OPREMA

»

SKIJE

06.08.2012.      

Autor: Goran Vukelić

Ustupio: VITA Trebnje d.o.o., Studenac 24, Trebnje, Slovenija
Kontakt za Hrvatsku: bojan.laginja@vita.si, tel: 098 421 401 

 

Fischer Progressor 900 (12/13)

Provjereno dobar proizvod iz Fischerove kolekcije skija.

Testirani model: 170 cm, r = 13-17 m
Sidecut: 121-75-104
Dostupne visine: 160, 165, 170, 175, 180 cm

 

-.--.-Skije s oznakom Progressor testirali smo u više navrata u posljednjih nekoliko sezona. Utisci su redovito bili povoljni, dapače, Progressorke su testove završavale s pohvalama. Izuzetak nije niti ovogodišnji odabir za test – model Fischer Progressor 900 koji od prošle sezone kada je predstavljen stoluje na vrhu spomenute serije skija.

S Progressorom je Fischer stvorio skije namijenjene onima što se zadržavaju na uređenim stazama, a takvoj su podlozi prilagođena i tehnološka rješenja. Skija je sazdama oko drvene jezgre ojačane slojem karbonskih vlakana i titana. Sendvič konstrukcija s okomitim postraničnim zidovima daje naslutiti da je Progressor 900 vrlo ozbiljna skija predviđena za zahtjevniju klijentelu. Širina struka od 75 mm, potpuno na tragu konkurentskih modela iz iste niše, još jednom potvrđuje gore rečeno da je ovo model za uređene staze. Kao takav nema potrebe za odignutim vrhom i repom skije, popularnim rockerom. Pohvalno, Fischer nije "zabrazdio" pa nalijepio oznaku od "0% rockera", kako u trenutku marketinškog nadahnuća znaju učiniti konkurenti želeći se na bilo koji način "ogrebati" o tu pomodnu značajku skija.

Progressorke se zato diče Dual Radius Systemom, tj. "dvostrukim radijusom" prema kojem je sidecut sklopljen od različitih polumjera zakrivljenosti prednjeg i stražnjeg dijela skije. Takva konstrukcija bi trebala omogućiti jednako dobru upravljivost bilo u kratkim, bilo u širokim zavojima. Prema tome onda i u službenom katalogu stoji mjera od 13 – 17 m radijusa skije na testiranih 170 cm duljine.

Da li samo zbog toga ili zbog činjenica da je ovo i inače solidno složena skija, Progressor 900 se na stazama vlada upravo kako je i predviđeno. Bez muke i vrlo precizno se odrađuju slalomski i veleslalomski zavoji. Ulazak u zavoj je intuitivan, skija mirno klizi cijelim obodom zavoja pružajući pohvalnu dozu sigurnosti. Spremniji će skijaši u hipu prijeći iz širih u uže zavoje bez da će skija pokazati ikakve znakove nervoze. Veseli što takvo ponašanje ostaje nepromijenjeno i pri višim brzinama pa je 900-icom pravo veselje pojuriti niz uređenu padinu.

Testirali smo je u rano jutro dok su staze još bile tvrde i izglačane, a to je i prirodni ambijent za Progressora. U trenutku kada staza počinje popuštati pod proljetnim suncem, primjetni su problemi sa zapinjanjem o naslage mokrog snijega. Takvom čemu se Progressor teško može oduprijeti, u prvom redu zbog užeg struka nego kod tipičnih all-mountain skija, ali činjenica je da je ponašanje u takvim uvjetima puno bolje nego kod prethodnika. Naime, nekadašnji Progressor 9 je imao samo 70 mm u struku pa je dodatnih 5 mm kod 900-ice dobrodošla promjena. Izleti izvan staze ne odgovaraju ovom modelu kojim se treba držati uređenog dijela skijališta gdje će sigurno svladati i ledene plohe i tvrde granule smrznutog snijega.

Kako je Progressor 900 prilično kruta skija, za nju će se odlučiti tek tjelesno i tehnički dobro pripremljeni rekreativci s većim brojem snježnih dana u nogama. Tko je "markirao" teretanu tijekom ljeta, neće moći izvući maksimum iz ovog modela pa će se skijanje vjerojatno pretvoriti u mučenje. No, zato će sportski nastrojeni rekreativci doći na svoje s Progressorom 900.

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    • Recenzije

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 114053
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr