolucija skija.

S na očigled širim strukom skije, na prvi pogled lako je pomisliti kako Nomad ima zadaću sigurno i ugodno nas prevoziti mekanim i netaknutim snijegom. Istina, takvi uvjeti nisu strani za tu skiju, dapače, no velika težina, koje se Atomic nikako ne želi (ne može) riješiti, dosta je upečatljiva i kod ovog modela. Iako su upravo ta težina i gotovo abnormalna tvrdoća veliki aduti prilikom vožnje po teškim, tvrdim i zaleđenim stazama, ujedno su i pravi limitatori u uvjetima offpistea i mekanog snijega.

Kako glavna namjena skije nije agresivna sportska i natjecateljska vožnja, to ćemo prepustiti race modelima. Nakupine leda, grumenja i neuređenog snijega savladavat će s lakoćom, no da je riječ o najjačem modelu u paleti šest modela, osjetno je već u prvom zavoju.

Rubnici drže odlično i ne popuštaju vrlo dugo. Torzijski je skija vrlo brutalna, što u kombinaciji s velikom masom rezultira brzom trošenju energije, a to pri dužim spustevima izvan uređenih staza može rezultirati određenim kondicionim problemima.

U carving vožnji na uređenoj stazi skija je vrlo stabilna, no skijaši nenavikli na širinu struka od 86 mm u nekim trenucima mogli bi doživjeti neočekivano ponašanje prilikom prebacivanja težine s rubnika na rubnik. Razlog tome je što je velika "debljina" skije dovoljan ograničavajući faktor u munjevitom prelasku iz zavoja u zavoj, te se vrlo lako može dogoditi da Vam jedna skija ulovi zavoj prije od druge, ili pak jednostavno nećete stići napraviti promjenu smjera baš u onom trenutku kada ste to željeli.

Ipak, nakon upoznavanja skije jasno je da pruža veliki užitak i prvenstveno sigurnost u gotovo svim uvjetima. Ono što bismo možda mogli izdvojiti je skijanje po grbama. Sa svojom relativno malom elastičnošću te već spomenutim karakteristikama, skija je vrlo naporna za vožnju. Nomad će vožnju s puno dinamičke ravnoteže i savijanja materijala shvatiti kao nešto čemu se treba opirati, tako da te uvjete nikako ne bismo preporučili.

Nomad je opremljen s nekoliko novih tehnologija, koje su po prvi puta implementirane u Atomic. Tu su Torsion flex control (TFC) sektori u kombinaciji s Nano reinforcementom. Da pojasnimo; TFC sistem, koji se u jačim Nomad modelima pojavljuje u nešto gušćem rasporedu, zadužen je za kontrolu fleksije skije te upijanja energije i stabilizacije skije u zavoju, tj. pri njenom savijanju. Nano reinforcement pak radi u kombinaciji s TFC-om i zadužen je za longitudinalnu stabilizaciju skije istovremeno zadržavajući torzijsku rigidnost.

Koliko, i jesu li uopće ove tehnologije zaista učinkovite teško je reći. U objašnjenjima izgleda zanimljivo i maštovito, no nekako smo skloni skepticizmu oko navedene priče. Kombinacija sistema služi za poboljšanje performansi dobivanjem mekanijeg flexa, prilikom kojeg bi skija trebala dobiti veliku elastičnost u zahtjevnim uvjetima. No i dalje smo dojma da je tvrdoća skije u ovoj priči ipak u glavnoj ulozi, usprkos svih Atomicovih službenih objašnjenja.

Ispod testiranog modela još su modeli Blackeye, Whiteout, Highnoon, Bluemoon te na posljetku Sativa. Sve Nomadice mogu se pohvaliti širinom struka od minimalno 72, pa sve do respektabilnih 86 mm na testiranom, ujedno i najjačem modelu. Veća širina struka te allmountain i freeride gabariti rezultirali su i ponešto većim radijusima. Tako će 176 cm visoki model imati radijus od ne malih 18 m. Model dolazi s Neox vezovima u dvije moguće inačice; Neox 412 i 310.

Crimson model rađen je s ciljem pružanja vrhunskih performansi za sve uvjete i za odlične skijaše. Vožnja, pogotovo u tvrđim uvjetima, je vrlo ugodna, no modeli "all in one" često su skloni postati "all and nothing in one". Skija koja je rađena za sve skijaške nomade, zadovoljavat će u svim uvjetima i po svim tipovima terena, od powdera, zaleđene staze, uređene staze, mekanog snijega i sl. no velika tvrdoća stavit će ju na raspolaganje samo jačim skijašima i odličnim tehničarima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 187065
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr