OPREMA

»

SKIJE

08.06.2009.      

Autor: Vjeran BaranovićUstupio: Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija  

Elan 777 (09/10)

Freeride skija koja, iako je u struku široka samo 77 mm, je namijenjena skijanju isključivo po dubokom snijegu. Ostali uvjeti nisu joj baš po volji...

Testirani model: 176 cm, r = 19,3 m
Sidecut: 116-77-100
Dostupne visine: 160, 168, 176, 184 cm


-.-Skijanje.hr-.-Elan ponovo predstavlja allmountain/freeride skiju pod imenom 777.  Već na prvi pogled uočava se za koga je ova skija namijenjena. Iako širinom struka (77 mm)  ne podsjeća na freeride skiju, dizajnom i oblikom na to odmah asocira. Vrh skija je drugačijeg oblika od klasičnih "on piste" skija i to odaje na prvi pogled da se ne radi o klasičnoj skiji za stazu. Moderan i atraktivan dizajn sigurno će privući mlađu generaciju skijaša da isprobaju ovu skiju.

Iako je Elan 777 svrstana u Freeride seriju, moramo napomenuti da se radi o "najslabijem", odnosno u freeride terminologiji, najužem modelu u ovoj seriji. Ovaj model bi trebao predstavljati prijelazni oblik sa staze prema freeride-u i kao takvog ga treba shvatiti. U usporedbi s dobro nam znanom Magfire serijom ovog proizvođača, 777 je uži na vrhu, struku i repu. Kao i na većini Elanovih modela i ovdje je prisutna RTS Sidewall tehnologija što ojačava rubnike, a čvrstoću i pouzdanost ovom modelu daje i Laminated woodcore struktura u kombinaciji sa dvostrukim slojem titana Dual Ti tehnologije.

Kako se radi o freeride seriji, odmah možemo reći kako je ova skija namijenjena vrlo dobrim skijašima koji također raspolažu iznimno dobrom kondicijom. Sama skija je dosta zahtjevna i traži jako puno ulaganja snage da bi se iz nje izvukao maksimum, koji ona može dati. Prilikom zavoja osjeća se tromost i spora okretnost skije. Iako ova skija nema preveliki radius za freeride skiju (19.3 metra na 176 cm visine) to ne osjećate dok skijate.

U dubokom snijegu skija pokazuje svoju prednost pred klasičnim skijama za staze, ali opet ne toliko kao možda neke druge skije iz freeride kategorije. Razlog je prvenstveno širina. Iako uža od drugih modela skija  dosta dobro pruža skijašu osjećaj sigurnosti u dubokom snijegu, ali iskusniji i teži skijaši će vjerojatno težiti nekom "jačem" i širem modelu iz ove serije, jer širina struka ide do 121 mm kod 1111 modela, što je već puno ozbiljniji podatak za prave off piste skijaše. Klasičnom tehnikom za duboki snijeg skijom možete lagano upravljati, ali uz pojačan trud i rad nogu. Po razrovanom snijegu sa mnogo hupsera skija dobro prati teren. Uz uži stav nogu prolazi se i po zahtjevnijim terenima, ali opet moramo naglasiti njenu glavnu i već spominjanu karakteristiku - da zahtijeva dosta uložene snage.

Ova skija je rađena za duboki snijeg i off piste staze, zato i ne čude njene lošije performanse na stazi, u usporedbi s modelima koji su namijenjeni za sve terene ili samo za stazu. Ako se želite oprobati u carving vožnji, skija jako teško ulazi u zavoj i ukoliko ne želite pritom dobiti veliku brzinu, budite spremni na jak rad nogu. Na stazi klasična skijaška tehnika ne daje mnogo rezultata, nego se više treba osloniti na snagu i gotovo u potpunosti se osloniti na nju. Skijanje po uređenim stazama je dosta zahtjevno i jako umara.
-.-Skijanje.hr-.-
Elan 777 je freeride skija koja je isključivo namijenjena za duboki snijeg. Bolji rekreativci, koji vole skijati po dubokom snijegu, a da su pritom i bolje kondicije mogli bi se pronaći u ovoj skiji. Prilikom odabira modela treba izračunati koliko vremena provodite na stazi, a koliko off piste, jer užitak na 777 ćete naći samo izvan staza. Ostali smo nemalo iznenađeni nekim atipičnim karakteristikama ovog modela, no ostavljamo mogućnost da će nekome gore navedene karakteristike bolje odgovarati.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 158939
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr