OPREMA

»

SKIJE

21.06.2012.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija

 

Elan Apex (11/12)

Elanova Summit obitelj nudi alat za tvrdokorne freeride poklonike. Volite li dubok snijeg i ne pristajete na kompromise allmountain skija, Apex bi mogao ponuditi dobro rješenje.

Testirani model: 177 cm, r = 21.1 m
Sidecut: 128-88-108
Dostupne visine: 
159, 168, 177, 186 cm
-.--.-

-.-Goran Razić-.-Tri modela unutar Summit serije predstavljaju punokrvne freeride skije. I dok u istu klasu spadaju još i turni modeli, poklonici skijanja izvan uređenih staza oči vjerojatno neće moći skinuti s modela čije širine struka ne idu ispod 88 mm. Dovoljno za dubok snijeg? Ako niste u snijegu "do grla" sasvim sigurno - da. 

Model Apex uvjetno je rečeno najslabiji model unutar Summit serije skija. Sa širinom struka od 88 mm ipak je zadržao dozu "prisebnosti", koja se najbolje očituje u ipak relativno lakoj prenosivosti (ulaz i izlaz iz žičare, nap.a.) te će sasvim solidno zadovoljiti i u uređenim uvjetima, iako mu to nije prva namjena. 

» Elan tehnologije 11/12
» Elan skije 11/12

Skija "kariranog" izgleda dolazi u oštrim linijama, koje čine četiri boje; bijela, siva, crna i crvena. Na skije se ne ugrađuje ploča te vezovi s vrlo malom prianjajućom podlogom ne ometaju savijanje skije, što je kod ovakvog modela vrlo bitno. 

Apex dolazi s nezaobilaznom Rocker tehnologijom, komercijalnog imena "Resort Rocker", koja se brine za blago odignut vrh skije, što uvelike doprinosi vožnji u dubokom snijegu. Skija dolazi u četiri visine te u očekivano velikim radijusima, gdje čak niti ona najniža (159 cm, nap.a.) ne opisuje puno manju kružnicu od 17 metara. Razumljivo, jer u divljim uvjetima, za kakve je skija namijenjena, radijusi su zaista podatak viška.

U vožnji Elan odmah daje do znanja da je riječ o skiji prvenstveno namijenjenoj za netaknut snijeg. Skija je očekivano lagana te vrlo lako upravljiva. Širina struka joj daje stabilnost koja godi, no već u samo malo tvrđim uvjetima vidljiv je rezultat nepostojanja ploče, velike širine te meke konstrukcije. Skija se dosta uvija te ne ostavlja skijašu puno mogućnosti na ledu. 

Testirani model od 177 cm opisuje radijus od 21.1 metar. Kod takvog radijusa ukoliko skijaš želi odvesti pokoji kratki zavoj neka računa ili na kraćenje zavoja ili u dubokom snijegu na "skok okret", jer druga opcija ne postoji. 

S druge pak strane upravo taj podatak doslovno mami na bržu vožnju i zavoje većeg radijusa u dubokom snijegu, kod kojih je osjećaj sigurnosti na visokoj razini. Na uređenoj pak stazi, zbog svojih gabarita, skija je iznimno spora u prebacivanju s rubnika na rubnik. 

-.-Goran Razić-.-Ukupan dojam je kako je skija vrlo dobra i lagana te plovna u dubokom snijegu. Isto tako i u uvjetima teškog proljetnog snijega. No, s obzirom na uvjete u kojima većina skijaša skija ostao nam je dojam da nam je pomalo nedostajao manji radijus. Iako se razumije kako je ovo isključivo skija za "gušt" i da potencijalni kupac vrlo vjerojatno ne nabavlja ovu skiju kao svoj jedini par, ipak zbog lakše vožnje u kombiniranim uvjetima bi dobro došao malo manji radijus. Ovo također vrijedi i za situacije kada izvan uređenih staza nije sve pod svježim i mekim snijegom. U takvim uvjetima kratki zavoji na oštrim rubnicima su presudni.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 208159
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr