OPREMA

»

SKIJE

21.06.2012.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija

 

Elan SLX Race (12/13)

Poznata kvaliteta izrade uz još manju masu. Elan se sa svojim slalomskim modelom jasno svrstao u sam vrh ponude race klase.

Testirani model: 165 cm, r = 12,9 m
Sidecut: 116-66-104 (118-66-104*)
Dostupne visine: 150, 155, 160, 165, 170* cm


-.-Elan SLX (12/13)-.-U dizajnu Elan ne odstupa od svojih smjernica koje njeguje posljednjih nekoliko godina. Odstupanja u dizajnu od prošlogodišnjih modela su minimalna. Tu su i dalje zeleno/crno/bijeli tonovi te crvena boja (dizajn kvadratnih oblika). 

U Elanov slalomski (komercijalni) "flagship" ponovo je implementiran Waveflex, koji ulazi u sedmu sezonu postojanja. Taj period u procesu proizvodnje skija znači jako puno te je prava rijetkost pronaći neku tehnologiju koja toliko dugo stoji dostupna na tržištu. Upravo je to dokaz očitog zadovoljstva u Begunju, kako s performansama svojih skija, tako i s reakcijom kupaca. 

Osim navedene valovite strukture, koja je zaslužna za odlično prenošenje sila na rubnike uz istovremenu manju fleksijsku tvrdoću, u SLX-u je prisutan i jedan novitet; riječ je o Fusion sistemu ugradnje vezova. 

Potpuno redizajnirani sistem osim što donosi još jednostavniju montažu veza (detalji u članku o Elan tehnologijama 12/13.) donio je i 15% nižu masu. Konkretno, riječ je o 330 grama po skiji, što nije zanemariva brojka. 

Kad se sve zbroji i oduzme Elan je predstavio skiju relativno male mase, iznimne mekoće po uzdužnoj osi te vrlo dobrog držanja u zavoju. Tako se pokazalo i na testu. Skija na nogama djeluje doista lagano. Posebno je veselila mogućnost laganog skijanja zavojima svih radijusa i svih brzina, što Elanovom SLX-u daje toliko poželjan "allround efekt". Agresivnija vožnja kratkim zavojima ne predstavlja nikakav problem. Elan je ovdje pokazao svoj natjecateljski šarm. 

Dojam iznimnog balansa i svojevrsne "pogođenosti" skije vjerojatno najbolje dokazuje činjenica kako je SLX u kratkim zavojima iznimno predvidiv u svojim gibanjima, dok istovremeno u drugoj polovini zavoja pokazuje naznake naglog ubrzanja. S brzinom se ova skija jako dobro nosi te bi svoj glas dali upravo SLX-u, za razliku od prošle sezone testiranog SL-a, koji nosi slične karakteristike, ali pri većim brzinama ipak ne daje ovakvu sigurnost. 

U zavojima većih radijusa SLX se ponaša relativno pitomo (koliko je to moguće za slalom model). Dio razloga vjerujemo da leži u odličnoj uzdužnoj mekoći, koja vrlo dobro apsorbira neravnine te relativno lako dozvoljava "popuštanje" skije, koje je neophodno ne bi li se napravio zavoj većeg radijusa. No tome doprinosi još jedan razlog, a to je činjenica kako upravo SLX nudi najveći radijus od svih testiranih slalom modela pri toj visini skije (165 cm), od gotovo 13 metara (većina proizvođača odlučila se za radijuse od 11,5 do 12 metara nap.a.). 

Skija je vrlo agilna u prebacivanju s rubnika na rubnik te vrlo svestrana i primjenjiva u velikom broju skijaških okolnosti. No, ovo pravilo vrijedi samo dok se nalazimo na stazi. U slučaju svježeg i razrovanog snijega ili pak bljuzge SLX će reagirati vrlo loše. Razloge tome treba ponovo potražiti u geometriji skije. I dok je radijusom nešto veća od konkurencije, širinom struka, a posebice vrha skije, ponovo je na samom vrhu liste, ali ovoga puta najužih modela. Nešto širi vrh skije napravljen je tek kod najvišeg modela od 170 cm. 

Sve u svemu riječ je o odličnoj skiji za prihvatljive novce (u usporedbi s konkurencijom). Ovih nekoliko sitnica koje nam se nisu svidjele ipak su u manjini, dok su prednosti SLX-a i više nego očite.

-.-Elan SLX (12/13)-.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 243801
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr