OPREMA

»

SKIJE

19.09.2006.      

Autor: Goran RazićUstupio: TČT d.o.o. Veprinačka 16 Zagreb tel: 01 3632 944 

Blizzard Sigma SL magnesium WC (06/07)

Svi najjači modeli skija u slobodnoj prodaji ipak su u određenoj mjeri mekši od svoje "World cup braće". Za SL magnesium WC to pravilo samo djelomično vrijedi.

Testirani model: 165cm, r = 13,5 m
Dostupne visine: 155, 165 cm

Vrlo brutalna izvedba, namijenjena samo za jake noge i spretne tehničare. Tako bi mogao glasiti opis ovog vrhunskog modela. Samo dvije dostupne visine, karakteristične za slalom natjecanja, agresivan radijus te sandwich sidewall konstrukcija na prvi pogled odaju dojam o čemu se ovdje radi. Blizzard je konstruirao skiju koja vrlo malo, ili gotovo nimalo ne odstupa od modela koji se susreću u Svjetskom skijaškom kupu.

Skija je vrlo teška, torzijski ekstremno tvrda i na malim brzinama vrlo neposlušna. Ono što voli to su velike brzine, strme i zaleđene staze te ono najbitnije; iskustvo i znanje njenog "vozača".

U usporedbi s konkurentima drugih proizvođača, dojma smo kako je skija puno eksplozivnija i zahtjevnija za laganu vožnju. SL se pri malim brzinama i nestručnom vođenju ponaša kao uspavana ljepotica s vrlo lošim odazivom, no čim joj dodamo "gasa" i odvedemo na primjerenu stazu, budite uvjereni da će pokazati sve što zna.

Rubnici su na ovom modelu oduševili. Bili su trajni, čvrsti i nepopustljivi pod naletima brzine, leda, naglih promjena smjera i raznolike terenske vožnje. Da su konstrukcijske značajke na zavidnoj razini dokazuje nam već spomenuti okomiti postranični zid, koji je zaslužan za rapidno prenošenje sila i omogućavanje ekspresnih promjena pravca kretanja.

Kako to obično biva na skijama ove klase, iskorištene tehnologije i detaljnije konststrukcijske značajke su mala tajna proizvođača, tako da se na tome nećemo previše zadržavati.

Za dodatno povećavanje ionako odličnih konstrukcijskih značajki skije te lakše vođenje u zavoju brine se Blizzardova race plata, koja nakon tvorničke montaže stajnu visinu diže na za Svjetski kup propisanih 55 mm. Vezovi koji se ugrađuju u model su Blizard 5.14 Race, a kako im i ime kaže DIN skala kojom raspolažu je između 5 i 14, što vez čini pristupačnim svima iznad 60-ak kg, a opet dovoljno čvrstim za agresivnu vožnju.

Dojam koji je skija ostavila je vrlo moćan. Skija ne popušta niti milimetra, reagira u djeliću sekunde, a nestručno vođenje i pomanjkanje tehnike ova skija primjećuje i u naznakama. Koliko je model pogođen i koliko će imati dobar odaziv kupaca sa svojim beskompromisnim karakteristikama, ostaje nam da vidimo, no jedno je sigurno; ova skija se ne kupuje za šminku, nego za jurnjavu kroz "kolce". Tko zastupa isključivo takav princip skijanja, voli velike brzine te želi da mu skija s lakoćom u punoj brzini prelazi preko leda i strmina, onda neka razmisli o ovoj skiji, u suprotnom, ima puno pitomijih modela u Blizzardovoj ponudi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240592
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr