OPREMA

»

SKIJE

01.08.2006.      

Autor: Goran RazićUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Atomic SX 10 b5 connected (06/07)

Nakon prošlogodišnjih manjih dizajnerskih zahvata, ove godine Atomic se odlučio i na neke konkretnije novosti u svojoj gami Supercross modela. Već i sam naslov odaje da dobar stari SX bilježi značajnije promjene.

Testirani model: 166 cm, r = 16 m
Sidecut: 113 - 68 - 96
Dostupne visine: 152, 166, 173, 180

Iz godine u godinu sve šareniji no i dalje vrlo popularni Atomicovi SX modeli očito će i dalje privlačiti veliku pažnju skijaške publike. Što je tomu razlog? Cross modeli skija u posljednje vrijeme poveznica su rekreativno koncipirane skije i natjecateljske skije. Oni nešto iskusniji i izbirljiviji često će to prokomentirati riječima da cross skije nisu niti natjecateljske niti rekreativne. No konačni sud i tvrdnja da li je moguće pomiješati ta dva koncepta ostaje svakom od nas.

Na našim prostorima vrlo popularni SX 10 ove godine bilježi neke promjene vrijedne spomena. Kao što sam naslov kaže, u skiju se od ove godine ugrađuje ponešto modificirana varijanta B5 tehnologije. Za razliku od "prave" b5 tehnologije, connected varijanta je prisutna kod modela ispod samog vrha. Tako je npr. i ovogodišnji Metron 11 također opremljen b5 connectedom. Time bismo trebali dobiti još nešto veću torzijsku čvrstoću u usporedbi s prethodnikom te istodobno još manje vibracija, s kojima, budimo iskreni, Supercross nikada nije ni imao prevelikih problema.

Od ostalih tehnologija tu su Aerospeed, Fiberglass, Dura Edge, UHMW electra graphite base i sl. no o tome više u članku o Atomic tehnologijama. Ono što smo mi pokušali napraviti je osjetiti razliku između "starog" i "novog" modela.

SX kako to obično biva, vrlo lako dobiva brzinu i drži je kvalitetno i konstantno. Skija se vrlo lagano okreće iz zavoja u zavoj i pritom ne zamara. No s druge strane radi toga plaća danak. Skija će kod zahtjevnijih i težih skijaša nerijetko izazvati osjećaj da joj nedostaje koji gram, tj. da joj nedostaje ponešto kurpulentnosti i tvrdoće kako bi davala onaj poznati osjećaj "jake" skije na nogama.

Iako smo testirali jedan od nižih primjeraka iz ponude (166 cm, op. a.), skija ni u jednom trenutku nije davala osjećaj zabrinjavajuće nesigurnosti ili "popuštanja". No velike brzine i agresivna vožnja znaju malo umarati radi nerijetkih korekcija putanje i iznadprosječno utrošene energije na kočenje, naravno, ako skiju dovodimo do njenih granica.

Dubok snijeg i bljuzga su već poznati neprijatelji ove klase i na tom planu nema ništa novo. Skija tone u mekani snijeg, a pri većim brzinama i jačim postraničnim naginjanjima nerijetko se, radi male širine struka, dodatno zakopava, tako da je struganje pancericom po snijegu često (kobna) realnost.

Kratki zavoji, zavoji srednjeg polumjera i dugi zavoji su vrlo ugodni za vožnju i skija ih sve vozi s jednakom lakoćom. Uz određene doze kompenzacije moguće je odvesti bilo koji radijus prosječnog rekreativnog skijanja. Uzimajući to u obzir SX 10 definitivno zadovoljava potrebe prosječnog rekreativca. Ona druga, natjecateljska, polovica vidljiva je u gabaritima skije, brzini izlaska iz zavoja i lijepom držanju brzine, no naravno, sve u granicama kakve su razumljive za ovu klasu skije.

Rubnici su pouzdani i nisu popuštali prije vremena, no o Atomicu je s te strane već puno toga rečeno. Skija dolazi s predugrađenim vezovima i nije moguće birati model, a kamoli proizvođača veza.

Zaključak je da je Atomic ponovo napravio dobar proizvod. Skija je šarena i vidljivo je na prvi pogled kojem dijelu publike se Atomic obraća, dok je s druge strane skija vrlo poslušna i vozljiva. Skijaši ne prevelike mase i dobre do vrlo dobre tehnike trebali bi biti zadovoljni skijom, jer nudi ono što prosječan skijaš treba - dobru i pouzdanu skiju koja može sve... naravno, sve dok se držimo uređene staze i ne skijamo preagresivno.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 199658
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr