OPREMA

»

SKIJE

05.08.2013.      

Autor: Davor Ivaniš
Ustupio: Amer Sports Austria GmbH, podružnica Slovenija
www.amersports.com, miha.krizaj@amersports.com

 

Atomic Redster Doubledeck SL (13/14)

Najjači modeli iz Atomic race programa nikada ne prođu nezapaženi. Kada je u pitanju slalomski model Doubledeck SL glavne odlike već su unaprijed poznate: snaga, energičnost, stabilnost…..

Testirani model: 165 cm, r = 11,5 m
Sidecut: 123-67-107
Dostupne visine: 155, 160, 165 i 170 cm

 

-.-Goran Razić-.-Kada u nekoj od stanki za vrijeme skijaškog dana ugledate gomilu skija, vrlo je vjerojatno da će među njima biti i jedna crveno-bijela slalomskih gabarita. Za razliku od ostalih proizvođača, kod kojih s vremenom susrećemo velike dizajnerske zahvate, kod Atomica to nije slučaj. Osobito kod race klase, koja proizvođaču iz Altenmarkta ima poseban značaj. Iako većina Atomic allmountain modela koristi sve moguće tehnologije radi postizanja što kvalitetnijeg omjera krutost-masa skije, kod race klase pravila konstrukcije i konačni cilj se znaju, a to je snažna, masivna, i izrazito energična skija koja ne poznaje opraštanje pogrešaka.

Bez obzira što smo vrlo lako mogli predvidjeti ponašanje na stazi, Doubledeck SL smo ipak testirali s dozom nestrpljenja, obzirom kako Atomic u nadolazećoj sezoni opet uvodi neke promjene u Doubledeck konstrukciji. Prošlogodišnja je već znatno olakšana lakšim materijalima ispod veza te dodacima gume na vijcima koji pričvršćuju ploču, no novi model je otišao još korak naprijed, na način da su ispod veza uzdužno postavljeni elastomerni profili. Time se još malo "uštedjelo" na masi, ali i dobilo na smanjenju nepotrebnih vibracija skije.

Sve to u vožnji rezultira lakšom promjenom smjera rubljenja i manjim utroškom energije, što svakako smatramo velikim plusom jer ova skija je već nekoliko sezona etablirana kao masivna, vrlo kruta i teško vozljiva. Doubledeck SL je vrlo mirna, precizna i lako se vozi na blagim padinama. Nekako, od svih slalomskih modela, ulijeva najviše sigurnosti jer odlično reagira na svaki podražaj skijaša. Obzirom na širok rep, kod nagle promjene pravca nema ni malo otklizavanja pa kombinacija rubnici + struktura djeluje kao svojevrsna kontrola protiv proklizavanja. 

"Dodavanjem gasa" karakter skije se vrlo brzo mijenja te je eksponencijalno potrebna veća sila za daljnje savijanje skije. Za razliku od Elana i Fischera, potrebno je uložiti više energije za promjenu smjera, no zato je sigurnost i držanje rubnika nenadmašno, pa skijaš može osjetiti 'svaku pahulju' na stazi. Bilo bi zanimljivo testirati FIS modele nekoliko proizvođača čisto kako bismo vidjeli da li je i koliko prisutna razlika u tvrdoći i kod tih modela. 

Na strmim i zaleđenim stazama torzijska krutost je na najvišoj razini, rekli bismo - za većinu rekreativaca i prevelika, a jedini problem za skijaša je zadržati pravilan stav na izlasku iz zavoja. Tada se oslobađa ogromna količina energije koja katapultira skijaša i nerijetko traži prisilno otklizavanje. Skijaši koji su jako dobro kondicijski pripremljeni pri agresivnijoj vožnji osjetit će poskakivanje skije pri kraćenju zavoja zbog svoje krutosti, ali i daljnje "tjeranje" na povećanje brzine, kod koje skijaš sve teže prati ubrzanja iz zavoja pa je potrebno korigirati putanju.

Vožnja po razrovanom i dubokom snijegu je moguća, ali oduzima dosta snage skijašu. Premda takvi uvjeti barem malo ublažuju krutost strukture, laganim doziranjem opterećenja, uz odličnu kondicijsku pripremljenost, neće biti problema.

 

Doubledeck SL definitivno ostaje skija namijenjena skijašima koji su izvrsno tjelesno pripremljeni, a kojima kratki zavoji nisu nepoznanica. Pri tome, ipak se treba držati uređenih staza gdje njena preciznost i držanje ostaju među najboljima u klasi. Ostali skijaši koji i pokušaju voziti ovaj model vrlo brzo popustit će pred silnim ubrzanjem te popriličnom količinom krutosti koja će ih, bez dobrog poznavanja skijaške tehnike, brzo natjerati na predah.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 195412
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr