OPREMA

»

SKIJE

26.07.2005.      

Autor: Goran RazićUstupio : Elan d.d. Begunje 1 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija 

Elan SLX (05/06)

Zvučno i već vrlo dobro poznato ime za Elanove slalom - race modele skija. Skija vrlo čvrstog karaktera te stoga ne pristaje na kompromis. Kod SLX-a se mora znati zašto se staje na tu skiju i sukladno tome, što nas čeka. Ako ne znamo, čeka nas “avantura”.

Testirani model: 165 cm, r 12
Sidecut: 116-66-106
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170


"Slalomska" visina i radijus, uzak struk skije, velika torzijska i fleksijska tvrdoća te velika brzina koju postiže skija daju nam misliti samo jedno - ova skija nije za svakog niti za sve terene. Naravno, kako ne bi sve izgledalo jednostrano, svaki imalo vještiji skijaš će ju voziti i u za nju neprimjerenim uvjetima, istina da neće baš uživati u raznolikim mogućnostima SLX-a, ali će ju "voziti"...

A što to ova skija nudi i traži? SLX je rađen kao slalom top model ove marke i to svakome mora biti jasno. U nogama jačih i tehnički potkovanijih rekreativaca skija će se ponašati kao da je upravo startala među postavljenim vratima u utrci svjetskog kupa. Velika tvrdoća garantira munjevito i vrlo precizno prebacivanje iz zavoja u zavoj u čemu je neće sprječavati niti razne neravnine i rupe koje se pojavljuju na stazi. Navedena karakteristika zbrojena s ostalim konstrukcijskim značajkama ovoj skiji daje vrlo veliku brzinu i to je karakteristika koja ostavlja najdublji dojam.

O negativnom rezultatu ovakvih karakteristika nećemo puno, jer bacanje skijaša na repove te lovljenje rubnika prilikom pravocrtne vožnje ionako idu na dušu tehnike samog vozača, a ne skije.

Manje hupsere, razne neravnine te promjene u kvaliteti i tipu snijega skija gotovo da i ne primjećuje, te se prilikom vožnje u takvim uvjetima ponaša zadivljujuće stabilno, radi čega je prisutan osjetan napredak u samopouzdanju skijaša, koji osjeća da mu prepreka nema.

Jedina prepreka koja bi mogla izaći na vidjelo kod sportski nastrojenih rekreativaca, koji ovu skiju namjeravaju koristiti na "tjednom skijanju", išla bi u smjeru već spominjanih, ponešto mekanijih legura rubnika. Rubnici su solidni, no kako je riječ o najvišoj klasi skije i kriteriji su nešto viši te moramo priznati da smo susretali i bolje. A da li se radi o subjektivnom osjećaju u zatečenim testnim uvjetima ili objektivnom stanju stvari, morat ćete provjeriti sami te donijeti konačnu ocjenu.

Obzirom na neke konkurente skija i nije preteška, no sasvim dovoljne mase kako bi ostvarila potrebnu stabilnost i brzinu. Obavezna napomena išla bi u smjeru namjene ove skije. Kako ne bi bilo zabune, riječ je o natjecateljskim modelu skije i takvu ju treba shvatiti, uključujući sve prednosti i mane. Skija ni u kojem slučaju nije za prosječnog rekreativca i klasičnog "allroundera". No za ljubitelje brzog vijuganja te natjecateljskih kratkih zavoja skija će dati maksimum i sigurni smo, pokazati se u pravom svijetlu.

O Fusion sistemu vezova kojim je standardno opremljena skija već je dosta pisano, kako na ovim stranicama, tako i općenito. Rezime bi bio: Vrlo dobra skija, za vrlo dobre i izbirljive skijaše.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 117662
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr