OPREMA

»

SKIJE

16.08.2005.      

Autor: Tomislav MatošinUstupio: No. 2 planet sport d.o.o. E-mail: atomic@planetsport.hr 

Dynamic VR27 racing GEANT (05/06)

Nakon što je Atomic otkupio Dynamic odlučio se na povratak legendarne Dynamic VR27 serije skija koja je svoje zlatne godine imala od sredine 60-ih pa do početka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Testirani model : 181 cm, r = 16,5 m
Sidecut : 118 - 65 - 98.5

Marka Dynamic bila je prilično nepoznata među našim skijašima novije generacije, a vjerojatno bi tako i ostalo da Dynamic/Atomic nije odlučio uzeti naše skijašice Niku Fleiss i Anu Jelušić za svoje "manekenke". Dovoljno je reći da je Jean Claude Killy osvojio 3 olimpijske medalje na ZOI '64 skijajući na Dynamic skijama da se vidi koliko je ta marka nekad bila poznata i priznata. Krajem '70-ih godina Dynamic je polako počeo izlaziti iz "mode" te se 1982. god., nakon što je Killy dizajnirao jedan model potpuno izgubio u skijaškom svijetu. 2001. godine Atomic odlučuje kupiti prava odnosno tvornicu Dynamic i već u sezoni 2002/03 izbacuje na tržište nove modele Dynamic skija, a među njima i legendarnu VR27 seriju. Mi smo imali prilike testirati model Racing GEANT za sezonu 05/06.

Jednostavnog i lijepog dizajna VR27 bi trebao biti "natjecateljski" model ali Racing Geant koji se može naći u prodaji to nije, a niti ga sam Dynamic ne reklamira kao takvog. Prvenstveno zbog CAP tehnologije kojom su presvučeni bočni rubovi skija koja bi kod natjecateljskih modela trebala biti rađena "sandwich sidewall" tehnologijom zbog puno jačih naprezanja kojima natjecatelji opterećuju skiju. Također svojim ponašanjem na snijegu može se zaključiti da je to all-round skija.

Ovu skiju bi trebali tražiti skijaši koji su tehnički dobro potkovani, nemaju straha uhvatiti veću brzinu, a žele se koji puta upustiti i u off-piste avanturu. Skija je mekana tako da nećete imati problema prebacivati je s ruba na rub, a s obzirom na svoju visinu moći ćete uhvatiti i veću brzinu pri čemu ćete carving zavoje izvoditi bez većih problema, a moramo priznati i s užitkom. Iako se obzirom na dimenzije čini da bi mogli imati problema s izvođenjem kratkih zavoja, odnosno brzog vijuganja, to nije točno. Zbog lakoće kojom se skija prebacuje na rubove uživat ćete u svim mogućnostima terenske vožnje. Na teškom i mokrom snijegu skija lagano "plovi", dok se mali problemi mogu naći pri skijanju na iskijanom snijegu, gdje je staza puna kojekakvih hupsera. U tom slučaju, zbog mekoće skija morate paziti na rad koljenima kako bi izbjegli iznenađenja.

Po dubokom snijegu se također pokazala zadovoljavajućom, ali treba pripaziti na tvrđe uređenim stazama i ledu jer to nije njezin "prirodni" teren. Potrebno je na vrijeme primijetiti led te jače stisnuti skiju. Pri spustu ravno skija neće "plesati" te će izvrsno držati smjer. Zahvaljujući tome moguće je uhvatiti velike brzine, a ostati stabilan, čemu ide u prilog i to da je svjetski brzinski rekord (250 km/h) 2003. godine bio postavljen baš na Dynamic skijama.

Kao što smo već napomenuli ovu skiju bi preporučili skijašima koji žele skijati po cijeloj planini (staza i off-piste) te za skijanje po mekanijem snijegu, a najviše će se oduševiti skijaši s visokim znanjem skijanja, ali sa slabijom kondicijom i snagom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 168317
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr