OPREMA

»

SKIJE

03.07.2006.      

Autor: Željko MihalićUstupio: TČT d.o.o. Veprinačka 16 Zagreb tel: 01 3632 944  

Blizzard Speed Carve SLC (06/07)

Blizzard nam je za sezonu 2006/2007 predstavio model skija slalomskih karakteristika, za dobre skijaše, koji preferiraju kraće zavoje i uređene terene.

Testirani model: 165 cm, r = 13,5 m
Sidecut: 117 - 65 - 100
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm

Speed Carve je Blizzardova donatjecateljska serija namijenjena dobrim skijašima i vrlo dobrim rekreativcima unutar koje se nalazi nekoliko modela za svačiji ukus. Iako se po zahtjevnosti nalazi odmah ispod FIS serije (koju teško da ćete moći i vidjeti po trgovinama) vjerojatnije je da će ova kategorija predstavljati top modele komercijalno dostupnih Blizzarda. U odnosu na kolekciju 05/06., došlo je do blagih "kozmetičkih" promjena, a donatjecateljska je kategorija, osim SLR modela, obogaćena sa SLC modelima.

Ovaj model (kako mu i samo ime govori SLC) je namijenjen skijašima ili skijašicama koji preferiraju kraće (slalomske) zavoje i naginju više brzom vijuganju. S obzirom na gabarite, vrlo je očito da je skija orijentirana skijanju na uređenim terenima, na kojima će zahvaljujući naglašenim dimenzijama vrha i repa vrlo lako ulaziti u zavoje. Iako ulazak u zavoje nije prelagan i zahtijeva ponešto rada na skijama, ipak ne bismo mogli reći da su skije prezahtjevne i da troše previše energije.

Skija vrlo lako prolazi kratke zavoje i poprilično mirno ih izvodi do kraja iako je načelno pripadnik race kategorije u kojoj obično susrećemo vrlo živahne, zahtjevne i brze skije. Skija jest dosta brza, no daleko je to od "divlje" i "neukrotive" skije koja bi skijašima mogla stvarati probleme na zahtjevnijim terenima.

Pri izvođenju zavoja skija nije previše tolerantna, ali još uvijek dovoljno da dopusti poneku grešku. Jedino što bi mogao biti problem jesu pogreške pri ravnoteži, u kojma će vas prebacivanje težine na repove skija vrlo brzo katapultirati i mogli biste završiti na snijegu, pogotovo vozite li skiju koja slalomsku namjenu prati i odgovarajućom slalomskom duljinom.

Na strminama se vozi dosta lako, zahvaljujući svome naglašenom slalomskom radijusu. No, pri prelasku u dinamički paralelni zavoj počinju se nešto jače osjećati vibracije i vožnja postaje manje ugodnom, a pogotovo pri spustu ili vožnji u kojoj bi baza skije cijelom svojom površinom bila na snijegu, a što je normalna posljedica naglašenih manjih radijusa. Posebice bi te vibracije mogli osjetiti agresivniji i korpulentniji skijaši. Slično je i s tvrđim podlogama u kojima su inače race skije najbolji izbor. Niti ovdje to nije iznimka, od svih terena, rekli bismo da ja tvrđa (ali ne i pretvrda, ledena) podloga najbolji izbor za skiju. Duboki mokri snijeg je najlošiji mogući izbor. Skija niti masom niti konstrukcijski nije predviđena za takvu vrstu podloge, na kojoj će je moći s povjerenjem voziti samo vrlo iskusni i tehnički potkovani skijaši. Svi ostali će imati puno problema.

Što se tiče vezova, s obzirom da je skija opremljena novom IQ tehnologijom montiranja veza, bez bušenja, moći ćete ih dobiti samo u kombinaciji s moderno dizajniranim Markerovim vezovima. Kao zaključak mogli bismo ustvrditi kako je skija namijenjena dobrim i ne previše korpulentnim rekreativcima koji vole kraće zavoje i zadržavaju se uglavnom na uređenim terenima, a izbjegavaju duboki ili izrazito mokri kasno-proljetni snijeg. Rekli bismo odličan izbor za ljubitelje tvrđih crvenih staza, s dosta znanja, no i ne prevelikim očekivanjima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 219151
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr